Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
DünyaHaberler

Kırım Tatarlarından Putin protestosu

Adana ve Ceyhan’da yaşayan Kırım Tatarları, Putin’in Türkiye ziyaretini protesto etti.

Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Ceyhan Şubesi, Kırım’ı ilhak ederek Rusya’ya bağlayan Putin’in Türkiye ziyaretini protesto amacıyla basın açıklaması yaptı. Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği binasında yapılan protesto açıklamasını dernek yönetim kurulu üyesi Fatih Karayandı okudu.

‘Putin Kırım’dan elini çek’ sloganı ile gerçekleştirilen toplantıda Karayandı, “Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Türkiye’ye gelmesi ve bazı anlaşmalar yapması Türkiye’nin Rusya Devleti’nin yaptığı zulmü kabullenmek demektir.” dedi.

Son günlerde Kırım’da yaşanan ve Kırım Tatarlarına yapılan zulüm ve işkencelerden bahseden Karayandı, Rusya’nın Kırım’ı ilhakına ve Kırım Tatarlarına yapılan baskılara dur demek için toplandıklarını belirterek, Rusya ile yapılacak ticari anlaşmaların sadece ticari anlaşma olarak kalmayacağını, bu anlaşmaların imzalanmasının Rusya’nın Kırım Türklerini yaptığı zulüm ve işkencelere de boyun eğmek anlamına geleceğinin altını çizdi.

Rusya’nın ilk olarak 1783 yılında Kırım’ı işgal ettiğini, 27 Şubat 2014’de ikinci kez Kırım’ı işgal ederek Kırım Türklerinin Rusya’dan yok etmeye çalıştığını vurgulayan Karayandı sözlerini şu şekilde tamamladı:

“Rusya biliyorsunuz, 1783 yılında ilk defa Kırım’ı işgal etmişti. Ve bizim atalarımız bu işgal sonrası Türkiye’ye göç eden insanlardı. O zaman Rusya’nın uyguladığı asimilasyon ve zulümler neticesinde bizim atalarımız buraya göç etmek zorunda kalmıştı. Rusya ikinci şekilde Kırım’ı 27 Şubat 2014 tarihinde işgal etti. Ve o zamanın politikalarının aynısını şimdi tekrar etmektedir. Yine asimilasyon, bizim Kırım gençleri yol ortasında kaçırılmakta ve bundan sonra cesetleri bulunmaktadır. Geceleri evlerimize maskeli insanlar girmektedir. Bu aynı zamanda camilerimiz yakılmakta, mezarlıklarımız tahrip edilmektedir. Yani 1783’de yapılan soykırım, asimilasyon ve Kırım’ın Türklerden arındırılması ruhu Putin sayesinde tekrar uygulamaya konulmaktadır. Biz buna karşı çıkıyoruz. Oradaki kırım Türklerinin yanında olduğumuzu belirtiyoruz. Bunun yanında bu Kırım’ı işgalinin sadece Kırım Tatarlarının problemi olmadığını aynı zamanda ulusal güvenlik problemi olduğunu açıklıyoruz. Yani ticari anlaşmalara bakarak bu ticari anlaşmalarla Rusya ile olan dostluğu devam ettirmek bir taraftan da Rusya’nın bu uyguladığı emperyalist politikalara boyun eğmek anlamına geleceğini düşünüyoruz. Ve Türkiye’yi bu konuda duyarlı ve ileriye yönelik projeler yapması şeklinde uyarıyoruz.”

OSMAN KALA | ADANA – CİHAN

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]