Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

Yaremenko: Erdoğan, muhalefet ve orduyu saf dışı bıraktı sıra medyada

Ukrayna’nın eski İstanbul Başkonsolosu Bogdan Yaremenko, Türkiye’de medyaya yapılan darbe sonrasında sosyal paylaşım sitesi Facebook’ta yaptığı açıklamada Türkiye’nin gittikçe otoriterleştiğini söyledi.

Cihan Haber Ajansı’na yaptığı özel açıklamada Bogdan Yaremenko; “Görevim gereği basını yakından takip ettiğim için Zaman’ı biliyorum, Türkiye’nin en popüler ve saygın gazetesi olan Zaman’a yapılanlar gerçekten çok endişe verici ve üzücü.” dedi.

Zaman Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı’nın gözaltına alınması akabinde sosyal medyada şunları yazdı: “Türkiye’nin özelikle günlük, güçlü, profesyonel bağımsız bir basını vardı. Ben yabancı bir diplomat olarak görevimden dolayı her zaman doğruya ulaşmam gerekiyordu. Çok kısa bir zaman içerisinde İstanbul’daki uzmanların belli yerlerle bağlı çalıştığını anladım. Gazeteciler ise özgür, objektif, birçoğu süper biçimde bilgilendirilmiş yazdıkları konuda derin bilgiye sahip olduğunu gördüm.” dedi.  

Adalet ve Kalkınma Partisi’nin (AKP) ilk kurulduğu dönemde, Avrupa değerlerine vurgu yaptığına dikkat çeken Yaremenko, AKP’nin yaptığı reformlarla Avrupa’daki gibi silahlı kuvvetlerin siyaset üzerindeki vesayetine son verdiğini ifade etti.

AKP’nin daha sonra muhalefeti saf dışı bıraktığına dikkat çeken Yaremonko, Türkiye’deki muhalefetin de eskinden aynı şekilde saf dışı edildiği ne söylediği belli olmayan bir hale getirildiğini dile getirdi.

‘İŞ DİNDARLIKTA DEĞİL’
Yaremenko açıklamasında; “Erdoğan’ın, muhalefet ve orduyu saf dışı bıraktı şimdide sanki sıra medyaya özgürlüğüne geldi. İş dindarlıkta değil daha doğrusu Erdoğan ve onun partisinin İslam’a bağlılığında da değil. Bütün iş muhafazakârlık ve otoriterlik daha sonrasında ise aşırılığı getirmekte.” şeklinde yazdı.

Türkiye’de çalışırken Erdoğan ile Yanukoviç’in siyasi ahbaplığı yakından gözlediğini ifade eden Yaremenko; “İki ülkenin arasındaki kültür ve din farklılığı, iki siyasi lider arasında daha sonra ise Türkiye ile Ukrayna arasında bir engel teşkil eder mi diye sürekli şüphe içerisindeydim. Şüphelerde bir taraftan güçleniyordu çünkü benim fikrimce her iki ülke de aşikâr bir şekilde dini konularda muhafazakârlaşıyordu ama daha sonra netleştiği gibi Ortodoks ve İslami aşırılıklar çok kolay bir şekilde ortak dil buluyormuş. Çünkü onların çok tehlikeli ortak bir düşmanı var; liberal değerler, hürriyet ve özgürlükler.” şeklinde yazdı.

ŞİMDİKİ TÜRKİYE, UKRAYNA’NIN REFİKİ DEĞİL RAKİBİ
Ukrayna gelecekte de insani ve özgürlük yolunda ilerlemeye kararlı ise Rusya’nın yörüngesine giren şimdiki Türkiye ile refik değil ancak rakip olabileceğini söyledi. Türkiye’nin AB ve ABD’nin değerlerinden uzaklaştığına dikkat çeken deneyimli diplomat Yaremenko, Türkiye’nin hızlı bir şekilde Rusya ile yakınlaştığını ileri sürdü.

Bogdan Yaremenko, ülkesini kaosa itip ve daha sonra Rusya’ya kaçan eski Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç’in emirlerini uygulayan Çevik Kuvveti sosyal paylaşım sitesinde eleştirdiği gerekçesiyle görevden alınmıştı. Hâlihazırda Yaremenko, sivil toplum örgütü olan, Dışişleri Meydan Fonu’nun başkanlığını yapıyor.

YUNUS ERDOĞDU | KİEV – CİHAN

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]