Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

ABD Senatosu’ndan Erdoğan’a eleştiri yağmuru: Gazeteciler serbest bırakılsın

ABD Senatosu’nun önde gelen 6 üyesi, medya mensuplarına yönelik operasyonlar sebebiyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyp Erdoğan’a tepki gösterdi. Senato Dışilişkiler Komitesi Üyesi ünlü Cumhuriyetçi Senatör John McCain, Erdoğan’ın eylemlerinin giderek daha da otokratikleştiğini belirtirken, Senato Dışilişkiler Komitesi Başkanı Senatör Robert Menendez ise gazetecilerin keyfi tutuklanmalarının otoriterlik olduğunu vurguladı.

Amerikan dış politikasında etkili rol oynayan Senato Dışilişkiler Komitesi üyesi senatörler, Türkiye’de basın özgürlüğü konusunda derin kaygı taşıdıklarını kaydetti. Önde gelen 6 senatör, gazetecilerin gözaltına alınmasına tepki gösterdi.

McCAIN: KESİNLİKLE SERBEST BIRAKILMALILAR

Başkan Barack Obama’nın 2008 yılındaki başkanlık seçimlerinde rakibi olan ünlü Cumhuriyetçi Senatör John McCain, söz konusu gelişmeye ilişkin Cihan Haber Ajansı’nın sorularını cevaplandırdı. John McCain, gazetecilerin gözaltına alınmasını “çok talihsiz bir gelişme” şeklinde değerlendirdi. Gözaltıların haksız ve medyaya yönelik bir baskı olduğunu vurgulayan McCain, “Ancak bu da Erdoğan’ın uzun süredir devam eden antidemokratik eylem serilerinden biri. Erdoğan gitgide daha otokrat bir şekilde davranıyor.” ifadesini kullandı.

Senatör John McCain, tutuklu gazetecilerin kesinlikle serbest bırakılması gerektiğini aktardı.

KOMİTE BAŞKANI MENENDEZ: KEYFİ BİR ŞEKİLDE GAZETECİ TUTUKLAMAK OTORİTERLİKTİR

Senato Dışilişkiler Komitesi Başkanı Senatör Robert Menendez ise Türk hükümeti hakkında çok sayıda kaygı taşıdığını kaydetti. Basın özgürlüğünün de bu kaygılardan biri olduğunu belirten Menendez, “Türkiye’de tüm demokrasilerin temeli olan basın özgürlüğüne yönelik devam eden baskılar dolayısıyla kaygılarım var.” ifadesini kullandı.

Hükümete yönelik eleştirilerin bu kuruluşların kapanmasına veya gazetecilerin tutuklanmasına sebep olamayacağını vurgulayan Menendez, “Eğer söyledikleri sözler sebebiyle basını ve medyayı keyfi bir şekilde tutukluyorsan, gözaltına alıyorsan veya hapse atıyorsan bu fazlasıyla otoriterliktir.” şeklinde konuştu.

ÖZGÜRLÜKLER ALANINDAKİ HIZLI GERİLEME RAHATSIZLIK VERİCİ

Bir diğer Dışilişkiler Komitesi Üyesi Demokrat Senatör Chris Murphy, Türkiye’de insan hakları ve basın özgürlüğü konularında hızlı düşüşü görmenin ciddi rahatsızlık verici olduğunu dile getirdi. Türkiye ile ABD’nin güçlü ilişkilere sahip olmasını istediklerini belirten Murphy, “Türkiye önemli siyasi ve ekonomik müttefikimiz.” dedi.

Türkiye’yi AB ve batıya entegre olmuş bir ülke olarak görmek istediklerini kaydeden Murphy, “Erdoğan hükümetinin basına yaklaşımının değişeceği konusunda umutluyuz.” ifadelerini kullandı.

ÜLKEYE ÖNCÜLÜK EDENLER DAHA DEMOKRATİK OLMALI

Cumhuriyteçi Senatör John Thune ise basın özgürlüğünün önemine dikkat çekti. ABD’de basının özgür olmasından memnuniyet duyduklarını belirten Thune, medyaya daha fazla özgürlük sağlanması gerektiğini kaydetti. Türkiye’nin bu konuda daha uzun yol olması gerektiğini dile getiren Thune, “Ülkeye öncülük edenlerin daha açık ve daha demokratik olmalarını isteriz.” şeklinde konuştu.

TÜRKİYE’NİN İSTİKAMETİNDEN KAYGILIYIM

Cumhuriyetçi Senatör Roger Wicker ise “Türkiye’de basın özgürlüğü konusundaki geri gidiş dolayısıyla endişe duyuyorum.” ifadesiyle tepkisini dile getirdi.

Cumhuriyetçi Senatör Roy Blunt da, gazetecilerin tutuklanması ile ilgili soruya, “Türkiye’nin istikametinden dolayı kaygılarım var ve basın da bu kaygılardan biri.” cevabını verdi.

KONGRE ÜYESİNDEN KERRY’YE TÜRKİYE MEKTUBU

Kongre Üyesi Al Green, ABD Dışişleri Başkanı John Kerry’e tutuklanan gazetecilerle ilgili bir mektup gönderdi. Mektupta ABD Dışişleri Bakanlığı’nca söz konusu gelişmeye yönelik yazılı açıklama yapılmasından dolayı memnuniyetini dile getiren Green, “Bu mesele hakkında Dışişleri Bakanlığı tarafından 14 Aralık’ta yayınlanan resmi açıklamayı gözden geçirdim. Açıklamanın sonundaki ‘Türk yetkililer, basın özgürlüğü, adil yargılama süreci ve yargı bağımsızlığı gibi Türk anayasasınca da kutsal olarak kabul edilen temel değerlere aykırı olmadığından emin olmalı’ ifadesine katılıyor ve bu konuda elinizden geleni yapmaya çağırıyorum.” ifadesini kullandı.

Öte yandan, Kongre üyesi Eliot L. Engel, konuya ilişkin yaptığı açıklamada Erdoğan’ın muhalifleri susturmaya çalışmasının sürpriz bir durum olmadığını belirtmişti. Basın özgürlüğüne yönelik kısıtlamaların hoş görülemeyeceğini kaydeden Engel, “Türkiye ile ilgili endişeli ve huzursuzum. Amerika’da Türklere, Türkiye’nin demokrasiden, diktatörlüğe dönüşme mücadelenize destek verdiğimizi söyledim.” ifadesini kullanmıştı.

İHSAN DENLİ | WASHINGTON – CİHAN

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]