Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

Krizin yıldönümünde Ukrayna

Bu eylemlerden bir yıl sonra ülke çıkışı belirsiz ve daha ağır bir krizin içine gömüldü. Ukrainska Pravda internet gazetesi olayların yıldönümünü “Doğuş” (Euromaidan) manşetiyle kutluyor.

21 Kasım 2013’te Ukraynalı göstericiler eski Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç’in Avrupa Birliği ile anlaşmasını protesto için Kiev sokaklarına inmişti.

Bu eylemlerden bir yıl sonra ülke çıkışı belirsiz ve daha ağır bir krizin içine gömüldü. Ukrainska Pravda internet gazetesi olayların yıldönümünü “Doğuş” (Euromaidan) manşetiyle kutluyor.

Ukrainska Pravda: “Halk tatmin olmamakta haklıydı. Babası Viktor’un dört yıllık iktidarında, büyük oğlu Aleksandr, ülkenin en zengin adamlarından biri haline gelmişti. Yolsuzluk artıyor, küçük ve orta büyüklükteki işletmeler vergi ve teftiş cenderesi içinde boğuluyordu.Büyük şirketlere gelince, onlar da hisselerini iktidarın temsilcileri ile paylaşmak zorundaydı. Ancak, insanları Bağımsızlık Meydanı’na (Maidan) getiren Avrupa Birliği ile anlaşma imzalanmasıydı.” diyor.

Ukrainska Pravda’ya göre protestolar  başlangıçta küçük çaplıydı.  İlk eylem için sadece bin 500 kişi toplanmıştı. Bunlar da gazeteciler, insan hakları savunucuları ve muhalefet mensupları idi. Sonra ülkenin her yerinden gelen öğrenciler eklendi. 21 Kasım akşamında, ilk kez, göstericiler sosyal ağlarda ‘Euromaidan’ terimini kullandı. Twitter’da bu hashtag bir çığ gibi büyüyerek yayıldı ve 21 bin kez kullanıldı.

Hareket o kadar popülerleşti ki,  Euromaidan olayları Ukrayna halkının yaklaşık yüzde 20’sini harekete geçirdi. Tüm Ukrayna gazeteleri ilk sayfalarını bu olayın yıldönümüne ayırdı. Parlamento gazetesi olan Golos Ukrainy gazetesi de “Haysiyet ve özgürlük günü” başlığıyla yayınlandı.

Lviv kentinde yayınlanan Vissoki Zamok gazetesi ise ‘Euromaidan’ı Portakal Devrimi’nin başlangıcıyla, başka bir özgürlük günüyle birleştiriyor.  Zaten mevcut Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko da resmi bir konuşmasında, “Biz bir değil, iki devrim yaşadık. 2004’teki özgürlük bayramı idi, 2013’teki ise haysiyet.” demişti.

Büyük bir mutluluk söz konusu değil. Çünkü ‘Haysiyet Devrimi’nin bedeli, Kırım’ın Rusya tarafından ilhakı ve Donbas’ta çatışmaların yaşanmasıydı. İlk yıldönümünde bayram yapılamadı. Ruslana’nın dediği gibi, “Kendimizi bir dahaki sınanmaya hazırlamalıyız.”

*Courrier International’da (21 Kasım 2014) yayımlanan yazı, kısaltılarak tercüme edilmiştir.

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]