Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Ekonomi

Bu kavun ağaçta yetişiyor

Pamelo ile tanışın...

Turunçgiller içinde en ağır ve soğuğa en dayanıklı bitki olarak bilinen ağaç kavunu (pamelo), Silifke’de üreticinin yeni alternatifi olmaya aday. 3 yaşına geldiğinde meyve vermeye başlayan ağaç kavununun meyve ağırlığı 1-1,5 kilo ile 2,5 kilo arasında değişiyor. Kilosu ise 1 ile 5 lira arasında satılıyor.

Mersin’de, limon bahçelerinin kenarlarında yetiştirilmeye başlanan ağaç kavunu, tadı ve mis kokusu yanı sıra ağırlığı ile de dikkati çekiyor. Silifke ilçesinde deneme amaçlı ağaç kavunu üreten Bünyamin Şahin, özellikle iç piyasada rağbet gören ağaç kavunun her geçen yıl daha çok aranan bir meyve haline geldiğini söyledi. Narenciye bahçelerinde portakal ve limon ağaçları arasında yetiştirilen bu ürünün uyumundan memnun olduklarını belirten Şahin, “Bu ağacın gerçek verimi 15 yıldan sonra başlıyor. Biz dikeli 12 yıl olmasına rağmen çok memnunuz. Diğer ürünlere bakılınca hem daha dayanıklı hem de verimi ve fiyatı yüksek. Denemelerimiz şunu gösterdi ki bir ağaç kavunundan aldığımız yaklaşık 150-200 kilo meyve on portakal ağacından aldığımız ürün ve fiyatına bedel. Böylece insan gücünü daha az kullanmış hem de maliyeti düşürmüş oluyoruz. Şu anda bizim bahçemizde 50 ağaç kavunumuz var. İlerleyen zamanlarda portakal ağaçlarını söküp sadece ağaç kavunu dikmeyi düşünüyoruz.” dedi.

Üreticiler, bir kavun ağacından 100 ile 200 kilo arasında meyve aldıklarını bu durumdan da gayet memnun olduklarını söyledi. Ürünün dalında kalma gibi bir ihtimali bulunmadığını belirten üreticiler, mevsimi itibariyle sürekli talep gören bir meyve olduğunu özellikle İstanbul ve Antalya gibi illerdeki lüks restoranların talepte bulunduğunu kaydetti. Üreticiler, lezzeti oldukça güzel olan ve değişik bir aroması bulunanan ağaç kavununun mevsimi geldiği zaman mutlaka tüketilmesini önerdi.

Kalın ve sert kabuğu ile bilinen ağaç kavunu, uzun süre saklanabilir. Meyve olarak yenilebileceği gibi hamur işlerinin içine katılarak tüketilir ya da meyve çayı yapımında kullanılır.

ATİKE CEYLAN | MERSİN

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]