Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

Avrupa Birliği Hizmet Hareketine sahip çıktı

Hizmet Hareketi tarafından bu yıl 14’üncüsü düzenlenen Uluslararası Dil ve Kültür Festivali (IFLC) coşkusuna Avrupa Parlamentosu (AP) ev sahipliği yaptı. Dünya çocukları, AP’de özel bir gösteri gerçekleştirdi. AP Almanya milletvekilleri İsmail Ertuğ ve Gabriele Preuss’un ev sahipliğinde gerçekleşen özel gösteride, Dünyanın Renkleri festivalinin Avrupa Birliği ve UNESCO’nun temsil ettiği değerleri kucakladığı vurgulandı.

Programın açılış konuşmasını AP Muhafazakârlar ve Reformcular Grubu (ECR) Başkanı Syed Kammal gerçekleştirdi. Kammal, dünyanın değişik ülkelerinden gelen öğrencilerin birlikte barış kurmak için böyle bir etkinlikte buluşmasının önemli olduğunun altını çizdi.

Büyük bir memnuniyetle ev sahipliği yaptığını söyleyen Ertuğ, “Ev sahipliği yapmam benim için gurur kaynağı çünkü dünyanın her yanından öğrenciler bir araya gelerek diyalog kuruyorlar. Bugünkü performansın Avrupa Birliği’nin bütün ilkelerini kucakladığını görüyoruz.” dedi.

ALMANYA ŞİDDETLE ELEŞTİRDİ: DEMOKRASİ DÜŞMANLIĞI
Almanya Federal Meclisi Başkan Yardımcısı Claudia Roth da, Recep Tayyip Erdoğan’ın harekete dönük tavrını şiddetle eleştirdi. “Terörle mücadele cephesinin arkasında temel anayasal haklar kısıtlanıyorsa, ülkedeki tüm insanların kamu yararını korumak yerine küçük bir gruba mensup insanların siyasi ve ekonomik menfaatlerine göz dikilmişse burada bir otokrasiyle karşı karşıyayız demektir.” dedi.

Roth, “Besbelli ki Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’yi sadece kendisinin temsil ettiğine inanıyor. Bunun neticesi olarak politikalarına ve devlet anlayışına yönelik her bir eleştiriyi devlet düşmanlığı olarak damgalıyor. Bu anlayışın demokrasiyle alakası yok. Bu demokrasi düşmanlığıdır.” şeklinde konuştu.

Alman belediye başkanları, IFLC için dünyanın dört bir yanından Almanya’ya gelen Türkçenin çocuklarına kucak açtı. Köln, Leverkusen, Düren, Monheim ve Essen belediye başkanları beş kıtadan gelen Türkçenin çocuklarını makamlarında ağırladı. Başkanlar, “dünyanın renklerini” temsil eden çocuklara ve barış tohumları atan IFLC festivaline hayranlıklarını ifade ettiler. Dünyanın renklerini temsil eden öğrenciler, 28 Mayıs’ta Düsseldorf’taki IFLC final programından sonra Avrupa Birliği (AB) başkenti Brüksel’e geçerek orda performans sergiledi.

MARTİN SCHULZ: İFLC AB DEĞERLERİNİ DESTEKLİYOR
İki yıldır Türkiye’de yapılamayan Dil ve Kültür Festivali’ne Avrupa Parlamentosu (AP) da kapılarını açmıştı. Daha önce Dil ve Kültür Festivali’ne katılan öğrencilerin Brüksel’de Avrupa Parlamentosu’nda yaptığı özel gösteriyi değerlendiren Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz, Türk Okullarının dünya barışı için mükemmel fırsat olduğunu söylemişti. Türk okullarının, ülkesine büyük onur yaşattığını ifade eden AP Başkanı Martin Schulz, AB değerlerini destekleyen festivalin karşılıklı saygı ve anlayışı geliştirmek için ‘mükemmel bir fırsat’ olduğunu belirtmişti. Festivalin AB değerlerini de desteklediğine işaret eden Schulz, hoşgörü, farklılıklara saygı, bir arada yaşama gibi ilkelerin öğretilmesinin çok önemli olduğunu ifade etti.

Parlamento Başkanı Martin Schulz’un himayesinde yapılan etkinliğe Avrupalı Liberaller’in lideri Sir Graham Watson, İrlanda’nın eski AB Bakanı Dick Roche, AP Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Elmar Brok, çok sayıda AP milletvekili ve bürokrat katıldı.

AP’nin en büyük ikinci grubu Sosyalistlerin lideri Gianni Pitella ve Yeşiller’in lideri Rebecca Harms öğrencilerle yakından ilgilenmişti. Harms, “Bu genç yıldızların dünyaya daha iyi ve daha fazla demokrasi getireceğine inanıyorum.” dedi. Harms, tek tek tanıştığı genç yeteneklerin hepsinin gelecekte çok iyi yerlerde olacağını dile getirdi.

İFLC FRANSA’DA HOLLANDE’IN HİMAYESİNDE GERÇEKLEŞTİ
Türkiye’de Erdoğan’ın sırf kendisine muhalif olduğu için mücadele ettiği Hizmet Hareketi’ne AB ülkeleri sahip çıkıyor. İFLC, Fransa’da Cumhurbaşkanı François Hollande, himayesinde Lyon’da gerçekleşti. Elysee Sarayı’nda İFLC’ye katılan öğrencilerin kabulü Fransa’da bir kültürel organizasyona verilen en yüksek devlet desteği olarak kabul edildi.

İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün (HRW) Türkiye uzmanı Emma Sinclair-Webb de Erdoğan’ın Hizmet hareketini terör örgütü ilan etme girişimini, “Erdoğan, şiddete başvurmayan Gülen hareketini terör yaftasıyla karalıyor.” şeklinde yorumlamıştı.

IFLC, 2016 yılında 150 ülkeden 400 çocuk, 33 başkentte, 50 gösteriyle yaptığı dünya turunu Avrupa’nın kalbi Brüksel’deki muhteşem galayla tamamladı. Ukrayna, halk oyunlarını, şarkıları ve şiirlerle 18 ülkede başarıyla temsil edildi. UNESCO’nun ev sahipliğindeki galaya Belçika Prensi Laurent, Dışişleri Bakanı Reynders, Meclis Başkanı Bracke ile birlikte 5 bin kişi katıldı. Prens “Bu çocuklar çoktan sınırları kaldırmış. Bizim hâlâ anlayamadıklarımızı bu çocuklar anladı.” dedi.

EUROVISION BİRİNCİSİ JAMALA SÜRPRİZİ
Almanya’nın Düsseldorf şehrinin 10 bin kişilik ISS Dome spor salonundaki 14’üncüsü düzenlenen Uluslararası Dil ve Kültür Festivali’nde (IFLC) en büyük sürprizlerden birisi Eurovision Şarkı Yarışması 2016 Birincisi, Ukraynalı Sanatçı Jamala oldu.

Festivalin ana programına katılan Jamala, muhteşem sesiyle sahne alarak Eurovision’da kendisine birinciliği getiren Kırımlı Tatarların vatanlarından sürgün edilişini anlatan 1944 adlı harika şarkısını seslendirdi. Jamala’nın katılımı ile 10 bin kişilik ISS Dome spor salonundaki coşku doruğa ulaştı.

Dünyanın renkleri ile Almanya’da buluşan, dünya çocukları ile aynı sahnede şarkı söylemekten duyduğu memnuniyeti dile getiren Jamala, bu festivalde bir çok ülkeden öğrencinin kendi ülkelerine has şarkı ve dansları sergilediğini bu sayede karşılıklı tanışma ve barışa katkı sağlandığına dikkat çekti.

IFLC’nin önemine dikkat çeken Jamala’nın performansı büyük beğeni topladı. Yoğun alkış ve sevgi seli ile uğurlanan Jamala sözlerine teşekkür ederek son verdi.

HİZMET HAREKETİNE YAPILAN BASKI ULUSLARARASI RAPORLARDA
Türkiye’de bakanların ve Erdoğan’ın ailesinin adının zikredildiği 17-25 Aralık 2013’teki büyük yolsuzluk ve rüşvet operasyonlarının ardından Hizmet hareketini günah keçisi ilan eden Erdoğan, harekete karşı cadı avı başlatmıştı.

Devlet haber ajansının verilerine göre şimdiye kadar 4 binden kişi gözaltına alındı, 822 kişi de tutuklanmıştı. 250 civarında şirkete de kayyım atanarak el konuldu.

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın nisan ayında yayınladığı son İnsan Hakları Raporu’nda da hareketin uğradığı hak ihlalleri, kamudaki cadı avını da kapsayacak şekilde genişçe yer almıştı. Yine AB’nin kasımda yayınladığı 2015 İlerleme Raporu’nda da hükümetin “paralel yapı” ve “ terör örgütü” iddiasıyla Hizmet hareketine yönelik adımları eleştirildi.

Zaman Medya Grubu ile İpek Medya Gurubu’na zorla el konup kapatılması da uluslararası tepkilerle karşılanmıştı.

| UKRAYNA HABER

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]