Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

Türkiye ve Ukrayna askeri işbirliğini geliştirecek

Türkiye ile Ukrayna arasındaki aktüel konulardan birisi de askeri ve savunma sanayinde işbirliği. Liderler önümüzdeki dönemde her iki ülkenin savunma sanayi güçlendirmek ve modernizasyonu hedefiyle ortaklığı derinleştirmeyi kararlaştırdı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko başkanlığında Türkiye ile Ukrayna arasında yapılacak 5. Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey Toplantısı gerçekleşti.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde gerçekleştirilen stratejik oturum akabinde Erdoğan ve Poroşenko toplantının sonuçlarına ilişkin Ortak Deklarasyon’u imzaladı.

İki ülke lideri tarafından 9 Mart’ta Türkiye ile Ukrayna arasında imzalanan anlaşmaya göre; uzay, havacılık ve savunma sanayi alanında ortak yüksek teknoloji projelerin uygulanması için ortak çalışma grubu oluşturacak.

Ayrıca iki ülkenin kolluk ve istihbarat örgütleri arasında etkili bir işbirliği kurularak; terörün tüm tezahürleri, bölücülük ve aşırılıkla mücadele edilecek.

Türkiye ile Ukrayna arasında imzalanan ortak deklarasyonla; mevcut ve karşılıklı ilgi duyulan alanlarda stratejik ortaklık ilişkilerinin derinleştirilmesi de dâhil olmak üzere, bölgede istikrar, barış ve refahın sağlanması, mütareke kültürünü güçlendirme, Karadeniz bölgesi ve Ortadoğu’da kader ve sorumluluğunu paylaşma, güvenlik, Ukrayna ve Kırım’ın yasadışı işgaline ve saldırılara karşı mücadele, devletlerin egemenliği ve toprak bütünlüğüne saygı, temel ilkeler ve uluslararası hukuk normlarına bağlılık, uluslararası ilişkilerde güç kullanmaktan kaçınmak, BM ve AGİT’in temel prensiplerine uygun olarak meşru müdafaa hakkı, iktisadi ve insani hususular da dâhil olmak üzere geniş bir alanda uzlaştı.

Erdoğan ve Poroşenko’nun Türkiye ile Ukrayna arasında imzaladığı 21 maddelik anlaşmanın ana başlıkları şöyle; güvenlik ve savunma alanında koordinasyon ve işbirliği, BM Güvenlik Konseyi ve çok taraflı organizasyonlarda uluslararası barış ve güvenliği sağlamak, Karadeniz’de bölgesel güvenlik mekanizmalarının güçlendirilmeyi teşvik ve NATO bünyesinde uluslararası güvenliğinin sağlanması da dahil olmak üzere ortak çabaları artırmak.

YUNUS ERDOĞDU | UKRAYNAHABER.COM

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]