Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

Meksika’nın paraleli: Los Zetas Karteli

Los Zetas Karteli. Yani İngilizce, “The Zetas” Türkçeye Zetaslar diye de çevirebiliriz.

Meksika’nın en büyük uyuştu karteli ve ülkeyi kaosa sürükleyen savaşın en gaddar yüzüdür.

Zetas, 1999’da Yüzbaşı Arturo Guzman Decena tarafından kurulmuş ve günümüzün en etkili organize suç örgütü olmuştur.

Meksika’da
faaliyet gösteren fiilen neredeyse ülkeyi yöneten gerçek manadaki “paralelci gurup” yasadışı uyuşturucu üretimi, ticareti ve trafiği ile uğraşmakta.

Guzman vaktiyle yüzlerce madalya almış keskin bir nişancı ve istihbaratçıdır. Zamanla, Guzman çok hızlı bir şekilde yükselir ve askeriyede çok önemli bir noktaya gelir. Tabi Meksika bizim gibi demokrasi ülkesi olmadığı için kim bu adam nasıl böyle yükseldi diye televizyonda, gazetede soramaz. Ama bizde  böylemi isteyen herkes  istediği şeye anında ulaşır.

1995’li yıllarda yaptığı suçlar dolayısıyla hapishaneye girince halk, bu sefer; “Biz kahramanımızı size yedirtmeyiz!” diye ayaklanır ve Guzman’ı demir parmaklıkların arkasından çıkartır.

Guzman halkın gücünü arkasında görünce askeriyedeki gücünü arkasına alır ve en seçkin askerlere 4 kat fazla para verip kendi askeriyesini kurar. Tabi ki dediğim gibi bizim gibi demokrasi ülkesi olmadıkları için herkes istediği gibi kendi polisini kendi askerini yetiştirebilir.

Ve sonuçta Meksika’da fiilen neredeyse güvenliği ve yasadışı uyuşturucu üretimi, ticareti ve trafiğini yöneten bir gurup haline gelir. Tabi işleri uyuşturucu olunca aldıkları ‘gemiciklerle’ Kolombiya’dan uyuşturucu ticareti başlar.

Ülkedeki birkaç ‘badem bıyıklı’ polis bu ‘gemiciklerle’ baskın yapar. Ama Guzman vatansever ve ‘koyu bir Katolik’ olunca kimse onunun bunu yaptığına inanmaz.

Guzman bir emirle ithal ediyorum der ve kendisine operasyon yapan badem bıyıklı polisleri içeri alırlar.

Hükümet tarafından 2 ay hapse atılan ‘badem bıyıklı polisleri’ sonra Zetas’a teslim ederler. Zetas bunların kafasını ağaç kesmek için kullanılan hızar ile keser ve halka adalet yerini buldu derler.

Çünkü başbakana ve halka göre “Sayın Guzman” ülkeye un getiren ‘hayırsever’ bir askerdir.

Hatta 2002’de Meksika’nın Texas’a sınır şehri olan, Nuevo Loredo Şehri’ne yine bir “badem bıyıklı emniyet müdürünü” kazara atarlar.

Adam eğer hükümet yardım ederse burada olan uyuşturucu trafiğini bitireceğim diye açıklama yapmasının üzerinden sadece 6 saat geçtikten sonra Zetas, badem bıyıklı emniyet müdürünü öldürür.

Dediğim gibi, Meksika üçüncü dünya ülkesi olduğu için böyle şeyler kanıksanmıştır. Hâlbuki siz hiç Türkiye’de böyle bir hadiseyi duyar mısınız?

Kesinlikle hayır.

Bu, Zetas gurubu daha sonra medyaya el atar ve uyuşturucudan gelen milyarlarca dolar ile 18 tane gazete ve televizyon alır. Televizyonlarda kendileri ve hükümet lehinde propagandalar yapar ve halk tamamen kış uykusu moduna girer.

Gel zaman git zaman bunların para yüklü TIR’ları kaza yapar. Tam 22 milyar dolar para ortaya çıkar.

Dile kolay orta ölçekli bir ülkenin elinde bulunan nakit paraya eşdeğer bir miktardır bu.

Halk daha sonra; “Bu paralar neden bankalarda değil de TIR’da geziyor?” diye sorar ve Guzman’ın ne iş yaptığı ortaya foyası meydana çıkar.

Meğer bizim Guzman, dönemin başbakanının da has adamıymış.

Gel zaman git zaman artık, Zetas halkı haraca bağlar. Çocuklar kaçırır, fidye ister. Halkı haraca bağlar. Halk olayın farkına vardığında artık çok geçtir. Artık her şey Zetas’tan sorulur olmuştur. Ve bunlar gibi onlarca kartel kurulur. Çünkü halk devletin kendilerini koruyamadığını düşünür.

Şu anda Texas’ın Loredo Şehri’nden, Meksika’ya giriş yapmak isteyen yabancılar öncelikle kendilerini koruması için Zetas’a ve diğer kartellere belli para vererek ülkeye giriş yapıyorlar.

Bizim ülkede şükür böyle şeyler yok. Mesela, Van’dan ülkeye giriş yapan birinin başka bir örgüte kendini koruması için para vermediği için şanslıyız diyebilirim.

WRİTTEN BY SL | UKRAYNA HABER

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]