Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

Bodnar: Dindar Müslümanlar da Ukrayna’ya göç ediyor

Ukrayna İstanbul Başkonsolosu Vasyl Bodnar, Milli Gazete Haber Müdürü Gökçen Göksal’a Ukrayna’nın Türkiye’ye bakışını anlattı.

Ukrayna İstanbul Başkonsolosu Vasyl Bodnar’ın Ukrayna ile Türkiye ilişkilerini anlattığı Milli Gazete’de röportajın bir kısmı şöyle:

Ukrayna’nın terörle mücadelede Türkiye’nin yanında olduğunun altını çizen Bodnar, AB’nin sadece Türkiye’yi değil, yıllardır Ukrayna’yı da oyaladığını söyledi. Türkiye’nin Rusya’ya çok fazla angaje olmaması gerektiğini ifade eden Bodnar, Ukrayna dilinde 4 bin Türkçe kelime olduğunu belirterek iki ülke arasındaki tarihi geçmişe dikkat çekti. Bazı ülkelerin aksine Ukrayna vatandaşlarına “Türkiye’ye gidin” çağrısı yaptıklarını belirten Bodnar, ülkelerinde yaşayan Müslümanların hiçbir ayrımcılığa tabi tutulmadığını söyledi.

Bölgedeki son durum hakkında bilgi veren Bodnar; “Oradaki savaş Ukrayna ya da Rusya taraftarları arasında değil. Ukrayna ile Rusya arasındadır. Bir devletin başka bir devlete karşı silahlı saldırısı söz konusudur. Önce Kırım’ın işgali daha sonra da Donetsk ve Luhansk’ın işgali. Elimizde Rusya ordusunun o bölgedeki savaşa katıldığına dair kanıtlar var. Yine Donbas bölgesine Rusya’nın 700 tank gönderdiği bilgisi var. Bölgede 30 binden fazla da Rus askeri var. Kırım’da da Rus asker sayısı arttırılıyor.” dedi.

UKRAYNA TÜRKİYE’YE MİNNETTAR
Uluslararası toplum Rusya’nın saldırılarına karşı Ukrayna’ya verdiği destek konusunda ise Bodnar şunları söyledi: “Öncelikle şunu vurgulayalım. Ukrayna hiçbir şey talep etmiyor. 1990’lı yıllarda dünyanın en büyük nükleer potansiyellerinden birini kaldırdık. Hiçbir şey almadan teslim ettik. Buna karşılık büyük nükleer devletlerinden Ukrayna’nın toprak bütünlüğünün korunması garantisi aldık. Fakat Rusya buna uymadı. Hem de ikili sözleşmeleri ihlal etti. Savaş devam ederken hiçbir destek fazla olmaz. Dolayısıyla biz bir taraftan dünya ülkelerinin Ukrayna’ya destek olarak Rusya’ya karşı yaptırımlar uygulamasını takdir ediyoruz. Bu yaptırımlar faydalı oluyor. Önemli derecede silah olmayan askeri yardım geliyor. Biz bunu medeni dünyanın Ukrayna ile dayanışma içinde olduğunun işareti olarak algılıyoruz. Bu bağlamda Türkiye’ye net ifade ettiği düşünce ve tutum için teşekkür ediyoruz. Türkiye, bir taraftan Ukrayna’yı destekliyor, bir taraftan da Kırım’ın işgalini kabul etmiyor. Ukrayna ile politik diyalog içinde olmasını takdir ediyoruz. Türkiye ile ikili uygulamalı işbirliklerimiz var. Türkiye’den gelen ciddi bir maddi destek hissediyoruz. Ukrayna bunun için Türkiye’ye minnettar. Savaşın perspektifleri sadece Ukrayna’ya değil uluslararası ortaklarımıza da bağlı. Bir taraftan Rusya, Ukrayna’da istikrarsızlığı artırmaya yönelik girişimlerde bulunuyor. Bir taraftan da dünya coğrafyasında önemli değişiklikler devam ediyor. Şu an savaşın çözüm yolu Minsk Sözleşmesi’nin uygulanmasıdır.”

MÜSLÜMAN TOPLUM İÇİN ELİMİZDEN GELENİ YAPIYORUZ
Ukrayna’da, yaşayan Müslümanların durumu hakkında ise Bodnar, “Ukrayna’da din ayrımı yapılmıyor. Ve bütün dinler aynı haklara sahip. Müslümanların önemli kısmı Kırım Tatarları ve onlar işgal altındaki Kırım’da yaşıyorlardı. Ukrayna devleti Müslümanların dini hayatlarını özgürce devam ettirebilmesi için elinden geleni yapıyor. Kırım’ın işgalinden önce daha çok dikkati Kırım Tatarlarına vermiştik. Onlara devlet desteği geliyordu. Kiev’de, Herson bölgesinde, Odesa ve birçok şehirde camiler var. Kırım’ın işgalinden dolayı birçok Kırım Tatarı Ukrayna’ya göç etti. Ukrayna ana karasında da dini hayatlarını rahatça yaşayabilmeleri için elimizden geleni yapıyoruz. Elimizdeki bilgilere göre 17-18 bin kişi Kırım’dan göç etti. Şu anda da bu süreç devam ediyor. Kırım’da dini açıdan baskı devam ediyor. Dindar Müslümanlar da Ukrayna’ya göç ediyor.” diye konuştu.

DİLİMİZDE 4 BİN’E YAKIN TÜRKÇE KELİME VAR
Yaklaşık 3,5 yıldır Türkiye’de görev yapan Bodnar’ın Türkiye izlenimleri ise şu şekilde:

“Çok misafirperver ve dost bir ülke. İnsanlar çok açık sözlü. Şimdilik Türkçeyi de çok iyi konuşamama rağmen kendimi burada iyi hissediyorum. Bizim için Türkiye, tarihi çok zengin ve Ukrayna ile pek çok ortak noktası olan bir ülkedir. Ukrayna’nın bir kısmı birkaç yüzyıl önce Osmanlı sınırları içerisindeydi. Ukraynaca da 4 bine yakın Türkçe ile aynı olan kelime var. Halklarımız birbirine çok yakın. Aramızda Karadeniz olsa da bu bizi ayırmıyor aksine bir köprü olarak görüyoruz. Türkiye’den Ukrayna’nın 7 farklı noktasına uçak seferleri var. Yakın zamanda Haydarpaşa Limanı’ndan Odesa’ya feribot seferlerinin başlamasını bekliyoruz.”

KREMLİN’E PEK GÜVENİLMEZ
Son dönemde Türkiye ile Rusya yakınlaşması hususunda ise Bodnar, “Türkiye’nin kendi menfaatleri ve dış politikası var. Biz bunlara saygı duyuyoruz. Fakat bizim örneğimiz gösteriyor ki, Kremlin’e pek güvenilmez. Rusya bizim en yakın stratejik ortağımızdı. Büyük kardeşimizdi. En büyük ekonomik ortağımızdı. Birkaç senede bütün bunlar ortadan kalktı. Moskova’da uzun yıllar çalıştım. Rusları çok iyi tanıyorum. Ama Kırım’ın işgal edilip Ukrayna’nın doğusunun karıştırılacağını tahmin bile edemezdim. Buna bakarak anlıyoruz ki, Rusya’yı yöneten kardeşlik duygusunun gelişmesi değil de imparatorluk iddiaları. Rusya’nın imparatorluk iddialarından dolayı Türkiye de zarar görebilir. Mesela geçen yıl yaşanan “uçak krizi” Rusya’nın Türkiye’ye karşı neler yapabileceğini göstermiştir. Rusya’nın dış politikasında rasyonel bir yaklaşım görmüyorum. Rusya dış politikasını daha çok heyecan ve duyguya döndürüyor. Bu da pek kontrol edilemez bir durum.” şeklinde konuştu.

Röportajın tamamı: Milli GazeteBodnar: Dindar Müslümanlar da Ukrayna’ya göç ediyor

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]