Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
TürkiyeVideo

AKP’li belediyelerin otomobilleri 100 km’de 63 litre yakıyor

HDP'nin Sayıştay raporlarında yansıyan belediyelerdeki usulsüzlüklerin ve yolsuzlukların araştırılması önergesi AKP tarafından reddedildi.

İktidara “yolsuzluk, yoksulluk ve yasaklarla mücadele için” gelen Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) iktidarı bu iddiasının altında kaldı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekilleri Fatma Kurtulan ve Ayhan Bilgen, Sayıştay raporuna yansıyan belediyelerdeki yolsuzluklar ve usulsüzlüklerin araştırılması için Meclis araştırma önergesi verdi, AKP oylarıyla reddedildi.

Meclis Genel Kurulu’nda oylamaya sunulan önergenin gerekçesine dair Genel Kurul’da söz alan HDP Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş şöyle konuştu:

“Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; size son Sayıştay raporunda belediyelerle ilgili çıkan tabloyu çok kısaca özetlemek istiyorum. Doğrusu bu tabloyu özetlemeye beş dakika değil, saatler gerekiyor ama ben bu beş dakika içinde ne kadar olanak verir onu takdirinize bırakıyorum.

Evet, son Sayıştay raporu gerçekten büyük yolsuzlukların, kayırmacılıkların, hırsızlıkların belgelendiği rapor oldu. Plan ve Bütçe Komisyonuna sunulan raporlarda, kamu yönetimi raporlarında bunları görüyoruz. Peki nedir? Bunlar kamu borç yönetimi raporu. İkiye ayırmak istiyorum. Bir; AKP’li belediyelerde çıkan yolsuzluk, hırsızlık ve kayırmacılıklar, bir de AKP’nin el koyduğu ve kayyım atadığı illerdeki belediyelerde yapılan hırsızlıklar.

Şimdi, Sayıştay raporuyla kayyım atanan 11 belediyenin borcu yüzde 85 oranında artmış değerli milletvekilleri; basit bir rakam değil, yüzde 85. Kayyım atanma sürecinin tümüyle hukuksuz, haksız ve adaletsiz olduğunu bu kürsüden binlerce defa söyledik, sonuçta bu, bir halk iradesinin gaspıdır. Kayyımlar kim peki? AKP’nin il ve ilçe başkanları gibi çalışan valiler ve kaymakamlar tabii ki.

Şimdi, bu atama eylül 2016’dan sonra başladı ve bizim 102 belediyemizden 95’ine kayyım atandı. Sayıştay raporunda sadece 11 belediyenin yolsuzluklarının yazıldığını da not edeyim, diğer 85 belediyeye dokunulmamış bile. Sayıştay raporlarında kayyımların faaliyetlerinin korunduğunu söylememe gerek yok sanırım çünkü Sayıştayın Başkanı Meclis tarafından seçiliyor ve Mecliste çoğunluğu bulunan parti Sayıştay Başkanını tespit ediyor, diğer atamaları da Sayıştay yapıyor. Sayıştayın bu raporunda dehşet veriler var gerçekten. Ben önce kayyım atanmayan belediyelerden birinin raporunu örnek vereyim. İstanbul İSKİ Sayıştay Raporuna göre, hepiniz binek araç kullanıyorsunuzdur, binek araçların 100 kilometrede ortalama 4-5 litre benzin yaktığını biliyoruz herhâlde, bilmiyorsak da öğrenelim bugün ama Sayıştay raporunda binek araçların 100 kilometrede 63 litre benzin yaktığı tespit edilmiş. Kaç katı olduğunu size bırakıyorum, matematikle zaman kaybetmeyeyim. Bu, çok ufak bir örnek.

Peki, kayyım atanan belediyelerde ne durum? Batman Belediyesinde şöyle bir şey: Üç aylık sürede 5 milyon TL borç artmış, Başkanlık sistemiyle, 16 Nisanla beraber 71 milyon lira olan borç 131 milyon TL’ye çıkmış, yaklaşık 2 katı bir borç artışı var. Siirt Belediyesinde 18 milyon lira olan borç 33 milyon TL’ye yükselmiş. Diyarbakır’daki artış ne? Kayyım sonrası  2018’de 149 milyon olan borç artarak toplamda 324 milyon TL olmuş. Bu rakamların hepsi, bu paraların hepsi halkın cebinden çıkmış tabii. AKP’nin kasasına mı girdi? Kayyımlar bunları tek başına yiyemeyeceğine göre nasıl bölüştüklerini takdirinize sunuyorum.

Şimdi, değerli milletvekilleri, gerçekten özetlemeye çalıştığım tablo şu: Sayıştay raporları tabii yayınlandıktan sonra çok garip bir işten ayrılma olayı olduğunu da söyleyelim. 1992’den beri görev yapan bir bürokrat Fikret Çöker, Denetim İşlerinden Sorumlu Başkan Yardımcısı ne hikmetse bu dönemde, tam da bu dönemde görevinden ayrıldı. Biz bunun bir görevden ayrılma olmadığını, bir azil olduğunu ve böyle gösterildiğini gayet iyi biliyoruz. 1992’den beri çalışan bu.

İşte kayyım raporlarında ve kayyım olmayan belediyelerin, AKP’li belediyelerin raporunda büyük bir hırsızlık tablosu var. Gerçi huylu huyundan vazgeçmez, gerçekten nerede olursa olsun bu yolsuzluklar yapılmaya devam ediyor. Hele hele kayyım atanan belediyelerde halk iradesinin gaspıyla birlikte halkın yerel yönetimlerdeki hakları da tahakkukları da istihdam hakları da, her türlü hakları da gasbedilmiş oluyor ve AKP bununla da, bu da yetmemiş olacak ki gerçekten kayyımlar eliyle bu kadar büyük borç stoku yaratmaları yetmemiş olacak ki şimdi AKP Genel Başkanı çıkmış diyor ki: “Siz seçimleri alsanız da biz yine kayyım atayacağız.” Ee, tabii orada büyük para var, orada gaspla birlikte o belediyelerin halka hizmet etmesi gerekirken kendi kasalarını doldurma hâli var. Halk kimsenin umurunda değil ve şu anda 31 Martta işte bu hırsızlık, kayırmacılık, yolsuzluk tablosunu AKP’ye gerçekten cevabını vermenin zamanıdır. Evet, AKP gerçekten zaten Kürt illerinde, Kürdistan’da sandığa gömülecek ama Türkiye’nin her tarafında da bu yolsuzluklara halk “dur” diyecektir, bunda hiçbir kuşkumuz yoktur.” dedi.

UkraynaHaber.com – Ankara

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]