Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
DünyaHaberler

G20’de Ukrayna krizi, Putin’e “soğuk duş”

Avustralya’nın Brisbane kentinde yapılan G20 zirvesinde liderlerin Ukrayna krizi nedeni ile Rusya’yı sert bir şekilde eleştirmesi Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in zor anlar yaşamasına neden oldu. Putin ikili görüşmelerde Ukrayna sorunu ile ilgili politikalarının doğruluğunu anlatmaya çalıştı.

Putin’e “soğuk duş” yorumlarına neden olan gelişmeler Kanada Başbakanı Stephen Harper arasındaki konuşmada gündeme geldi. Harper’in Putin’le tokalaşma sırasında, “Sizin elinizi sıkıyorum, ancak size bir şey söylemek istiyorum. Ukrayna’dan çıkmanız gerekiyor…” tepkisini dile getirdi.

Kremlin Danışmanı Dmitri Peskov diyalogu doğruladı ve Putin’in “Maalesef bunu yapmamız mümkün değil, çünkü biz orada değiliz…” cevabını verdiğini aktardı.

Putin’in canını sıkan bir diğer gelişme ise ABD Başkanı Barack Obama’nın Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik politikalarını Ebola salgını ve IŞİD terör örgütüne benzetmesi oldu. Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, Rus basınına yaptığı değerlendirmede, ikili ilişkilerde “U-dönüşü” imkanı olmadığını, yaşanan durgun süreçte sorumluluğun Amerikan makamlarına ait olduğunu söyledi. Ukrayna konusundaki suçlamaları kabul etmelerinin imkansız olduğunu vurgulayan Ryabkov, bölgede saldırgan politikalarının olmadığını savundu.

Gelen baskılar üzerine Putin’in zirveden erken ayrılacağı iddialarını ise Kremlin Danışmanı Dmitri Peskov yalanladı. Peskov, “Bu saçma… Putin yarın yapılacak oturumlardan sonra ayrılacak. Görüşmelerde yaptırımlar yoğun bir şekilde gündeme getirildi. Bu normal ve olağan bir durum… Ancak birilerinin baskı yaptığını söyleyemem…” değerlendirmesinde bulundu.

Rus liderin İngiltere, Fransa ve Almanya liderleri ile görüşmelerinde de gündem Ukrayna oldu. Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande ile görüşmesinde Ukrayna krizinin çözümünü ele aldı. Fransız petrol şirketi Total’in CEO’su Christophe de Margerie’nin Moskova’da uçağının düşerek hayatını kaybetmesi nedeni ile Putin, Fransız meslektaşına başsağlığı diledi. Görüşmede Ukrayna krizi bağlantılı yaptırımlar nedeni ile iki ülke arasında krize dönüşen 1,2 milyar dolarlık Mistral sınıf iki savaş gemisinin teslim edilmemesi ile ilgili konu ele alınmadı. İki lider uluslar arası konularda yaşanan sorunların ikili ilişkilere etkisinin minimize edilmesi konusunda mutabakata vardı.

Almanya Şansölyesi Angela Merkel, basına yaptığı değerlendirmede AB’nin Rusya’da bireysel olarak yaptırımları genişletmeyi düşündüğünü, mevcut durumun tatmin edici olmadığını söyledi. İngiltere Başbakanı David Cameron, görüşmede Ukrayna krizine geniş bir yer ayırırken, Suriye ve terör örgütü IŞİD de değerlendirildi.

Rus heyete bir tepki de G20 protestocularından geldi. Avustralya’da yaşayan Ukraynalılar zirvenin yapıldığı alana gelerek Rusya ve Putin’i protesto etti.

Rusya Devlet Başkanı Putin ise Alman televizyonuna yaptığı açıklamada Ukrayna krizi nedeni ile yöneltilen eleştirilere cevap verdi. Rus lider, “Rusya, Ukrayna hükümetinin siyasi muhalif ve rakiplerini yok etmesine izin vermeyecek…” uyarısında bulundu.

Ukrayna’da ise ateşkese rağmen çatışmalar sürüyor.
Kiev yönetimine göre son 24 saat içinde en az 10 ayrılıkçı milis öldürüldü ve 4 Ukrayna askeri yaşamını yitirdi. Rus ordusunun sınırı geçtiği iddiaları Moskova tarafından yalanlanırken, Kiev’in Donbas çevresinde askeri varlığını artırdığı ifade ediliyor.

FARUK AKKAN | MOSKOVA – CİHAN

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]