Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

Kandil

Neden kandil deriz bazı gecelere? Her gece aydınlık olabilecekken…

Geleneklerimizin, yüceliğini ifade adına bazı geceleri adlandırışıdır bu. O geceler mübarektir. Mübarek kandil geceniz size de mübarek olsun, mu demek lazım?!…

Geceye kıymet vermiş Yaratan… Gece mübarek, biz de değerlendirebilirsek bize de mübarek…

Geleneklerimiz adlandırdığı gibi bu geceleri tatlandırır da… Helvalar, simitler… Pastaneden alınan kandil simidi paketleri… Beyaz paketlerin üzerinde yeşil çizgilerle cami resimleri… Apayrı motifler çocukluğum adına. Komşulara ikramda bulunulurdu. Komşular ikramda bulunurdu. Bazı komşularımız irmik helvaları yapardı. İrmik helvaları, onun içindeki küçücük beyaz fıstıklar… Annem hep un helvası yapardı… Yapardı diyorum… Canım anamla o kadar uzun zaman dilimi oldu ki kandillerde beraber olmayalı… Son bir iki kandilde beraber olduğumuzda da onu yormamak adına engel olmaya çalışmıştım -aslında çok da arzu ediyordum- ama o gene döktürmüştü. Hele gurbetimizi sılaya sadece sofrasıyla değil her haliyle çevirişi yok muydu?

Anneler, anam; kandil gecelerinde sair gecelerde, diğer vakitlerde olduğu gibi ellerimizi ellerine alışları, dilimizi duaya yaklaştırışları yok mu?

Gurbet onlarsızlıktır zaten… Gelişleriyle gurbeti vatan edişleri… Allah’ı öğreterek O’ndan (cc ) habersiz benlik ülkelerimizi Allah ikliminden haberdar edişleri… Çocuk dünyamızı kocaman –üç yaşına varmak üzere olan oğlumun ifadesiyle komacan- edişleri… Ellerimizi Allah’a açtıran annelerimiz…

Ayrılmış sevgili oyuncaklardan
Kırmış küçücük şişelerini
Ve her şeyden her şeyden sonra
Bu eller miydi Allah’a açılan!
(Fazıl Hüsnü Dağlarca)

Ellerimizi açalım Yüce Mevla’ya, günahsız çocuklarımızla açalım ellerimizi, biz çocuklarını hala ve hep günahsız bilen annelerimizle, babalarımızla…

Annem, anacığım babacığımla beraber umredeler…

Kâbe kapısında yapılan dualarla Ya Rabbi…

Çocukluğun saf iklimine ulaştır bizi. Komşularının kandilini ‘‘Yağ satarım bal satarım’’ şarkısıyla ‘‘kutlamaya’’ çalışan çocukluğumuzun umuduyla doldur günlerimizi.

Komşuluğu yeniden öğret bize Ya Rabbi. Bir dilim tatlının geceyi hatırlatmak adına komşu kapısını çalmaya vesile oluşunu yeniden yaşat bize Ya Rabbi.

Mevlid-i Şerifler okunurken Veladet Bahri’nden; ‘‘Doğdu ol saatte ol Sultan-ı Din/Nura gark oldu semavat ü zemin’’ mısraları okununca ayağa kaldır bizi. O’nun (sav) doğuşuyla kâinat ayağa kalksa yeri. Getirdiklerine karşı da bizi uyanık eyle. O’nsuzluktan (sav) kan ağlıyor cihan. Güldür Ya Rabbi.

Çocuklarla beraber, günahsızlarla beraber yalvarıyoruz Ya Rabbi. Bağışla bizi. Affet bizi. Unuttuklarımızı öğret bize Mevla’m. Yalan söylememeyi, kimseleri üzmemeyi, arkadaşımızı kırmamayı, kimselere zarar vermeyişi, çocuk saffeti adına unuttuğumuz ne varsa diliyoruz Ya Rabbi. Yüreğimizi genişlet. Darlıktan kurtar bizi Allah’ım. Rağbetimiz Sana. Bizi senden ayırma. Karanlığımız çok zalim. Kandil değil güneş gönder Ya Rabbi.

İSMAİL BAHAR | UKRAYNAHABER.COM


Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]