Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
DünyaHaberler

Erdoğan, Putin’den özür dileyecek mi?

Dış politikada yumurta sepeti kapıya dayanmış durumda.

Ancak ve ancak ‘inadım inat’ diye ter ter tepinen bir çocuğun hırçın iç dünyasıyla izah edilebilecek bir boyutta uzun süredir seyreden dış politika maceramızda acı bir toslama hali olduğunu görmeyen kalmamıştı.

Halüsinasyondan çıkmamakta ısrar eden bir ekip dışında.

Turizm görünenden de vahim bir durumda.

Şakası yok.

Bu çöküşte, can güvenliğinin terör nedeniyle asgariye inmesi kadar, Rus uçağının düşürülmesi nedeniyle öfkesi tavana vuran Rusya yönetiminin vatandaşlarını Türkiye’ye gitmeme konusunda ‘ikna etmesinin’ de payı çok büyük.

Ekonomi bu.

Bıçak kemiğe dayanırsa, en ‘ben oynamıyorum işte’ci çocuğun bile inadı kırılır.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 12 Haziran’da kutlanan ‘Rusya Günü’ nedeniyle Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e bir mektup yazmış.

Rusya Günü nedeniyle bizzat gönderdiği mektubunda Erdoğan, “Türk halkı adına tüm Rus halkının Rusya Günü’nü kutluyorum. Ayrıca Rusya ve Türkiye arasındaki ilişkilerin yakın gelecekte hak ettiği düzeye gelmesini diliyorum” ifadelerini kullanmış.

Yetmemiş.

Türkiye Başbakanı Binali Yıldırım da Rus mevkidaşı Dmitriy Medvedev’e bir mektup yazmış.

Yıldırım mektupta, “Ülkelerimiz arasındaki işbirliği ve ilişkilerin yakın zamanda halklarımızın ortak çıkarları için gerekli olan seviyeye ulaşmasını umuyorum. Sizin üzerinizden tüm Ruslara sağlık ve refah diliyorum” demiş.

Bir nezaket, bir nezaket.

Çok değil daha birkaç hafta öncesine kadar Moskova’ya esip yağan, etmedik laf bırakmayan da aynı zevat-ı muhterem.

Uçak düşeli beri mangalda kül bırakmadılar.

Küller havada uçuştukça Türkiye-Rusya ticaret ilişkileri dip yaptı, ekonomik anlaşmalar sıfırlandı, ihracat yavaşladıkça yavaşladı, vize geri geldi, bir nevi Soğuk Savaş dönemine geri dönüldü.

Yetmedi, daha beteri oldu.

Rusya, Ermenistan sınırını tahkim etti, Ermeni-Azeri hırlaşmasında araya girerek ‘Bölgede her şey benden sorulur’ dedi.

Böylece Türkiye’nin doğu sınırında da komşuluk daha bir sıfırlandı.

Yetmedi.

Gördük izledik, izliyoruz:

Ortak düşmanın DAEŞ olduğu asgari müştereğinde ABD ile buluşan Rusya, uçak krizini de lehinde kullanarak Suriye üzerindeki nüfuzunu katladı, varlığını güçlendirdi, Türkiye – Suriye sınırında DAEŞ’le mücadelede anahtar güç olduğu konusunda yine ABD ile mutabık kaldığı PYD güçleri ve Suriye Kürtleri ile ‘hamilik’ vadeden bir bağlantıyı da kurmuş oldu.

Rusya – İran ilişkilerinin kötü olmadığını da resme ekleyin.

Demek ki neymiş?

Rusya doğu ve güney sınırlarımıza bizim ‘dahiyane’ dış politika liderliğimiz sayesinde postu iyice sermiş.

Yunanistan ile habire gelişen ilişkileri de cabası.

Bu durumda kim olsa çatışmacı siyasetten vazgeçmeyi düşünür.

Ankara’daki üst akıl da belli ki aynı noktaya gelmiş.

Şimdi bundan sonrası, Putin ve Lavrov’un müteaddit defalar sözünü ettiği ‘özür’ meselesine geliyor.

Türkiye’yi yöneten AKP hükümeti Moskova’dan ne zaman ve nasıl özür dileyecek, bekleyip göreceğiz.

Tabii bu da yetmeyecek.

Rusya bir yandan uçağın pilotunu vuranların adalete sevk edilmesini isterken, düşen uçağın tazmin edilmesini de şart koşmuştu.

Bu fasıl ne olacak, onu da göreceğiz.

Rusya konusu, dış politikada ayar bekleyen mevzulardan sadece biri.

İsrail ile ‘yakınlaşma’ denen süreç, bir zamanlar mangalda gene kül bırakmayan ‘olmazsa olmaz’lara ne etki edecek, Gazze ambargosunun kalkması gibi ‘kırmızı çizgiler’ yeşile dönüşecek mi, bunların cevaplarını da merakla bekleyeceğiz.

Bir de Almanya var, kendini sorun olarak belli etmeyen.

Son muhatap oydu, ama bakmayın, orada da ciddi bir güvensizlik gelişiyor.

Büyükelçiyi çektiğimiz ülke, unutmayın, Andorra veya Malta değil, Almanya!


YAVUZ BAYDAR | NAR

Salı, 14 Haziran 2016 16:00

Erdoğan’dan Putin’e mektup: Sevgili Putin…

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 12 Haziran’da kutlanan ‘Rusya Günü’ nedeniyle Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e bir mektup yazdı.

Sputnik ve Ria Novosti’nin haberine göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın egemenlik deklarasyonunu 1992’de kabul edilmesi nedeniyle kutlanan Rusya Günü nedeniyle Putin’e hitaben yazdığı mektuba ulaştı.

Sevgi ve saygı sözcükleriyle mektubuna başlayan Erdoğan, “Türk halkı adına tüm Rus halkının Rusya Günü’nü kutluyorum. Ayrıca Rusya ve Türkiye arasındaki ilişkilerin yakın gelecekte hak ettiği düzeye gelmesini diliyorum” ifadelerini kullandı.

Türkiye Başbakanı Binali Yıldırım da Rus mevkidaşı Dmitriy Medvedev’e bir mektup yazdı. Yıldırım mektupta, “Ülkelerimiz arasındaki işbirliği ve ilişkilerin yakın zamanda halklarımızın ortak çıkarları için gerekli olan seviyeye ulaşmasını umuyorum. Sizin üzerinizden tüm Ruslara sağlık ve refah diliyorum” diye yazdı.

PESKOV DOĞRULADI
Bu arada Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Erdoğan’ın Putin’e yazdığı mektubu aldıklarını doğruladı. Peskov’un anlattığına göre, mektup Dışişleri Bakanlığı aracılığıyla ulaştırıldı.

| SPUTNİK

Kategori Dünya
Perşembe, 02 Haziran 2016 20:18

Türkiye’den Rus TIR’larına vize freni!

Bugün itibariyle Türkiye’ye giriş yapacak Rus TIR’larına vize şartı getirildi. Uluslararası Nakliyeciler Derneği’nin (UND) girişimleri sonuç verdi, Dünya Gazetesi’nden Aysel Yücel’in haberine göre; Rus TIR’larına vize uygulaması başlatıldı. Türk hükümeti 1 Haziran itibariyle Türkiye’ye giriş yapacak Rus TIR’larına vize şartı getirdi.

UND İcra Kurulu Fatih Şener, Türk TIR’larının vizeye rağmen ülkeye giriş yapamadığını, haksız rekabet yaşandığını söyledi.
Yaşanan kriz sonrası Rusya Federasyonu 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren Türk vatandaşlarına dolayısıyla Türk sürücülerine vize uygulamaya başlamıştı.

UND, hükümetten Rus TIR’larına vize uygulaması başlatılması talebinde bulunmuştu.

EŞİT KOŞULLARDA ÇALIŞAMIYORLAR

Hükümetin Türk nakliyecilerin talebine olumlu yanıt verdiğini aktaran İcra Kurulu Başkanı Fatih Şener, “Türk sürücülerine uygulanan uzun bürokratik işlemler sonucu vize şartlarının zorluğu sebebiyle iki ülke taşımacılarının ve sürücülerinin eşit koşullarda çalışamamasının, karşılıklılık esasına aykırı olması ve haksız rekabete neden olması sebebiyle başta Başbakanlığımız, Dışişleri Bakanlığımız ve Ulaştırma Bakanlığımız gibi birçok kuruma Rus sürücülerine vize uygulamasının başlatılması talebini ilettik.

Konuyla ilgili olarak Moskova Büyükelçiliğimizden alınan bilgi ve teyide göre Rus sürücülerine 1 Haziran 2016 tarihinden itibaren vize uygulanmaya başlanacak” diye konuştu.

DÖRT AYDA RUSYA’YA AİT 580 ARAÇ GİRİŞ YAPTI

Rus araçlarının 2016 yılının ilk dört ayında Türkiye’den ihraç yüklü çıkış sayısı 580 adet olarak açıklandı. Ağırlıklı olarak Türkiye’den Rusya’ya otomotiv endüstrisi ürünleri, kimyasal madde ve mamulleri, hazır giyim ve konfeksiyon, makine ve aksamları, deri mamulleri, Rusya’dan ise kimyasal maddeler ülkemize taşınıyor.

TÜRK TIR SAYISI: 0

Aynı dönemde Türk TIR’ları Rusya’ya sıfır giriş yaptı. Vize alınmasına rağmen Türk TIR’larının ülkeye hiçbir şekilde alınmadığına vurgu yapan Şener, Rus TIR’larının ise vize alarak Türkiye’ye giriş yapabileceğini, dolayısıyla ortada haksız rekabet olduğunu söyledi. Şener, “Gerek Türk sürücülerine vize uygulanması gerekse de iki ülke ulaştırma bakanlıkları arasında vize sorunu nedeniyle geçiş belgesi teatisi yapılmaması sebebiyle bazı taşımacılar da sürücülerimizin güvenliği, araçlarının uzun süre Rusya’da bekletileceğinden endişeli” dedi.

| SÖZCÜ

Kategori Dünya

Региональные проблемы делают необходимым возобновление сотрудничества России и Турции.

Президент Турции Реджеп Тайип Эрдоган заявил о необходимости возобновления российско-турецкого сотрудничества для решения региональных проблем.

“К сожалению, после 24 ноября мы переживаем тяжелый период в отношениях с Россией. После распада СССР они успешно развивались, однако стали портиться еще до инцидента с самолетом из-за политики, которую российское руководство вело в последние годы. Несмотря на резкую реакцию Москвы, которую нам трудно понять, региональные проблемы делают необходимым возобновление нашего сотрудничества, так как РФ и Турция — важные страны в нашей географии. Ждем, что российские коллеги поймут это и оценят эту необходимость”, — заявил Эрдоган, выступая в Брукингском институте в Вашингтоне в ходе визита в США.

Также он отметил, что кризис в Украине должен быть урегулирован на основе минских соглашений с учетом сохранения территориальной целостности этой страны.

Ранее в российском Совфеде заявили о готовности Москвы “разморозить” отношения с Турцией. Условием нормализации отношений стран спикер сената Валентина Матвиенко назвала признание Анкарой ответственности за сбитый российский бомбардировщик Су-24.

Отношения между Россией и Турцией ухудшили после инцидента с российским бомбардировщиком. 24 ноября, в Сирии при выполнении боевого задания потерпел крушение российский бомбардировщик Су-24.

Россия настаивает, что самолет был сбит над сирийской территорией. Турция заявляет, что самолет был сбит в турецком небе и получал предупреждения.

Вскоре после инцидента с Су-24 президент Турции Реджеп Тайип Эрдоган заявил, что Анкара не будет извиняться за сбитый бомбардировщик, нарушивший, по его словам, воздушное турецкое пространство.

Позже Эрдоган рассказал, что между Анкарой и Москвой отношения не разорваны полностью, а продолжаются в различных областях.

http://korrespondent.net/ukraine/politics/3660968-erdohan-pryzval-rossyui-k-sotrudnychestvu

Rus Uçağı Düşürülmesi ile gerilen Türkiye Rusya ilişkilerinde Rusya’nın ekonomi hamleleri ile sıkıntılar artmaya devam ederken TC Başbakanı Ahmet Davutoğlu’dan dikkat çeken bir çıkış geldi.

Başbakan Davutoğlu, DEİK Dünya Türk Girişimciler Kurultayı Gala Yemeği’nde bir konuşma yaptı. Başbakan konuşmasında dikkat çeken Rusya çıkışı yaptı. Rus uçağının Türk jetleri tarafından vurulduğunda, ‘Emri bizzat ben verdim’ diyen Davutoğlu, şimdi ise O anda Rus uçağı olduğu bilinmeksizin angajman kurallarının uygulandığını belirterek, “Krizin geçeceğini düşünüyorum. Türkiye ile Rusya’nın iyi ilişkiler geliştirmek zorunda” dedi.

İşte Davutoğlu’nun Rusya Açıklaması:

TÜRKİYE-RUSYA KRİZİ

O anda Rus uçağı olduğu bilinmeksizin angajman kuralları gereği yapıldığını bildirdik. Maalesef bizim bu tutumumuza rağmen Rusya’dan gelen ifadeler hep meseleyi derinleştirdi. Krizin geçeceğini düşünüyorum. Türkiye ile Rusya’nın iyi ilişkiler geliştirmek zorunda oluğunu ifade etmek isterim.

http://www.aktifhaber.com/emri-ben-verdim-diyen-davutogludan-rusyaya-baris-mesaji-bilmiyorduk-1323816h.htm

 

 

Kategori Türkiye

Rusya Uluslararası Karayolu Taşıyıcılar Birliği’nin (ASMAP) bildirisine göre, Türkiye’nin 2015 yılında verdiği izinlerin 31 Ocak 2016 tarihinde sona ermesinden dolayı Rus TIR’ları Türkiye toprakları üzerinden transit geçiş yapamıyor.

ASMAP’tan yapılan açıklamada, Türk tarafının karayolu transit geçişi izinlerini yenilemediği ve bu yüzden Rus TIR’larının Türkiye’ye girişine izin verilmediği bildirildi. Rusya Ulaştırma Bakanlığı’nın sorunun çözümü için çalışma başlattığı ve karşılıklı izinlerin yenilenmesi için Türk tarafına sunulan teklifi yinelediği ifade edildi.

Rusya Ulaştırma Bakanı Maksim Sokolov, Aralık 2015’te Türkiye’den Rusya’ya gelen TIR sayısının 4 kat azaltılacağını ve bu kararın, taşımacılık sektörü başta olmak üzere birçok iş alanını etkileyeceğini belirtmişti. Ayrıca Rusya hükümeti, 1 Aralık’ta aldığı kararla Türk TIR’larına uygulanan kotayı düşürerek 2016 için sadece 2 bin TIR’ın Rusya’ya girişine izin vermiş ve bu izinlerin gelecek yıl için kaldırılabileceğini açıklamıştı. Rusya, ‘uçak krizinden’ önce Türkiye’den gelen TIR’lara yıllık 9 bin kota veriyordu.

CIHAN | MOSKOVA

Kategori Dünya

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]