Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

Bakü’de 20 Ocak katliamında hayatını kaybedenler Kiev’de anıldı

Sovyet askerleri tarafından 20 Ocak 1990’da Azerbaycan’da katledilenler, Ukrayna’nın başkenti Kiev’de de anıldı.
Azerbaycan’ın Kiev Büyükelçiliği’nde gerçekleşen anma töreni bir dakikalık saygı duruşuyla başladı. Anma merasimine; büyükelçilik mensupları, Ukrayna’da yaşayan Azerbaycanlı sivil toplum kuruluşu temsilcileri, işadamları ve öğrenciler katıldı.

Azeri diasporasının önde gelen isimleri söz alarak duygularını ifade etti. Anma merasimi “Kanlı Ocak” hadiselerinin anlatıldığı 20 Ocak’ın kronolojik belgeselinin gösterimi ile son buldu.

Etkinliğe katılan Ebulfeyz Kasımov, Cihan Haber Ajansı’na (Cihan) yaptığı açıklama, 20 Ocak hadiselerinin yaşandığı dönemde Kiev’de bulunduğunu, Sovyet basınının o dönem Azerbaycan karşıtı yayın yaptığı için olayları farklı açıdan yansıttığını ifade etti.

Kasımov, 20 Ocak hadiselerinin de Azerbaycan’ın sesini duyurabilmek için Kiev’de, sokak gösterisi yaptıklarını da söyledi.

Olayları basın yerine kulakta kulağa ya da elden ele gezen broşürler vasıtasıyla öğrendiklerini belirten Ilgama Allahverdiyeva ise o dönemde Kiev’de yaşadığını babasının, çok aktif bir şekilde olayları takip ettiğini belirtti. Babasının eve getirdiği broşürlerde olaylarda hayatını kaybeden aynı soy ismi paylaştıkları ‘Allahverdiyev çiftinden’ çok etkilendiğini dile getirdi.

Bakü’de 20 Ocak 1990 tarihinde silahsız insanlara rastgele ateş açan ve üzerilerine tanklar süren Sovyet askerleri, aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 137 kişiyi hunharca katlederken, 744 kişiyi ise yaralamıştı. Çok sayıda kişi de gözaltına alınmıştı. Ülkede bağımsızlık mücadelesinin dönüm noktası olarak kabul edilen 20 Ocak’ta hayatını kaybedenler, her yıl aynı dönemde ülkede ve yurt dışı temsilciliklerinde çeşitli törenlerle anılıyor.

YUNUS ERDOĞDU | KİEV – CİHAN

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]