Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

İslam İşbirliği Teşkilatı 4. Olağanüstü Zirve Toplantısı’nın ardından

Suudi Arabistan Kralı Abdullah’ın çağrısı üzerine 14-15 Ağustos 2012 tarihlerinde Mekke’de düzenlenen İslam İşbirliği Teşkilatı 4. Olağanüstü Zirve Toplantısına 56 İİT üyesi ülkeden aralarında Türkiye, Mısır, İran, Filistin, Tunus, Afganistan, Pakistan, Yemen, Senegal, Bangladeş Cumhurbaşkanları, Brunei Sultanı, Bahreyn ve Ürdün Kralları ile Katar ve Kuveyt Emiri de dahil olmak üzere çok sayıda Devlet ve Hükümet Başkanı katıldı.

Zirveye ayrıca İİT Gözlemci üyesi olan KKTC’den Maliye Bakanı Ersin Tatar ve Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun ile Bosna-Hersek Dışişleri Bakanı iştirak etti. Öte yandan, Kosova’dan Türk asıllı Bakan Mahir Yağcılar ile ABD ve İngiltere’nin İİT nezdindeki Özel Temsilcileri de misafir olarak Zirveye katıldılar.

İİT liderleri yaptıkları konuşmalarda, Suudi Arabistan Kralı Abdullah’ı olağanüstü zirve toplantısı düzenlenmesi yönündeki girişimi nedeniyle kutladılar ve İİT Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu’nu İslam Dünyasına yaptığı hizmetlerden ötürü memnuniyet ve takdir hislerini dile getirdiler.

ZİRVENİN NİHAİ BİLDİRİSİ

Zirve sonucunda kabul edilen Nihai Bildiride şu konular vurgulandı:

İİT üyesi ülkeler arasında birlik, dayanışma ve yardımlaşmanın önemi vurgulanarak, İslami dayanışmanın sağlamında bağlamında İİT’nin oynadığı anahtar rolün altı çizildi.

Suudi Kralı Abdullah’ın İslam Dünyası bünyesindeki değişik düşünce okulları arasında ortak anlayış geliştirilmesi amacıyla merkezi Riyad’da olacak bir Diyalog Merkezi kurulması önerisi kabul edildi.

İslami dayanışma hedeflerine ulaşılmasında medyanın önemi vurgulandı.

Siyasi konular bağlamında, Filistin sorununun İslam Dünyasının temel meselesi olduğunun altı çizilmek suretiyle, İsrail’in 1967 yılından bu yana sürdürdüğü Doğu Küdüs, Golan ve Lübnan toprakları dahil olmak üzere Arap ve Filistin topraklarını işgalini sona erdirmesi talep edilerek, başkenti Kudüs olan bağımsız Filistin Devletinin kurulması desteklendi. Ayrıca, İsrail’in sürdürdüğü yerleşim faaliyetleri kınanarak, uluslararası toplumdan bu faaliyetlerin durdurulması için İsrail üzerinde baskı kurulması çağrısında bulunuldu.

İsrail’in Gazze üzerinde uyguladığı yasadışı ambargonun kaldırılmasının sağlanması yönünde BM Güvenlik Konseyine çağrıda bulunuldu.

Filistin’in BM üyeliği desteklendi.

Suriye bağlamında, ülkede süregelen şiddet olayları güçlü bir şekilde kınanarak, bunun biran önce sona erdirilmesi çağrısında bulunuldu. Suriye’nin Türk askeri uçağını düşürmesi kınandı ve bunun bölge istikrar ve güvenliği bakımından ciddi bir tehdit oluşturduğu belirtildi.

Suriye rejiminin uluslararası kuruluşların insani yardım faaliyetlerine İİT ile koordinasyon halinde izin vermesi çağrısında bulunuldu.

BM-Arap Birliği Ortak Temsilcisince ortaya konan planın ve ilgili İİT İcra Komitesi kararlarının Suriye rejimi tarafından uygulanmadığı dikkate alınarak, Suriye’nin İİT ve bağlı kuruluşlara üyeliği askıya alındı.

Mali ve Sahil bölgesindeki gelişmelerden duyulan endişe vurgulanarak, Mali’nin toprak bütünlüğünün ve bağımsızlığının korunmasına yönelik desteğin altı çizildi. Mali’deki terörist grupların Timbuktu’da UNESCO Kültür Mirası listesinde bulunan İslami eserlerini tahrip etmeye yönelik girişimleri şiddetle kınanarak, bunun engellenmesi amacıyla bölgesel ülke ve kuruluşların çabalarına destek verildi.

Myanmar’daki Rohingya Müslümanlarına yönelik şiddet olayları kınanarak, Myanmar Hükümetinden bu uygulamaya biran önce son vererek insan hakları ve ahlaki ilkelere riayet etmesi ve insani yardımlara izin vermesi istendi. Bunun yanı sıra, İİT bünyesinde Rohingya Müslümanlarının durumunu takip etmek üzere bir Temas Grubu oluşturulması ve bölgeye İİT’den bir gerçekleri araştırma heyeti göndermesi kararlaştırıldı.

Sudan, Somali, Afganistan, Jammu-Keşmir, Irak, Yemen, Azerbaycan, Fildişi Sahili, Komor Birliği ve KKTC’ye yönelik destek vurgulandı.

Terörün her şekli kınanarak, terörist saldırılara maruz kalan İİT üyesi ülkelerle dayanışma teyit edildi. Batı’da İslamı terörizmle bağdaştıran aşırıcı grup ve partilere yönelik endişe dile getirildi ve İslamın gerçek barışçıl imajının daha iyi anlatılması ve İslamofobi olgusuyla mücadele edilmesine yönelik ihtiyaç vurgulandı.

Ekonomik alanda, İİT üyesi ülkeler arasında ekonomik ve ticari ilişkilerin geliştirilmesinde oynadığı anahtar rol için Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün başkanlığını yürüttüğü Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi’ne (İSEDAK) teşekkür edildi.

MEKKE – CİHAN

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]