Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

Lada’nın üretim üssünden Ali Bulut’un izlenimleri

Ukrayna’daki işadamlarından Ali Bulut, Rusya’da gezip gördüklerini sosyal medyada paylaşmaya devam ediyor. Ali Bulut’un LADA fabrikasındaki izlenimlerini sizlerle paylaşıyoruz.

“Bugün LADA otomobillerinin Togliatti/Rusya’daki fabrikasını gezdik. Önünde fotoğrafımı gördüğünüz yüksek bina LADA’nın genel müdürlük binası.

Buraya 16 yıl aradan sonra ikinci gezim oldu. Geçen zaman içerisinde çok değişiklik olmuş.

Maalesef; Renault, Nissan ve General Motor’s ortak olmuş bu dev tesise.

Dev derken öyle sadece laf icabı bir dev değil:

100.000 kişi çalışıyor.

Her bir dakikada bir araba üretim bandından çıkıyor.

3 vardiya

90 dev yemekhane

24 ana giriş kapısı

Kendine ait gümrük alanı

Tesisler bünyesinde; hastane, kreş, okul, kütüphane, müze gibi çok sayıda sosyal birim bulunuyor.

Togliatti Şehri’nin Avtozavodsky Reyonu (İlçesi) 1966 yılında bu fabrikada çalışacak işçilerin ikamet etmesi için özel inşa edilmiş.

Hâlihazırda yaklaşık 400 bin nüfuslu şehir tam olarak halen Sovyet ruhu ve yapısını üzerinde taşıyor. SSCB bünyesindeki 100 farklı etnik kökenden insan var. Rus, Ukraynalı, Azeri, Gürcü, Türkmen, Kazak, Tatar vs. bir arada çalışıyor.

16 yıl önceki hali ile bugünü arasında çok büyük farklılıklar tespit ettim. Çok geniş caddeleri, yeşil alanları, ormanı, kültürlü halkı ile aklımda kalmıştı bu şehir. Şimdilerde ise adeta alışveriş mağazaları (AVM) çöplüğü, parklar, yeşil alanlar bina olmuş, trafik almış başını gidiyor ve kültür seviyesi yerlerde. Maalesef suç oranı da çok yüksek katlanarak artmış.

Hele hele beni en çok üzen ise 40 kilometrekareye yakın toplam alanı ile eskiden neredeyse demir cevherinin, kauçuğun, plastiğin hammadde olarak girdiği, otomobil olarak çıktığı tesis şimdi basit bir montaj üssüne dönüşmüş gibi.

Gezdiğimiz fabrika içinde; üretim hatlarında güvenlik, teknolojik hırsızlık, vs sebeplerden dolayı maalesef fotoğraf çekemedim.

ALİ BULUT | www.ukraynahaber.com.ua

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]