Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

[VİDEO VE FOTO GALERİ] Sözde soykırım tasarısı Ukrayna meclisinde; Kiev sokaklarına propaganda afişleri asıldı

Ukrayna halkının ise sözde soykırım ile ilgili detaylı bilgiye sahip olmadığı görüldü. Kıyiv'de şoförlük yapan 48 yaşındaki Valentin, bunlardan biri. Valentin, “Daha önce Ermenilerin soykırıma uğradığını hiç duymadım. Bu konuda detaylı bilgiye sahip değilim." dedi.

Ukrayna’nın başkenti Kıyiv’in en işlek cadde ve meydanlarına, Ermeni diasporası tarafından basılan sözde Ermeni soykırımının 100’üncü yılını anma afiş ve görselleri asıldı.

Kiev’in en eski meydanlarından Kontraktova Meydanı , Avrupa Meydanı, Taras Şevçenko Bulvarı, havalimanı yolu olmak üzere şehrin en gözde yerlerindeki reklam panolarına asılan afiş ve billboardlarla, Ermeni asıllı Ukraynalılar, halkın dikkatini çekmeye çalışıyor.

Ukrayna halkının ise sözde soykırım ile ilgili detaylı bilgiye sahip olmadığı görüldü. Kıyiv’de şoförlük yapan 48 yaşındaki Valentin, bunlardan biri. Valentin, “Daha önce Ermenilerin soykırıma uğradığını hiç duymadım. Bu konuda detaylı bilgiye sahip değilim.” dedi.

Cihan Haber Ajansı’na değerlendirmede bulunan Ukraynalı gençler de ‘Ermeni soykırımı’ iddialarını daha önce hiç duymadıklarını ifade etti. Konuyu bilmediklerini, bu sebeple değerlendirme yapamadıklarını, internetten araştıracaklarını belirten bir genç ise “Babam Türkçe öğrendi ve Türk arkadaşları var. Türkler gayet normal insanlar. Ermeni konusunu bilmiyorum.” ifadesini kullandı.

Orta yaşlı bir kadın ise sözde soykırım iddialarına inandığını, Türklerin soykırım yapabileceğini savundu. Kadın; “Ermeni soykırımını okul yıllarımda duydum. Direkt tarih kitaplarından okumadım, ama arkadaşlar arasında konu geçti. Türklerin Ermenilere soykırım yaptığını biliyorum.” şeklinde konuştu.

Afişlerin asılı olduğu parkta oturan gençler ise “Bu konuda hiçbir şey bilmiyoruz, Türkler ne zaman soykırım yapmış hiç duymadık.” dedi.

Kiev’in merkezindeki Avrupa Meydanı’nda bulunan “Ukrayna Evi” yanındaki görsel önünde konuşan ekstrem sporlarla uğraşan Ermeni asıllı Sarkis Oganisyan adlı genç ise “Ben de Ermeni’yim, doğru olduğunu düşünüyorum. Gerçekten ne söyleyeceğimi bilemiyorum, ama tanımak lazım. Benim Türklerle çok iyi ilişkilerim var. Azeri ve Türk arkadaşlarımla gayet normal geçiniyoruz.” şeklinde konuştu.

SÖZDE ERMENİ SOYKIRIMI YASA TASARISI, UKRAYNA PARLAMENTOSU’NDA

Öte yandan Ukrayna’da Ermeni diasporası, 1915 olayları ile ilgili sözde Ermeni soykırımı yasa tasarısını, yeniden Ukrayna Parlamentosu’na getirdi. Daha önce iktidar ve muhalefet partileri Ermeni asıllı milletvekilinin hazırladığı sözde soykırımı yasa tasarısı, bu defa bağımsız milletvekili Vitaliy Barvinenko tarafından parlamentoya sunuldu.

Parlamentoda kayıt altına alınan yasa tasarısının tam metni ve ek bilgiler, Ukrayna Parlamentosu’nun resmi sitesinde yayımlandı.

Söz konusu yasa tasarısında Barvinenko, Osmanlı’nın 1915-1922 yıllarında Ermenileri toplu olarak katledildiğinin resmen kabulünü, 24 Nisan’ın ise anma günü olarak kabul edilmesini istiyor.

Barvinenko tarafından hazırlanan yasa tasarısı, Dışişleri Komitesi’nde ana gündem maddesi olarak görüşülecek. Tasarı ayrıca Kültür ve Maneviyat Komitesi, İnsan Hakları, Ulusal Azınlıklar ve Milletlerarası İlişkiler Komitesi, Bütçe Komitesi ve Yolsuzlukla Mücadele Komiteleri’nde de ele alınacak.

Parlamentoya verilen sözde soykırım yasa tasarısının ekinde, daha önce ‘soykırımı’ tanıyan ülkeler ve olayın kısa geçmişi tek yanlı olarak parlamentoya sunuldu. Ek belgede konunun Ukrayna’daki Ermeni diasporası için çok önemli olduğu ve ivedilikle yasanın kabulü istendi.

Söz konusu yasa tasarısının parlamentoda ne zaman görüşüleceği ise henüz kesinlik kazanmadı.

YUNUS ERDOĞDU | KIYİV

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]