Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
DünyaHaberler

Kremlin: Erdoğan, Putin’den öldürülen pilot için özür diledi

Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e gönderdiği mesajında Rus pilotun ölümü nedeniyle taziyede bulunduğu ve ‘Özür dilerim’ ifadesini kullandığını açıkladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Rus savaş uçağının düşürülmesi nedeniyle yaşanan durumu düzeltmek istediği yönünde Putin’e bir mesaj gönderdiğini ifade eden Peskov, “Mesajda Rusya’nın Türkiye’nin dostu ve stratejik partneri olduğunu ve Ankara’nın Moskova ile ilişkilerinin bozulmasını istemediği belirtiliyor.” dedi.

ERDOĞAN: HİÇ BİR ZAMAN RUS UÇAĞINI VURMA NİYETİMİZ YOKTU

Erdoğan’ın mesajında Rusya’ya ait bir uçağı vurmak gibi bir niyetlerinin hiç bir zaman olmadığını vurguladığını ifade eden Peskov, “Erdoğan ‘İzvinite’ (Извините) kelimesini kullandı.” şeklinde açıklamada bulundu.

‘İZVİNİTE’; ÖZÜR DİLERİM

‘İzvinite’ (Извините) Rusça’da ‘özür dilerim’ ya da ‘Beni affedin’ anlamlarına geliyor.
Kremlin’den yapılan açıklamada, “Bütün riskleri üzerimize alarak, çabaları ortaya koyarak Suriye’li muhaliflerden Rus pilotun cenazesini alarak ülkemize getirdik. Türkiye-Rusya ilişkilerine yaraşır bir şekilde cenaze töreninde dini ve askeri tüm prosedürler uygulandı.” ifadelerine yer verdi.

Erdoğan mesajında pilotun ölümünde sorumlu tutulan kişi ile ilgili mahkeme sürecinin başlatıldığını ve soruşturmanın da sürdüğünü kaydetti.

Erdoğan’ın mesajında, “Bir kez daha üzüntülerimi dile getirirken hayatını kaybeden pilotun ailesine başsağlığı iletiyor ve özür diliyorum. Tüm kalbimle acılarını paylaşıyorum. Rus pilotun ailesini Türk aile olarak görüyoruz. Acıların dindirilmesi ve ağır zararların giderilmesi için tüm girişimlere hazırız.” ifadelerine yer verdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Putin’e gönderdiği mesajında, bölgede kritik olaylara ve terörle mücadelede Rusya ile ortak harekete hazır olduklarını vurguladı.

TÜRKİYE’NİN ZARARI 20 MİLYAR DOLARI BULACAK

Erdoğan’ın özür mesajının İsrail’le ilişkilerin normalleştirilmesi yönünde anlaşma sağlanması ile aynı güne gelmesi dikkat çekti.

Türkiye 24 Kasım’da sınırı ihlal ettiği gerekçesi ile Rus savaş uçağını düşürmüş ve sonrasın ikili ilişkiler zorlu bir sürece girmişti. Rusya charter uçuşlarını iptal ederken, Türkiye’ye turları yasakladı. Bir aylı süreli ziyaretlerde vizesiz uygulamayı askıya alan Rusya, Türk ürünlerinin ithalatına da ciddi sınırlamalar getirdi. Türkiye’nin sadece 2016 kaybının 20 milyar doları bulması bekleniyor.

TÜRKİYE, RUSYA’NIN TALEPLERİNİ KARŞILIYOR

Rusya krizin çözülmesi için özür, tazminat ve soruşturma sürecinin genişletilmesini talep ediyordu. Erdoğan’ın özür mesajı, zararın karşılanacağını açıklaması ve soruşturma sürecinin yürütüldüğünü ifade etmesi Rusya’nın taleplerinin karşılandığı şeklinde yorumlanıyor.

Rus basınında yer alan Erdoğan’ın gönderdiği mesajda şöyle deniliyor:

“Bir kez daha üzüntülerimi dile getirmek ve hayatını kaybeden pilotun ailesine başsağlığı ve özür diliyor. Tüm kalbimle acılarını paylaşıyorum. Rus pilotun ailesini Türk aile olarak görüyoruz. Acıların dindirilmesi ve ağır zararların giderilmesi için tüm girişimlere hazırız.”

MOSKOVA (MuhabirAjans)

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]