Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

[VİDEO VE FOTO GALERİ] Ukrayna’da halk, barış için yürüdü

Ukrayna’nın güneydoğusunda 13 Ocak’ta bir yolcu otobüsüne yapılan roketli saldırıda 13 sivilin hayatını kaybetmesi üzerine halk barış için yürüdü. Ülke genelinde birçok şehirde eş zamanlı gerçekleşen ‘Ben Volnovaha’yım’ adlı yürüyüşe katılanlar, kurbanları anarak terörün her türlüsünü lanetledi.

Yürüyüşte en ön safta din adamlarıyla birlikte Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, Ukrayna Başbakanı Arseniy Yatsenük, bakanlar, milletvekilleri yer aldı. On binlerce vatandaşın katıldığı yürüyüş akabinde din adamları, konuşma yaparak toplu dua etti. Poroşenko halkı Ukrayna’nın bağımsızlığı uğrunda hayatını kaybeden askerler, geçtiğimiz sene meydan olaylarında özgürlük uğurunda ölen kahramanlar, Volnovaha başta olmak üzere bütün terör kurbanları için saygı duruşuna davet etti.

Halka seslenen Poroşenko, “Bugünkü barış yürüyüşü ve bizim ortak duamız, Bağımsızlık Meydanı’nda tarihe geçti. Bizler özgürlük ve bağımsızlık için mücadele ediyoruz. Tek karış Ukrayna toprağını kimseye vermeyiz. Bu gece Donetsk Havalimanı’nı koruyan birlik, kahramanlığın, yiğitliğin, vatanseverliğin en iyi örneğini sergiledi. Zafer için Ukrayna halkının birlik olması lazım.” şeklinde konuştu.

Meydana toplanan kalabalığa, Musevî, İsevî din adamlarının yanı sıra Ukrayna Müslümanları adına da Ar Rahma Camii İmamı Rüstem Gafuri hitap etti. İlk peygamber Hz. Âdem’den son Peygamber Hz. Muhammed’e kadar bütün peygamberlerin doğruyu ve iyiliği temsil ettiğini ifade eden Rüstem Gafuri yaptığı,

“Biz Ukrayna Müslümanları Ukrayna toplumunun ayrılmaz bir parçasıyız. Ukrayna ve tüm dünyada sulh için tek yaratıcı, Allah’a dua ediyoruz. Aynı zamanda, Allah’tan iktidarı temsil edenlere muhakeme kabiliyetini vermesini diliyoruz. Allah cümlemizi sıratı müstakimden ayırmasın. Allah’tan adalet ve birimizin kıymetinizi anlama diliyoruz. Çocuklarımız roket ve bomba sesleri duymasın. Milletler arası kavgalar son bulsun. Ukrayna güçlü bir devlet olsun ve komşularına güzel yönleriyle örnek olsun. Allah Ukrayna’yı korusun.” dedi.

Barış yürüyüşüne katılanlardan Yevgeniy Yakunov, Cihan Haber Ajansı’na “Uzun zamandır meydanda bu şekilde bir kalabalık toplanmamıştı. Halkın meydana çıkma ihtiyacı vardı bu açıdan iyi oldu. Son dönemde çok acı yaşadık. Son olaydaki sivil kayıplar bardağı taşıran damla oldu. Yaşadığımız acılar bir araya geldiğimizde hafifliyor. Ölümler Donetsk bölgesinde oluyor ama şu bilinsin ki biz bir bütünüz. Ülkenin her yerinde can kaybı bizim kaybımız.” diye konuştu.

Başkent Kiev’deki yürüyüşte güvenliği 2 bin kolluk kuvvetinin sağladığı bildirildi. Meydanda hayatını kaybedenler anısına yaktıkları mumları bırakan vatandaşlar olaysız bir şekilde dağıldı.

YUNUS ERDOĞDU | KİEV – CİHAN

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]