Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
DünyaHaberler

[VİDEO] Ukraynalı Nina, Romanya’yı coşturdu

Romanya’nın başkenti Bükreş’te düzenlenen Türkçe Olimpiyatları Şarkı Yarışması’nda Ukraynalı Nina Boykova, söz ve müziği Sezen Aksu’ya ait olan ancak, 2003 Eurovision Şarkı Yarışması’nda birinci olan Sertap Erener’in seslendirdiği Sevdam Ağlıyor şarkısıyla salonu coşturdu.

Türkçe Olimpiyatları’ndan finale kalmanın kendisi için bir hayal olduğunu ifade eden Nina Boykova, Mozambik’te gerçekleşen 14. Uluslararası Dil ve Kültür Festivali (İFLC) Mozambik etabında da Ukrayna’yı başarıyla temsil etmişti.

14. Türkçe Olimpiyatları’nın sahne programı Romanya’nın başkenti Bükreş’te gerçekleştirildi. Art arda iki günde düzenlenen “Dünyanın Sesleri” ve “Şarkının Yıldızları” yarışmaları, rekabet havasından ziyade dünya çocuklarının kaynaştığı bir şölene dönüştü. Yarışmayı izleyen Romen, Türk ve yabancı konuklar ‘barış dolu gelecek’ yönündeki umutlarını dile getirdi.

160 ülkeden ve 2 bin 500 öğrenci arasından sıyrılarak finale gelen öğrenciler bu yıl 14. kez düzenlenen Türkçe Olimpiyatları’nda yarıştı. Romanya’daki programda şarkı kategorisinde 13 farklı ülkeden finalistler, Türkçe söyledikleri şarkılarla konukları coşturdu, jürinin büyük beğenisini topladı. Uluslararası jüri, finalistlerin arasından dünyanın en güzel sesini seçmekte zorlandı.

Öğrencilerin etkileyici sahne performansları,  daha önce Türkçe olimpiyatlarında yarışan öğrencilerden Moldovalı Stefan Roscovan ve sunumlarıyla birleşince salonda coşku zirve yaptı. Romanya’nın en büyük gösteri salonunu dolduran Romen, Türk ve yabancı konuklardan oluşan 4 bin kişilik topluluk, şarkılara alkışlarla tempo tuttu. Sırbistan, Güney Afrika ve Kazakistanlı öğrencilerin halk oyunları kusursuz bir gösteriye dönüştü. Romanyalı minik öğrencilerin oynadığı yerel halk oyunları ise göz kamaştırdı.

Birbirinden güzel parçaları değerlendirmek, uluslararası jüriye düştü. Dünyaca ünlü Romen panflüt virtüözü Gheorghe Zamfir’in yanı sıra Almanya’dan Japonya’ya, Rusya’dan Romanya’ya müzik ve gösteri dünyasından 10 isim, Bosna-Hersek’ten Melika Moranjkic’in seslendirdiği İsyan adlı parçayı birinci seçti. İkincilik ödüllerini Azerbaycan’dan  Orta Anadolu potporisi söyleyen Cihangir Aliyev ve Aşkla Aynı Değil şarkısını seslendiren Fransız Romina Boana aldı. Üçüncülük ise 3 farklı kıtada sahiplerini buldu. Kazakistan’dan Hüsran şarkısı ile Venera Sagi, Arnavutluk’tan Gönül şarkısı ile İndrid Havalja ve Tunustan  Gülüm ile Sarra Douik üçüncülüğü paylaştı.

JAPON JÜRİ ÜYESİ TÜRKÇE KONUŞTU, SALON YIKILDI

Her iki yarışmada dereceye girenleri seçmek, alanlarında isim yapmış farklı ülkelerden gelen jüri üyelerine düştü. Gheorghe Zamfir gibi dünyaca ünlü panflüt virtüözünün yanı sıra, Eurovision yarışmalarında Romanya adına ekrana çıkan Liana Stanciu jüri üyeleri arasında yer aldı. Japonya’dan gelen Asami Sasaki ise, Türkçe yaptığı konuşmayla dikkatleri üzerine çekti. Japon sanatçının ‘Merhaba Romanya’ diye söze başlaması üzerine salonda alkış koptu. Japon müzisyenin ‘Çok güzel olimpiyat. Çok güzel halk. Öğrenciler geleceğin güneşidir’ sözleri uzun süre alkışlandı. Almanya’dam Klaus Cutik, Sri Lanka’dan Nemantha Heshan, Rusya’dan Evgeniy Kungurov, Kazakistan’dan Alkuat Kazakbayev ve Kırgızistan’dan Ruskeldi Osmonkulov ayrı ayrı öğrencileri kutladı. Romanyalı jüri Liana Stanciu, bütün yarışmacıları konuklara alkışlattı.

Önceki gün Bükreş’te düzenlenen Türkçe Olimpiyatları Ses Yarışması da aynı şekilde bütün dünyayı bir araya getiren bir şölen havasında geçmişti. Uluslararası seçkin davetlilerin izlediği, ABD’nin de yeni bir takdirname gönderdiği yarışmanın birincisi Rusya’dan Maria Parotikova olmuştu. UNESCO’nun gönderdiği özel mektupta da Fethullah Gülen Hocaefendi’ye takdir ve teşekkür sunulmuştu.

| UKRAYNA HABER

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]