Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

Ukraynalı senarist Kurkov: Türkiye kültür ve demokrasi yolundan dönmesin

Rus asıllı Ukraynalı ünlü yazar ve senarist Andrey Kurkov, Türkiye’de iktidarın sansür ve korku atmosferiyle kültürel gelişimi sınırlandırmaması gerektiğini söyledi.

Türkiye’nin son dönemde çok enteresan filmler üreten popüler bir ülke konumuna geldiğinin altını çizen Kurkov;

“Ben Avrupa Film Akademisi’nin üyesi olarak her sene, Berlin’deki Avrupa’nın Oscar’ı olarak bilinen Avrupa Film Ödülleri Felix’e başvuran Türk filmlerini büyük bir zevkle izliyorum. Umarım ki, Türkiye kültür ve demokratik gelişim yolundan dönmesin, kültürel gelişimi desteklesin. İktidar sansürle ve korku atmosferiyle kültürel gelişimi sınırlamaya çalışmasın.” diye konuştu.

DEMOKRATİK ÜLKELERDE SENARİST, “ÇALIŞMALARIM YANLIŞ ANLAŞIR” KORKUSU TAŞIMAZ

Andrey Kurkov;

“Her ülkenin kendi geleneği var. Ancak prensip olarak sıradan bir demokratik ülkede senarist, hiçbir zaman kendi kendini sansürlemez. Senarist çalışmalarım yanlış anlaşılır, korkusu taşıyarak oto sansür yoluna başvurmaz. Bir film ya toplumun bütün kesimleri için ya da farklı kesimleri için yapılıyor. Bu aşamada sanat özgürlüğü, bir film ya da eser üretimindeki en ana unsurdur.” dedi.

İKTİDAR, GAZETECİLERİ GÖZALTINA ALARAK İFADE ÖZGÜRLÜĞÜNÜ KISITLIYOR

İki yıl öncesine kadar Türkiye’yi çok yakından ve ilgiyle takip ettiğini belirten Kurkov,

“İzlenimlerim, Türkiye’de her alanda ister kültür olsun, ister demokrasi bir gelişim olduğu yönündeydi. Ekonomik gelişimin yanı sıra demokrasi ve siyaset de gelişiyordu. Böylesine büyük bir ülke Türkiye’deki, hâlihazırda devam eden gelişmeleri, hem demokrasinin kaderi hem de siyasetin geleceğini adına çok tehlikeli görüyorum.” dedi.

Türkiye’de özgür basına yapılan 14 Aralık operasyonuna da değinen Kurkov,

“Eğer gazetecileri ve senaristleri tutuklamalar gözaltına alınıyorsa demek ki iktidar sansür yapıyor ve konuşulmaması konusunda ifade özgürlünü kısıtlıyor. Bunun sonucunda ya siyasi mücadele başlar ya da korku atmosferi oluşur. Korku ortamında ise toplum duraklama sürecine giriyor ve gelişim duruyor. Korku aynı zamanda; iktisadî, siyasî, demokratik ve medeni ilerlemeyi yavaşlatır. Büyük ülkelerde kültür çok önemlidir, çünkü kültür ülke hakkında bütün dünyaya bilgi veriyor. Aynı zamanda kültür, halklar arasında oluşan keskin çizgiyi ve karşılıklı anlayışın önündeki engelleri kaldırıyor.”

Avrupa Sinema Akademisi üyesi olan Kurkov aynı zamanda, Altın Yazar Nişanı’nın da sahibi. Kurkov’un yayınlanmış 22 kitabı ve beyaz perdeye uyarlanmış 8 senaryosu bulunuyor.

YUNUS ERDOĞDU | KİEV – CİHAN

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]