Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Medya

Ukrayna Gazeteciler Birliği Genel Sekreteri: Türkiye’yi endişeyle izliyoruz

Zaman gazetesini her zaman devletin ve Türkiye’nin çıkarlarını koruyan bir gazete olarak bildiklerini belirten Nabrusko, Zaman Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı’nın mahkeme önündeki çok doğru konuştuğunu dile getirdi.

Türkiye’deki medyayı susturma operasyonuna bir tepki de Ukrayna’dan geldi. Ukrayna Milli Gazeteciler Birliği (NSJU) Genel Sekreteri Viktor Nabrusko, Türkiye’de gazetecilerin gözaltına alınmasının kendilerini endişelendirdiğini söyledi.

UkraynaHaber.com’a operasyonu değerlendiren Viktor Nabrusko; “Türkiye’de basına yapılan baskılar ülkedeki toplumsal ve siyasi durumun bir aynası. Çünkü, basın bir nevi demokrasi ve medeniyetin bir barometresidir. Demokrasi ve medeniyetin göstergesi olan basın bir ülkede ne kadar özgürse, ne kadar farklı bakış açısına sahipse, ne kadar herkesin bilgi alma ve sesini duyurabilme imkânı varsa, bu ülkenin geleceği o kadar parlaktır. Bir ülkedeki durumu anlamak için gazete ve televizyon kanallarına bakmak yeterlidir. Medyaya bakıldığında bir ülkede hastalık varsa semptomlarını orada görürsünüz. Bakarsınız ya sağlıklı bir demokrasisi vardır ya da totalitarizm virüsü vardır.” dedi.

UKRAYNA’DA HALK TOTALİTARİZMİN KEMİĞİNİ KIRDI

Türkiye’deki olayların kendilerini endişelendirdiğini dile getiren Nabrusko;

“Komşumuz Türkiye’de endişe verici gelişmeleri görüyoruz. Öncelikli olarak demokrasinin buradaki gelişimini yakından takip ediyoruz. Zaman gazetesi etrafında cereyan eden son olaylar yurt dışında da tepki çekti. Hem Avrupa Birliği hem de uluslararası gazeteci topluluklarından tepki yağıyor. Türkiye için tespit ettiğimiz semptomlar kötü. Biz Türkiye’yi, Ukrayna gibi Avrupa Birliğine yönelen özgür ve demokratik bir ülke olarak görmek istiyoruz. Şüphesiz AB için belli bir değerler var. Bir ülke eğer o demokrasi değerlerine göre yaşıyorsa, AB yoluna girebilir. Geçtiğimiz bir sene içerisinde Ukrayna’da halk totalitarizme karşı direndi ve bu yapılanmanın kemiğini kırdı. Ülkemizde iç siyasette dış siyasette ekonomide birçok problem var ama yolsuzluk ve totalitarizme karşı halk mücadelesini verdi.” diye konuştu.

TÜRKİYE, AB VE DEMOKRASİ YOLUNDAN GERİ ADIM ATTI

Zaman ve Samanyolu Televizyonu’na yönelik baskınları kınayan Nabrusko şunları söyledi:

“Türkiye’de gazetecilerin gözaltına alınması bizleri endişelendirdi. Basına karşı bir sindirme operasyonu yapılıyor. Türkiye, AB ve demokrasi yolundan geri adım attı. Umarız Türk toplumu bu duruma karşı gereken tepkiyi verir. Sonuçta bu Türkiye’nin içişleri ama yine de muhalefet ve sivil toplum örgütlerinin zayıf kaldığını görüyoruz. Sivil toplum ve muhalefet bu tür vakalarda ayağa kalkıp basın özgürlüğünü koruması lazım. Benim olaylara vakıf olduğum kadarıyla, Türkiye’de güçlü bir muhalefet olmadığı için basın özgürlüğü sıkıntısı yaşanıyor. Muhalefet korkmamalı güçlü olmalı, iktidarın karar verme mekanizmasını bir partinin tekeline bırakılmaması lazım.”

ALLAH’A ŞÜKÜR TÜRKİYE’DE KİMSE YÜZDE 90 İLE GELMİYOR
Ukrayna’nın yanlı habercilik nedeniyle zor günler geçirdiğini ifade eden deneyimli gazeteci Nabrusko;

“Ukrayna Gazeteciler Birliği olarak Ukrayna gibi doğu ile batının birleşme noktasındaki partnerimiz Türkiye’de özgür basını görmek istiyoruz. Allah’a şükür ki şimdilik, Türkiye’de kimse yüzde 90 ile gelmiyor. Bir siyasi mücadele ve çekişme var. Bu ortamda herkesin sesini duyurması lazım; muhalefet ve özgür basın Türkiye’nin gelişimi için olmazsa olmazların başında geliyor. Bir ülkedeki bütün güçlerin bir elde toplanması, ekonomik kalkınmayı da olumsuz yönde etkileyecektir. Rusya yanlısı haberlerden etkilenmenin sonucunda, Kırım geçici olarak ilhak edildi ve ülkenin güneydoğusunda insanlarda basının kara propagandasının kurbanı oldu.” diye konuştu.

Zaman gazetesini her zaman devletin ve Türkiye’nin çıkarlarını koruyan bir gazete olarak bildiklerini belirten Nabrusko, Zaman Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı’nın mahkeme önündeki çok doğru konuştuğunu dile getirdi.

Nabrusko, Ukraynaca ve İngilizce “Özgür Basın Susturulamaz” yazısı tutarak Zaman ve Samanyolu’na desteğini gösterdi.

YUNUS ERDOĞDU | KIYİV

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]