Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

Ölümünün 72. yılında Atatürk anılıyor [GÜNCELLEME 10]

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal, bugün bütün yurtta ve dünya genelinde çeşitli etkinliklerle anılıyor.

Türkiye’deki törenler, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül başkanlığındaki devlet erkânının Anıtkabir’de mozoleye çelenk koymasıyla başlayacak.

ATATÜRK, PEKİN’DE ANILDI

Büyük önder Mustafa Kemal Atatürk, ölümünün 72. yıl dönümünde, Türkiye’nin Pekin Büyükelçiliğinde anıldı.

Pekin’de düzenlenen törene, elçilik çalışanları ile Pekin’de yaşayan Türkler katıldı.

ATATÜRK DOLMABAHÇE SARAYI’NDA SAYGIYLA ANILDI

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk, ölümünün 72. yılında, hayata gözlerini yumduğu Dolmabahçe Sarayı’nda saygıyla anıldı.

Dolmabahçe Sarayı’nda düzenlenen programda, Atatürk’ün hayata gözlerini yumduğu odada bulunan yatağına çiçekler konuldu. Daha sonra 2 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Ardından İstiklal Marşı okundu.

Saygı duruşunun ardından Atatürk’ün hayata gözlerini yumduğu odaya ziyaretçiler alınmaya başlandı.

ATATÜRK ANITKABİR’DE ANILDI

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, ölümünün 72. yılında törenlerle anılıyor. 10 Kasım Atatürk’ü anma etkinliklerinin ilki Anıtkabir’de gerçekleşti.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün önderliğinde TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile diğer yetkililer Aslanlı Yol’da yürüdükten sonra Atatürk’ün mozolesine çelenk koydular. Anıtkabir Özel Defteri’nin imzalanmasının ardından buradaki törenler sona erdi.

ATATÜRK TAKSİM MEYDANI’NDA ANILDI

Türkiye Cumhuriyeti’nin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk, ölümünün 72. yılında Taksim Meydanı’nda düzenlenen törende saygıyla anıldı. ki törende 2 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Bu arada, törenin ardından slogan atan 2 kişi gözaltına alındı.

Taksim Cumhuriyet Meydanı’ndaki törene; Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, 1. Ordu Komutanı Orgeneral Hayri Kıvrıkoğlu, İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin, siyasi parti ve sivil toplum örgütleri temsilcileri ile vatandaşlar katıldı.

Törende Cumhuriyet Anıtı’na çelenkler konuldu. Atatürk’ün hayata gözlerini yumduğu saat 09.05’te sirenlerin çalması ve bayrağın yarıya indirilmesiyle birlikte 2 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Devlet Bakanı Egemen Bağış, anıt özel defterini imzaladı.

Bu arada, törenin bitmesinin ardından PKK aleyhine slogan atan bir kişi ile slogan atmaya çalışan başka bir şahıs gözaltına alındı. Şahıslar araca bindirilerek polis merkezine götürüldü.

Öte yandan, Boğaziçi Köprüsü’nde de sürücüler saat 09.05’de araçlarını durdurarak saygı duruşunda bulundu. İstanbul’un cadde ve sokaklarında da araçlarını durduran sürücüler ve yayalar saygı duruşunda bulundu.

HACI ADAYLARI ATATÜRK’E SAYGI DURUŞUNDA BULUNDU

Kutsal topraklara gitmek için Atatürk Havalimanı’nda bulunan hacı adayları ihram giymiş halde Atatürk’e saygı duruşunda bulundu.

Mustafa Kemal Atatürk, ölümünün 72. yıldönümünde yurtta ve dünyada çeşitli etkinliklerle anılıyor. İstanbul’dan 40. kafile olarak hacca gitmeye hazırlanan vatandaşlar da saat 09.05’te saygı duruşuna katıldı. Dış hatlar terminalinde bekleyen hacı adayları, Atatürk’ün vefat ettiği saatte ihramları halde diğer yolcu ve çalışanlarla birlikte saygı duruşuna katıldı.

Bu arada dış hatlar terminali gidiş katına dev Atatürk resmi ve Türk bayrakları asıldı.

ATATÜRK ASTANA’DA DA ANILDI

Mustafa Kemal Atatürk, ölümünün 72. yıl dönümünde Kazakistan’ın başkenti Astana’da anıldı.

Astana’daki Atatürk heykeli önünde Türkiye’nin Kazakistan Büyükelçiliği tarafından düzenlenen anma töreni, 9’u 5 geçe saygı duruşu ve İstiklal marşının okunmasıyla başladı.

Anma töreninde söz alan Türkiye’nin Astana Askeri Ateşesi Albay Şenol Yeloğlu, Kazakistan ve Türkiye dostluğunun bir sembolü haline gelen Atatürk heykelini yaptıran Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’e Türk halkı adına teşekkür etti. Törende kürsüye gelen konuşmacılar, Atatürk’ün hayatı ve Türkiye için hayata geçirdiği reformları vurguladı.

Tören kapsamında Özel Şahlan İlköğretim Okulu öğrencilerinden Batuhan Yıldırım’ın ‘Mustafa Kemaller Tükenmez’ adlı şiiri büyük alkış aldı.

Tören, Atatürk heykeline karanfillerin bırakılmasıyla sona erdi.

ATATÜRK’ÜN MANEVİ KIZI: ATATÜRK HİÇ ÖLMEDİ Kİ

Atatürk’ün manevi kızı Ülkü Adatepe, Atatürk’ün hiç ölmediğini, hep yaşadığını söyledi. Adatepe, “Atatürk Türk milletinin kalbinde yaşıyor ve hep yaşayacak.” dedi.

Dolmabahçe Sarayı’ndaki anma töreninden sonra basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Atatürk’ün manevi kızı Ülkü Adatepe, Atatürk’ün hiç ölmediğini ifade etti. Adatepe, “Ben Atatürk’ü kaybettik demiyorum. O hep yaşıyor. Türk milletinin kalbinde yaşıyor ve hep yaşayacak. O’nu biz yaşatacağız. Gençlik yaşatacak. Dolmabahçe’deki o günlerin hepsi gözümün önünden geçti. Çocukluk günlerim bu sarayda geçti, onları unutamıyorum. Allah milletimize her zaman iyilik versin ve medeniyete doğru adımlar artırsın diye temennide bulunuyorum.” şeklinde konuştu.

Atatürk’ü babası gibi sevdiğini belirten Adatepe konuşmasını şöyle sürdürdü: “Onun yanında iken onu bir baba gibi seviyordum. Okula başlamadan önce onun büyüklüğünü bilmiyordum. Okula başladıktan sonra onun büyüklüğünü anladım. Ve işte o zaman dedim ki; Atatürk hiç ölmeyecek. Çünkü Atatürk demiş ki ‘Benim yüzümü görmek mühim değil. Benim fikirlerime sahip olun.’ Onun için Türk gençliğine şunu diyorum. Atatürk’ün cumhuriyetine, ilkelerine sahip olun. Sahip olacaklarına inanıyorum. O zaman o hiç ölmeyecek hep yaşayacak.”

ATATÜRK, TÜRKMENİSTAN’DA DA ANILDI

Mustafa Kemal Atatürk, ölümünün 72. yıl dönümünde Türkmenistan’ın başkenti Aşkabat’ta da anıldı. Aşkabat’taki Atatürk anıtı önünde Türkiye Büyükelçiliği tarafından düzenlenen program 9’u 5 geçe başladı.

Türkiye’nin Aşkabat Büyükelçisi Hüseyin Avni Bıçaklı’nın da katıldığı anma törenine, Türkmenistan Dışişleri Bakanı Birinci Yardımcısı Vepa Haciyev, elçilik mensupları, Türk iş adamları, öğrenciler ve basın mensupları katıldı.

Törende, Büyükelçi Bıçaklı Türkmen askerleri eşliğinde parktaki Atatürk büstüne çelenk koydu. Ardından iş adamları, öğrenciler ve diğer katılımcılar anıta çelenk bıraktılar. Daha sonra da Atatürk ve Türk şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Ardından her iki ülkenin milli marşları okundu.

Büyükelçi Bıçaklı, törende yaptığı konuşmada, Atatürk’ün keskin zeka ve mantık gücü yanında son derece yüce duygulu bir vatansever olduğunu kaydetti. Bıçaklı, Atatürk’ün vatanını ve milletini en yüce duygularla sevdiğinin altını çizdi.

ERBİL’DE İLK KEZ 10 KASIM TÖRENİ DÜZENLENDİ

Gazi Mustafa Kemal Atatürk, ölümünün 72. yıldönümünde Irak’ın kuzeyindeki Erbil kentinde de törene anıldı.

Gulan Caddesi üzerindeki Türk Başkonsolosluğu önünde ilk kez 10 Kasım töreni düzenlendi.

Anma törenine Türkiye Erbil Başkonsolosu Aydın Selcen ile konsolosluk ve THY çalışanları katıldı. Saatler 09.05’i gösterdiğinde bir dakikalık saygı duruşundan sonra günün anlam ve önemini belirten konuşmayı yapan Başkonsolosu Aydın Selcen, “Cumhuriyetimizin korucusu ulu önder Mustafa Kemal Atatürk bizlere o kadar güzel şeyler bırakmış ki bizlerin bunun kıymetini iyi bilmemiz gerekiyor. Bu günlerimizi ona borçluyuz. Bu günlerde Atatürk’ün o zorlu dönemde attığı sağlam temelleri çok iyi görebiliyoruz.” dedi.

Daha sonra bina önündeki ABD, Irak ve Kürt Yönetimi bayrakları yanındaki Türk bayrağı yarıya indirildi.

ATATÜRK KUZEY KIBRIS’TA DA TÖRENLERLE ANILIYOR

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk, ölümünün 72. yıldönümünde Türkiye’de ve dünyada olduğu gibi KKTC’de de törenlerle anılıyor.

Mustafa Kemal Atatürk’ün ölüm yıldönümü bugün KKTC’deki tüm ilçelerde ve okullarda düzenlenen törenlerle anılıyor. Başkent Lefkoşa’da Atatürk Anıtı’ndaki devlet töreninin ardından Yakın Doğu Üniversitesi’nde anma etkinliği düzenlenecek.

CİHAN / UkraynaHaber.COM

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]