Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

[VİDEO VE FOTO GALERİ] Ukrayna yeni yıla buruk girdi

Ukraynalılar 2015’e dünyanın birçok ülkesinin aksine buruk bir sevinç ile fakat ümitle girdi. Bu sene kutlamaların merkezi acı hatıralarla dolu Bağımsızlık Meydanı yerine, kutlamaların 60 yıl önceki adresi Ayasofya Meydanı oldu. Ukraynalılar geçmiş yılların aksine yeni yılı coşkusuz, konsersiz, havai fişek ve ışık gösterileri olmadan karşıladı.

Başkent Kiev’deki Ayasofya Meydanı’nda 2015’i karşılamak isteyen yerli ve yabancı yaklaşık 20 bin kişi bir araya geldi. Meydan ve sokakları dünyanın farklı coğrafyalarından gelen turistlerin yanı sıra Ukraynalı aileler ve gençler doldurdu.

Önceki senelere nazaran oldukça sessiz geçen yeni yılda Noel şapkaları, çeşitli aksesuarlar takan gençler buruk da olsa sevinç yaşadı. Yeni yılda havai fişek atılması yasaklandığı için havai fişek gösterisi yapılmadı. 24 metre uzunluğunda ve 12 ton ağırlığında çam ağacı çevresinde toplanan kalabalık senfoni orkestrası ve opera sanatçılarının icra ettiği dünya klasikleri eşliğinde hoşça vakit geçirdi.

Meydan yeni yıl kutlamalarından ziyade panayırı andırdı. Atlıkarıncalarda eğlenen çocuklar, hediyelik eşya satış reyonları, kazanlarda demlenen çaylar ve yanan mangallar değişik bir atmosfer oluşturdu.

Kutlama etkinlikleri dev ekranda Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko’nun mesajının izlenmesi akabinde hayatını kaybedenler anısına saygı duruşu ve hep bir ağızdan okunan Ukrayna milli marşı akabinde başladı. Yeni yıla girilmesiyle geleneksel yeni yıl sloganları yerine; “Şanlı Ukrayna, Şanlı Kahramanlar” sloganları atıldı.

Bir gurup Ukraynalı genç kız Cihan Haber Ajansı’na (Cihan) yaptıkları açıklamada yeni yılın daha kötü geçeceğini bildiklerini ama yine de iyi ümitler beslediklerini ifade etti. Cihan’a konuşan Ukraynalılar yeni yıla ilişkin iyilik temennilerini dile getirerek 2015’in 2014’den daha iyi geçmesini ve bütün insanlığa barış getirmesini istedi.

Eksi 4 derece toplanan kalabalık yeni yılın ilk saatlerinde sessizce dağıldı.

Ukrayna bağımsızlık tarihinin en zor senesi 2014’te Kırım’ı kaybetti ve ülkenin güneydoğusunda Donbas olarak adlandırılan bölge Rusya yanlısı ayrılıkçıların kontrolüne geçti.

YUNUS ERDOĞDU | KİEV – CİHAN

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]