Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

Ukrayna’da ‘Milyonların yürüyüşü’ meydanı doldurdu

Ukrayna’nın başkent Kiev’de gerçekleşen ülke tarihinin en büyük eylemlerinden ‘Milyonların yürüyüşü’nde çok sayıda Ukraynalı, cumhurbaşkanı ve hükümetin istifası ve erken seçim talebiyle meydanı doldurdu.

Tutuklu eski Başbakan Yuliya Timoşenko’nun partisinden Arseniy Yatsenük, meydanda halkın içine girerek eyleme katılanlar ile selamlaştı.

Dondurucu soğuğa karşı Kiev’de tam 9 yıl önce ‘turuncu devrimin’ yapıldığı Bağımsızlık Meydanı’nda toplanan binlerce kişi, ellerinde Ukrayna, Avrupa Birliği bayrakları salladı. Meydanı dolduran 10 binler ilk olarak hep bir ağızdan din adamları eşliğinde dua etti. Daha sonra meydana atlarıyla geleneksel kıyafetlerini giymiş Kozaklar geldi. Kozakların kalabalık içine atlarıyla dalması ilginç görüntüler oluşturdu.

Protestocuların, hep bir ağızdan Ukrayna milli marşını söylemesi akabinde muhalif liderlerin konuşmalarına geçildi.

Avrupa yanlısı muhalefet partileri liderlerinden; dünya boks şampiyonu Vitaliy Kliçko, eski İçişleri Bakanı Yurit Lutsenko, Özgürlük Hareketi Lideri Oleg Tyagnıbok, Arseniy Yatsenük, tutuklu lider Yuliya Timoşenko’nun kızı Yevgeniya ve sanatçı Ruslana konuşma yaptı.

Liderler konuşmalarında; tutuklu Timoşenko’nun serbest bırakılmasını, Ukrayna’nın Rusya ile yakınlaşmasına karşı bir “top yekün direniş” gösterilmesi, polis devletine dönüşmeye karşı olduklarını cumhurbaşkanı ve başbakanın istifası, erken seçimlere gidilmesi talebinde bulunuyor.

Ukrayna İçişleri Bakanlığı operasyon karargâhı, eylemlere yaklaşık 50 bin kişi olarak açıklarken, Timoşenko’nun Anavatan Partisi eylemci sayısını 500 bin olarak duyurdu. Dünyaca ünlü boksör Vitaliy Kliçko’nun partisi Reform için Ukrayna Demokratik Birliği (UDAR-‘darbe’) ise yaklaşık 1 milyon kişinin katıldığını bildirdi. Gözlemciler katılımcı sayısının 200 binden az olmadığını tahmin ediyor.

Meydanda yerel saatle 12.00’de başlayan eyleme katılanların sayısı giderek artıyor. Hâlihazırda meydana ‘turuncu devrimi’ gerçekleştiren kalabalığın kat kat fazlası toplanmış durumda.

Sayıları gittikçe artan eylemciler; Ukrayna Cumhurbaşkanlığı idaresi, Ukrayna Meclisi, Başbakanlık binası dâhil olmak üzere Kiev’de birçok idari binayı kuşatarak eylem sahasını devamlı genişletmeye çalışıyor.

Rusya ile Ukrayna arasındaki doğalgaz anlaşmasında yolsuzluk yaptığı gerekçesiyle tutuklanan eski Ukrayna Başbakanı Yuliya Timoşenko, cezaevinden gönderdiği mesajla halkı ayaklanmaya çağırmıştı.

Ukrayna’da eylemler hükümetin, Litvanya’nın başkenti Vilnius’ta 28-29 Kasım’da düzenlenen, Avrupa Birliği (AB) Doğu Ortaklığı Zirvesi öncesinde ortaklık anlaşması hazırlığı sürecini askıya alması sonrasında başlamıştı.

YUNUS ERDOĞDU | KİEV – CİHAN

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]