Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

[VİDEO] Poroşenko: Ukrayna, Rus saldırılarına karşı nükleer santrallerde tedbir aldı

Çernobil Nükleer Santrali’nde facianın 30. yılı anma etkinliklerine katılan Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, ülkedeki nükleer santrallerde Rus saldırılarına karşı güvenlik önlemlerini arttırdıklarını söyledi.

Ülkesindeki Rus saldırılarının, yeniden bir nükleer santral kazasının nüks etme tehdidi oluşturulduğunu söyleyen Poroşenko, kolluk kuvvetlerinin güvenlik tedbirlerini arttırdığını ifade etti.

Poroşenko, “Unutmayın ki, Zaparoje Nükleer Santrali’nin bir kaç kilometre ilerisinde aktif bir şekilde düşmanlar vardı. Rusya, bu alanda Ukrayna’ya karşı tam ölçekli bir savaşa hazırlanıyordu. Ülkemizin birçok yerinde askerimiz eylem ve kaos planlarına teyakkuzda. Hibrid bir savaşla karşı karşıyayız, terör ve sabotaj gruplarının olası saldırılarına karşı, nükleer santrallerde gelişmiş güvenlik önlemleri başvurduk.” dedi.

ABD’de gerçekleşen Nükleer Güvenlik Zirvesi’nde Ukraynalı uzmanların nükleer maddelerden fiziki korunma yolları ve nükleer tesislerin güvenliği konusundaki eşsiz tecrübelerini paylaştığına dikkat çeken Poroşenko, Rusya’nın, işgal ettiği Kırım’a nükleer potansiyelinden bazı unsurları yerleştirdiğini belirtti.

Olası nükleer terörizmle mücadele ve siber tehditler hususunda uluslararası koordinasyon ihtiyacını dile getiren Poroşenko, Ukrayna halkının halen Çernobil’in etkilerini bertaraf etmek için mücadele ettiğini hatırlattı.

Poroşenko, “Ukrayna milleti adından felaketin 30. yıldönümü gününde, Ukrayna’nın zor zamanlarında desteğini esirgemeyen; uluslararası kuruluşlar, finansal kurumlar, bağış yapan ülkeler, sivil toplum kuruluşlar, kayıtsız kalmayan insanlara ve uluslararası topluma şükranlarımı iletiyorum.” diye konuştu.

Bundan 30 yıl önce, 26 Nisan 1986 tarihinde saat 01.23’te Çernobil Nükleer Santrali’nde meydana gelen patlama sonucunda çevreye 190 ton radyoaktif madde saçılmıştı. Başkent Kiev’e sadece 110 kilometre uzaklıkta bulunan santraldeki patlamanın tesiriyle, Ukrayna, Belarus ve Rusya’da 145 bin kilometrekareden fazla alan radyasyona maruz kaldı. Santralin etrafında 30 kilometrelik alan yasak bölge ilan edilirken, santral ve çevresindeki şehirlerde yaşayan 115 binden fazla kişi ise bölgeden tahliye edildi.

YUNUS ERDOĞDU | KİEV – CİHAN

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]