Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
AnalizHaberler

Wall Street Journal: Türkiye güvenilir değil!

Amerikan Wall Street Journal gazetesinde, “Türkiye’nin ABD için artık güvenilir bir müttefik olmadığını” öne süren bir analiz yayınlandı. Makalede, “başarısız darbenin aydınlatıcı bir an olduğu, Ankara ve Washington’ın ortak değer ve çıkarları paylaşmadığı” iddia edildi.
Wall Street Journal’den Türkiye analizi

Amerikan gazetesi Wall Street Journal’dan Türkiye analizi

Steven A. Cook ve Michael J. Koplow imzası taşıyan yazının dikkat çeken bölümleri şöyle:

— Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rus Devlet Başkanı Vladimir Putin’in bu haftaki buluşması ve ikili ilişkilerin geliştirilmesi noktasındaki taahhütler, geçen ayki başarısız darbe girişiminden bu yana ABD-Türkiye ilişkilerinin kötüleşmesinin son işareti.

— ABD ve Türkiye geçmişte de, Türkiye’nin 1974’teki Kıbrıs çıkarması ve ABD’nin 2003’teki Irak çıkarması gibi, zor günler yaşadı. Ancak Amerikalı ve Türk liderler ilişkileri düzeltmeyi başardı. Ama bu kez farklı olacak.

— Bugünlerde, ABD ve Türkiye, çok az konuda hem fikir. İki ülke Suriye ve Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın çekilmesinin aciliyeti konularında anlaşmazlık içinde.

— Amerikalı yetkililer şahsen Sayın Erdoğan’ın “değişken” olduğunu bilmelerine rağmen, Türk lidere ABD politikası konusunda olağanüstü bir avantaj verdiler. ABD’nin korkusu, kamuoyu baskısının, özellikle Suriye’de, Ankara’yla daha az işbirliğiyle sonuçlanacak olması.

“GÜVENİLİR BİR MÜTTEFİK ARAMA ZAMANI GELDİ”

— Hiçbir mesele, ayrılığı İncirlik Havva Üssü’ndeki oyundan daha iyi anlatamaz. Türkler, ABD’yi sözümona halifeliği vurmak üzere üsten faydalanmak için bir yıl süren müzakarelere mecbur bıraktı.

— Başarısız darbe Türkiye’de Washington’a karşı emsali görülmemiş bir kızgınlığa yol açtı. Bu da ikili krizi pekiştiriyor. Darbe girişiminin başlangıcından saatler sonra, Beyaz Saray, Başkan Obama’nın “demokratik yollarla seçilen Türk hükümetine” destek verdiğini bildiren bir açıklama yayınladı. Sonraki gün Sayın Obama, “Türkiye’nin demokratik yollarla seçilen sivil hükümetine” desteğini yineledi.

— Rahatsız edici ölçüde, Türkler, Washington’ın suçlu olduğunu düşünüyor. Çünkü Türkiye ile iade anlaşması bulunmasına karşın ABD, Fethullah Gülen’i teslim etmedi.

— Türkiye’nin ABD ile ilişkilerini korumaktan çok Sayın Erdoğan, General Joseph Votel’i darbecilere destek vermekle suçladı. Hükümet yanlısı gazeteler, Amerikalı generalleri darbecileri Türkiye’den kaçırmakla suçladı.

— Tüm bunlar Amerikalı politikacılar için aydınlatıcı bir an olmalı ve Türkiye ile ABD’nin artık ortak değerleri ve çıkarları paylaşmadığının göstergesi. Erdoğan’ın kendine gelmesini beklerken, Türk aşırılıklarını görmezden gelmek yerine, daha güvenilir bir müttefik arama zamanı geldi bile.

WSJ

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]