Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

Terör, G-20 gündemini esir aldı

Paris’te düzenlenen kanlı terör saldırısının ardından Antalya’daki iki günlük G-20 Zirvesi’nde en çok terör örgütü IŞİD’le nasıl mücadele edileceği konuşuldu. Dünya liderleri, zirve sonunda yayınlanacak sonuç bildirgesinin basına sızan taslağında terörle mücadelede birlikte hareket etme vurgusu yaptı.

Dünyanın en zengin 20 ekonomisine yön veren liderlerin bu yıl Antalya’da gerçekleştirilen yıllık zirvesi, dün yoğun güvenlik önlemleri altında başladı. İki gün sürecek zirvenin yapıldığı Regnum Carya Otel’e gelen dünya liderleri, zirve öncesinde aile fotoğrafı çektirdi. Zirvenin ev sahibi Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, liderleri otel önünde hazırlanan platformda karşıladı. Erdoğan ile tokalaşan liderler, aile fotoğrafı çekimi için beklerken, ayaküstü sohbet etti. Zirve oturumlarında, ikili görüşmelerde, koridorlarda konuşulan tek konu ise Paris terör saldırısı ve terör örgütü IŞİD’le mücadele oldu. Her ne kadar ekseriyetle ekonomi ağırlıklı olan zirvenin bu kez Suriye iç savaşı ve IŞİD’e odaklanacağı daha önceden bilinse de örgütün 129 kişiyi katletmesinden sonra diğer tüm başlıklar gölgede kaldı.

Erdoğan ve Obama görüştü

Bütün konuşmalarında terörü kınayan ifadeler kullanan liderlerin hiçbiri, IŞİD’e yönelik mücadeleyi yoğunlaştırma yolunda herhangi somut bir teklif ise ortaya koymadı. Erdoğan’la ikili bir görüşme yapan ABD Başkanı Barack Obama, görüşmenin ardından yapılan ikili basın toplantısında sözlerine Fransız halkıyla dayanışma içinde olduklarına yönelik ifadelerle başladı. G-20 Zirvesi’ne ‘güzel Antalya’da ev sahipliği yapan Türk halkına teşekkür eden Obama, “Ankara ve Paris’te masum insanları hedef alan saldırılar sadece Türkiye ve Fransa’ya değil, medeni dünyaya yapılmıştır.” diye konuştu.

“Türkiye hem Suriye hem de Irak’ta IŞİD ya da DAEŞ’in aktivitelerini takip konusunda ABD ve koalisyonun diğer üyelerinin iyi bir ortağı oldu.” diyen ABD Başkanı, 129 kişinin ölümüne yol açan saldırıların faillerini yakalayıp adalete teslim etmek konusunda ellerinden geleni yapacaklarını söyledi.

Suriye ve Ukrayna krizlerinde birbirleriyle savaşan farklı taraflara destek veren ABD ile Rusya’nın devlet başkanları, planlanmış bir görüşme olmamasına rağmen Antalya’da ayaküstü bir görüştü. Obama ile Rus mevkidaşı Vladimir Putin, çalışma yemeği esnasında birer Rus ve Amerikalı üst düzey danışmanın eşliğinde sessizce konuştu.

G-20 öncesinde BRICS’in diğer üyeleri
Çin, Rusya, Hindistan ve Brezilya ile birlikte bir ‘mini zirve’ gerçekleştiren Güney Afrika Devlet Başkanı Jacob Zuma ise Paris saldırılarını kınarken diğer yandan terör saldırılarını Avrupa’daki mülteci krizine bağlamanın yanlış olduğunu ifade etti. Zuma, terörizme kalıcı bir çözüm bulunması için terörü doğuran nedenlerin tespit edilmesi gerektiğinin altını çizdi. BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun da Paris saldırılarına verilecek cevabın ‘hukuk sınırları’ içerisinde kalması uyarısında bulundu.

Sonuç bildirgesinde ‘terörle ortak mücadele’ vurgusu

Bugün sona erecek iki günlük liderler zirvesinin sonuç bildirgesinin taslağı, basına sızdı. Taslağa göre, G-20 liderleri, Paris’teki alçakça terör saldırılarını kınayarak, terörle mücadelede birlikte hareket etme taahhüdünde bulunuyor. Yabancı terör savaşçılarının ülkeler arasındaki hareketlerinden duyulan endişeyi dile getiren taslak metinde, sınır ve havayolu güvenliğinin artırılacağı belirtiliyor. Ayrıca terör gruplarının mali kaynaklarının kesilmesi için işbirliği, istihbarat paylaşımı ve hesapların dondurulması gibi uygulamaların süreceği kaydediliyor. Taslakta ayrıca mülteci krizinin koordinasyon içerisinde ele alınması gereken global bir sorun olduğunda da genel olarak mutabık olunduğu vurgulanıyor. Mülteci krizinin global bir sorun olarak kabul edildikten sonra mali dayanışma sağlanması için özellikle Türkiye ve Avrupa ülkelerinin ısrarcı olduğu konuşuluyor. Çin, Hindistan ve Rusya ise bu girişime soğuk duruyor. Taslak metnin henüz tüm üyeler tarafından kabul görmediği belirtiliyor.

ZAMAN.COM.TR

MEDYAYA G-20 MOLASI!

10’uncu G-20 Zirvesi, dönem başkanlığını üstlenen Türkiye’nin ev sahipliğinde Antalya’nın gözde turizm beldesi Belek’te yapıldı. Dünya nüfusunun yüzde 66’sı, ekonomisinin ise yüzde 90’ına sahip 19 ülke lideri ve Avrupa Birliği Komisyonu 15-16 Kasım tarihlerinde Belek’te bir araya geldi. Ayrıca Azerbaycan, Malezya, Senegal, Singapur ve Zimbabwe davetli ülkeler arasındaydı.

Zirvenin hemen öncesinde Paris’te gerçekleşen kanlı saldırı nedeniyle öncelikli gündem “terör” oldu. Terörle beraber başta Suriye krizi olmak üzere Ukrayna ve diğer bölgesel krizlerin de masaya yatırıldığı zirvede; Suriye kaynaklı mülteci sorunu dünyaya yön veren liderler tarafından kapsamlı olarak ele alındı.

Medya gözünü zirveye dikti!

Hazırladığı raporlarla medyayı mercek altına alan Ajans Press; zirvenin hemen ardından basına yansıyanları inceledi.

Ajans Press’in raporuna göre, zirve hakkında 11-16 Kasım tarihleri arasında yazılı basında tam 3 bin 649 haber yapıldı ve Türkiye’nin bugüne kadarki haftalık gündem maddelerine ait ortalama haber sayısının 4 katı kadar yankı buldu.

Zirvenin en çok konuşulan üyesi 3 bin 282 haberle Avrupa Birliği Komisyonu olurken, medya lideri olan ülke ise 2 bin 440 haberle ev sahibi Türkiye oldu. Türkiye hakkında yapılan haberlerin büyük bir bölümünü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yaptığı açılış konuşması oluşturuyor.

Türkiye’den sonra medyanın dikkatini en çok çeken ülke ise 1.835 haberle Fransa’ydı. Ülkesinde yaşanan saldırı nedeniyle G-20 ziyaretini iptal eden Fransa Başbakanı François Hollande’ın kararı çok sayıda habere konu oldu.

Fransa’yı yakın haber adetleriyle Çin ve Rusya izledi. Çin 1.810, Rusya ise 1.736 haberde yer alarak zirveye damgasını vuran 5 üye arasında yer aldı.

G-20 Zirvesi’ne ait tüm Yerel ve Ulusal Basın, TV, İnternet ve Sosyal Medya yansımalarının detaylı raporunu Ajans Press’ten temin etmek mümkün.

Ajans Press

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]