Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

[BELGE GALERİ] ABD’deki yolsuzluk ve rüşvet davasında Erdoğan’ın da adı geçiyor

ABD’de New York Güney Bölge Başsavcısı Preet Bharara’nın yürüttüğü büyük rüşvet ve yolsuzluk dosyasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan’ın yanı sıra eski bakanlarının da adları geçiyor.

Üstelik Erdoğan ismini dosyaya, bizzat Reza Zarrab’ın avukatının mahkemeye sunduğu deliller soktu. Savcı Bharara, Zarrab’ın avukatının “hayırsever insan” imajını güçlendirmek için sunduğu bağış makbuzlarını tek tek inceledi, Zarrab’ın Emine Erdoğan’ın kurucusu olduğu TOGEM-DER adlı derneğe yaptığı 7 milyon dolardan fazla bağışı “Zarrab ile Türkiye’deki yetkililer arasındaki ilişkinin delili” olarak dosyaya dahil etti.

Zarrab’ın kefalet başvurusunda listelediği bağışların büyük bölümünün Emine Erdoğan tarafından kurulan “Togemder” isimli derneğe yapıldığını hatırlatan Bharara, şüphelinin Erdoğan’ın da içinde bulunduğu üst düzey devlet görevlileriyle yakın ilişkileri bulunduğunu hatırlattı.

Bu ilişkileri sayesinde Türkiye’de Zarrab hakkında 2013 yılında hakkında açılan büyük çaplı yolsuzluk dosyasının kapatıldığını vurgulayan başsavcı, Zarrab hakkındaki soruşturmayı yürüten savcılara siyasi baskılarla dosyadan el çektirildiğinin ileri sürüldü.

https://ukraynahaber.com.ua/images/stories/arsiv/FOTO_GALERis/bharara01.jpg

SERBEST BIRAKIRSAK KAÇAR

Çok geniş maddi imkanlara sahip bulunan Zarrab’ın tahliyesi halinde yurtdışına kaçışının zor olmayacağını vurgulayan Bharara, hazırladığı dosyada Zarrab’ın sahip olduğu uçak, tekne ve botları fotoğraflarıyla listeledi.

Başsavcılık tarafından mahkeme heyetine sunulan dosyada ayrıca Zarrab’ın Türkiye, İran ve Makedonya vatandaşlığı bulunduğu hatırlatıldı. ABD’nin Makedonya ve İran’la suçlu değişimi anlaşması bulunmadığını kaydeden başsavcılık ofisi, Zarrab’ın bu ülkelere kaçması halinde geri istenemeyeceğini ifade etti.

https://ukraynahaber.com.ua/images/stories/arsiv/FOTO_GALERis/bharara02.jpg

 

Bharara tarafından hazırlanan dosyada, Zarrab’ın Türkiye’ye gitmesi durumunda ise suçlu değişimi anlaşması bulunmasına rağmen sahip olduğu üst düzey ilişkiler nedeniyle geri dönmesinin mümkün olmayacağı belirtildi.

 

 

 

ZARRAB’IN TALEP ETTİĞİ KEFALET BEDELİ, DAĞITTIĞI RÜŞVETİN ÜÇTE BİRİ

Zarrab’ın avukatları tarafından yapılan 10 milyon doları nakitle garanti altına alınacak, 50 milyon dolarlık tahliye talebinin yetersiz olduğunu belirten Bharara, “Bu miktar Zarrab’ın sadece 2013 yılında dağıtılan rüşvet miktarının üçte biri” dedi. Zarrab tarafından yönetilen şirketlerin yıllık kazancının 11 milyar doların üstünde olduğunu aktaran Bharara, bu çapta geniş maddi imkanlara sahip birinin 10 milyon dolar nakit parayı özgürlüğü için rahatlıkla feda edip kaçabileceğini kaydetti.

 

https://ukraynahaber.com.ua/images/stories/arsiv/FOTO_GALERis/bharara03.jpg

 

ZARRAB ZENGİNLİĞİNİ GİZLİYOR

Bharara ayrıca mahkeme heyetine Zarrab’ın bu görüşmede yakın zamanda ziyaret ettiği ülkelerle ilgili de yalan söylediğini, Suudi Arabistan, Lübnan ve Rusya seyahatlerini gizlemeye çalıştığını aktardı.

Tutuklu iş adamının ilk sorguda yalnızca tatil için gittiği batı ülkelerinin isimlerini verdiğini söyleyen Bharara, Suudi Arabistan, Lübnan, Rusya ve Mısır gibi ülkelere yaptığı seyahatleri gizlemeye çalıştığını aktardı. Zarrab’ın aynı sorguda maddi zenginliğini de olduğundan çok daha az göstermeye çalıştığını söyledi. İlk sorguda özellikle zengin olduğunu sakladığı vurgulandı.

https://ukraynahaber.com.ua/images/stories/arsiv/FOTO_GALERis/bharara04.jpg

 

ESKI BAKANLAR BHARARA’NIN DAVA DOSYASINDA

New York Güney Bölgesi Başsavcısı Preet Bharara, tutuklu bulunan Reza Zarrab’ın kefalet talebini neden reddettiğini açıkladı.

https://ukraynahaber.com.ua/images/stories/arsiv/FOTO_GALERis/bharara05.jpg

 

Hakime sunulan gerekçede 17-25 Aralık yolsuzluk soruşturmasında adı geçen eski İçişleri Bakanı Muammer Güler, eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ve kardeşi Mehmet Şenol Çağlayan, eski Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış, Halk Bankası eski Genel Müdürü Süleyman Aslan’ın adları yer alıyor.
Bharara, savcılık belgelerini de sunduğu gerekçe dosyasında, Zarrab’ın eski bakanlara rüşvet verdiğini savundu.

https://ukraynahaber.com.ua/images/stories/arsiv/FOTO_GALERis/bharara06.jpg

Zarrab’ın kefalet talebinin neden reddedilmesi gerektiğini detaylı bir şekilde açıklayan başsavcının hakime sunduğu gerekçe dosyasında Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan’ın isimleri de var.

BHARARA ALINAN RÜŞVET MIKTARLARINI DA YAZDI

New York Güney Bölge Başsavcısı Preet Bharara, Reza Zarrab’ın kefalet başvurusunu kabul etmeme gerekçesini açıklayan dilekçede Zarrab tarafından verilen rüşvet miktarlarını da yazdı.

Dilekçede eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın Mart 2012 ile Ağustos 2013 arasında 32 milyon euro, 10 milyon dolar ve 300 bin İsviçre Frangı aldığı ayrıca kendisine bir piyano, lüks saatler ve mücevherler verildiği belirtildi.

https://ukraynahaber.com.ua/images/stories/arsiv/FOTO_GALERis/bharara07.jpg

 

Eski İçişleri Bakanı Muammer Güler’e ise Nisan – Ekim 2013 tarihleri arasında 5,8 milyon dolar rüşvet verildiği ifade edildi.

Halk Bankası eski Genel Müdürü Süleyman Aslan’ın ise 2,5 milyon euro ile 1,4 milyon dolar aldığı belirtildi.

Eski Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış’ın ise aldığı rüşvetin miktarının yazılmamış olması dikkat çekti.

| UKRAYNA HABER – NEW YORK

Zarrab’ın Savcı Bharara’nın dosyasına giren mal varlığı şöyle;
*  Zarrab’ın en kendi adına en azından 20 gayrımenkul, sahip olduğu şirketler, kızı ve eşi adına da en az üç gayrımenkul.
* Toplam değerleri 40 bin Euro’yu aşan çok sayıda silah
* Zarrab, eşi ve Royal grubu tarafından sahip olunan toplam değeri 100 bin Euroya varan 6 adet at
* Yaklaşık 7 deniz gemisi (Rza Yatçılık ve Royal Turk LLC adına kayıtlı)
* TC-RZA adına kayıtlı bir özel jet
* Zarram ya da Royal şirketi adına kayıtlı 17 lüks otomobil
* Toplam değerleri 10 milyon dolardan fazla sanat eserleri.

https://ukraynahaber.com.ua/images/stories/arsiv/FOTO_GALERis/bharara08.jpg https://ukraynahaber.com.ua/images/stories/arsiv/FOTO_GALERis/bharara09.jpg https://ukraynahaber.com.ua/images/stories/arsiv/FOTO_GALERis/bharara10.jpghttps://ukraynahaber.com.ua/images/stories/arsiv/FOTO_GALERis/bharara11.jpg

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]