Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Teknoloji

Mars’a gidecek 1 milyon kişi aranıyor

Elon Musk’ın şirketi SpaceX ise 2018’de Mars’ta olmayı hedefliyor. Böylece bir başka gezegene araç göndermiş ilk özel şirket olacak.

SpaceX’in CEO’su Elon Musk altı ay kadar önce, “Şimdi Mars’ı kolonileştirme zamanı.” demişti. Ve geçen hafta “Mars’ı kolonileştirmeye” gidecek araçların tanıtımı yapıldı. Projenin bütün detayları bu Eylül’de Meksika’daki uzay kongresinde açıklanacak.

NASA’nın dünyaya bir şey olması durumunda insan türünü Mars’a taşımayı amaçladığı biliniyordu. Ancak en yakın insanlı Mars görevi için 2030’lara tarih vermişti NASA. Elon Musk’ın şirketi SpaceX ise 2018’de Mars’ta olmayı hedefliyor. Böylece bir başka gezegene araç göndermiş ilk özel şirket olacak.

Elon Musk’ın “koloni” sözcüğünü seçmesi, Avrupalıların toprak sahibi soylularının başka kıtalarda geniş imkânlar için savaşlar başlatmalarını akla getiriyor. Elbette Mars’ın kolonileşmesine karşı çıkacak bir “yerli grubu” yok. Musk’ın buradaki hedefi de Mars’ı “sömürmek” de değil. Bilakis Mars’ı, insan ırkı için kendi kendine yetebilir bir gezegen hâline getirmek. Böylece insanlık tarihinde ilk kez “çok gezegenli” bir hayata sahip olacak.

Peki, Elon Musk neden Mars’a koloni kurmak istiyor? Çünkü insan türünün, herhangi bir dış etken olmasa bile, tükenme tehdidiyle karşı karşıya olduğunu düşünüyor. Bunu dile getiren ilk kişi değil. Ünlü astrofizikçi Stephen Hawking, insanlığın önümüzdeki bin yılda eğer uzaya dağılmazsa hayatta kalamayacağını ifade etmişti.

Geçen yıl vizyona giren Interstellar (Yıldızlararası) filmini seyretmişseniz, “dünyanın ölmekte olduğu” fikrine aşinasınızdır. Çevreciler, küresel ısınmayla; uzaybilimciler güneşin gezegenleri kendine çekmesiyle; biyologlar çok güçlü virüsler ya da bakteriler aracılığıyla birkaç yüzyıl içinde yok olacağımızı öngörüyor.

Dünyadan kaçmakla insanlık yok olmaktan kurtulabilir mi? Farklı görüşler mevcut. Eğer sorun sadece dünyayla ilgiliyse, yeni bir gezegen bulmak sorunu çözebilir. Ancak eğer güneşin, diğer pek çok yaşlı yıldız gibi enerjisini tüketeceği bir senaryoyu düşünürsek, Mars’a gitmek de sorunu çözmeyebilir.

Elon Musk, 1 milyon kişiyi Mars’a götürmeyi hedefliyor. Bunun için ilk yapacağı şeyse, uzay seyahatini ucuz hâle getirmek. 2001-2009 arasında 7 uzay turisti, bir kez uzaya gidip gelmek için 20 ile 40 milyon dolar arası ücret ödedi. SpaceX şirketi ise Mars’a yolculuğu 500 bin dolara indirmek istiyor. Böylece Mars’a gidecek 1 milyon kişi bulabilecek. Tabi Mars’a yalnızca zenginler gidebilecek bu durumda.

Devlet desteği olmadan Mars’a gidilebilir mi?

SpaceX, Elon Musk’ın şirketlerinden yalnızca biri. Paypal sisteminin kurucularından olan Musk’ın sonraki projesi Tesla Motors’du. Şu sıralar Tesla’nın çıkardığı elektrikli araçların her yeni modeli için kuyruklar oluşuyor. Musk’ın kişisel serveti 14 milyar doların üzerinde.
2006’da ilk uzay aracını deneyen SpaceX, üst üste ilk üç denemede başarısız oldu. Ancak bu Elon Musk’ın göze aldığı bir hataydı. 28 Eylül 2008’deki dördüncü fırlatma başarılıydı ve Falcon 1 yörüngeye yerleşti. Böylece SpaceX ilk müşterilerini kazanmaya başladı. NASA, Musk’ın şirketine 1.6 milyar dolarlık anlaşma önerdi.

Uzay projelerinde yenilikler

SpaceX’in kuruluş amaçlarından birisi, uzay yolculuğunu uygun fiyatlara sunmak. Bunun için neredeyse sıfırdan başlayarak uzay aracı üretmeye başlayan firma, devletlerin uzay programlarından çok daha ucuza bu işi yapabiliyor. Falcon 9 adı verilen proje mesela, Çin’in “aşırı ucuz” olarak bilinen “Uzun Yürüyüş” roketinden 15 milyon dolar daha ucuza mal oldu.
Elon Musk’ın Mars planı içerisinde, kırmızı gezegeni uydularla kaplayıp 1 milyon kişilik koloni için internet imkânı sağlamak da var. Mars’a insanları taşıyacak Red Dragon isimli araç da bugüne kadarki uzay mekiklerinden farklı olarak, ateşleme sistemini yukarıya doğru kurmayı hedefliyor. Böylece SpaceX’in Red Dragon’u, Mars yüzeyine ivmelenerek iniş yapacak.

YENİ HAYAT

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]