Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

Donbas seçimlerini Rusya tanıdı, Batı tepki gösteriyor

Ukrayna’dan tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan eden Donetsk ve Lugansk Halk Cumhuriyetleri’ni içine alan ülkenin doğu bölgesi Donbas’ta yapılan seçimler sonuçlandı. Lugansk’da İgor Plotnitski oyların yüzde 63,8’ini alarak seçilirken, Donetsk’te de Aleksandr Zaharçenko da oyların çoğunluğunu alarak seçildi. Dün sandığa giden bölge halkı yerel meclisleri de belirledi.

Rusya’nın olumlu bulduğu seçimleri, Kiev yönetimi, Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği ve ABD tanımayacağını açıkladı.

Lugansk Merkez Seçim Komisyonu Başkanı Sergey Kozyakov yaptığı açıklamada oyların tamamının sayıldığını, Plotnitski’nin yüzde 63,8 destek aldığını açıkladı. Ticaret Birliği Başkanı Oleg Akimov ise yüzde 15,15 oyla ikinci oldu. Plotnitski’nin desteklediği Barış hareketi parlamentoda yüzde 69,46 oy alarak çoğunluğu elde etti.

Donetsk Halk Cumhuriyeti’nde 1 milyonun üzerinde seçmenin oy kullandığı seçimlerde Zaharçenko 765 binin üzerinde oy aldı. Yerel meclis başkan yardımcısı Novorossiya lideri Aleksandr Kofman ise 111 bin oy alarak ikinci oldu.

Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Ukrayna’nın doğu bölgesindeki halkın 2 Kasım’da yaptıkları seçim sonuçlarına saygı duydukları belirtildi. Açıklamada, “Donetsk ve Lugansk bölgelerinde iyi organize edilen ve yüksek katılımlı bir seçim gerçekleşti. Biz bölge halkının tercihine saygı duyuyoruz. Seçilen temsilcilerin cumhuriyetlerde yaşamın normale dönmesi için görev aldılar… uluslar arası partnerlerimizle birlikte Ukrayna krizinin çözümüne yapıcı katkı yapmaya hazırız…” ifadeleri yer aldı.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Mark Stroh, Ria Novosti’ye yaptığı açıklamada seçimleri yasal görmediğini açıkladı. Ukrayna’nın bazı bölgelerinde isyancı güçlerin yasadışı olarak yaptıkları sözde seçimleri tanımayacaklarını ifade eden Stroh, “Seçimler Ukrayna yasaları ve 5 Eylül’de imzalanan Minsk Sözleşmesi’ne aykırı. Ukrayna’nın tek meşru yerel seçimi Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko tarafından ilan edilen 7 Aralık’ta yapılacak…” eleştirisi getirdi.

BM Genel Sekreter Yardımcısı Farhan Hak da Ria Novosti’ye yaptığı açıklamada mevcut barış sürecine herhangi bir katkı sağlamadığı eleştirisi getirdi. Brüksel de daha önce yaptığı açıklamada Donbas seçim sonuçlarını tanımayacakları uyarısında bulunmuştu.

Donbas’ta Nisan ortasından bu yana devam eden iç çatışmalarda 3700 kişi hayatını kaybederken yüz binlerce kişi de göçmen konumuna düştü. 5 Eylül’de Minsk’te imzalanan ateşkes anlaşması çerçevesinde barışın sağlanabilmesi için müzakereler sürüyor. Parlamentoyu geçen hafta yenileyen Ukrayna, 7 Aralık’ta yerel seçim planlıyor.

FARUK AKKAN | MOSKOVA – CİHAN

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]