Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Spor

Lucescu: Türkiye’ye geri dönmek için çok yaşlıyım.

Yunus Erdoğdu'nun özel Lucescu röportajı...

Beşiktaş’ı bıraktıktan sonra, Shakhtar Donetsk ile anlaşıp Ukrayna’ya gelen, Rumen teknik adam Mircea Lucescu, Ukrayna’da geçen zamanı ve Türk futbolunu UkraynaHaber.com’a özel değerlendirdi.

Ukrayna’ya UEFA Kupası’nı getirdiğini hatırlatan tecrübeli teknik adam şimdilerde gündeminde sadece devam eden Ukrayna Ligi ve Şampiyonlar Ligi’nin olduğunu söyledi.

Ukrayna’nın, Euro 2012 organizasyonu için uzun zamandır hazırlandığını belirten Lucescu, ülkede yollar, oteller, stadyumlar ve havalimanları yapıldığını belirtti.

Polonya ve Ukrayna’nın birlikte ev sahipliği yapacağı, Avrupa Futbol Şampiyonası Euro 2012 için Lucescu, “Halkın büyük ilgisi var. Bu organizasyona ev sahipliği yapacak olması, ülkenin kalkınmasına önemli katkıları oluyor. Birçok ülkeden binlerce turist gelecek.” dedi.

UKRAYNA FUTBOLU AVRUPA’DA SEVİYE KAZANDI

Ukrayna’nın Avrupa’da tanınan 4 önemli takımı olduğunu söyleyen Lucescu, Shahtar Donetsk, Dinamo Kiev, Metalist Kharkiv ve Dinepr’in Avrupa’daki reytinglerde üst sıralarda olduğunu ifade etti.

Ukrayna futbolunu değerlendiren Rumen Teknik adam, “Son zamanlarda, Ukrayna’ya çok sayıda genç ve yetenekli yabancı futbolcu geldi. Özellikle Brezilya’dan gelenler oldu. Ukrayna takımları uluslararası reytinglerde iyi sıralara yükseldi. Geçtiğimiz 7 yıl içerisinde Shahtar, Avrupa’nın en iyi on takımı içerisine girdi. Takım tarihinde ilk defa UEFA Kupasını aldı. Çok iyi bir taraftar desteğimiz var. İyi bir takımımız var. İyi bir oyun sergiliyoruz. Bugün Ukrayna’nın en iyi takımıyız belki doğu Avrupa’nın da en iyi takımı olabiliriz. Ukrayna’da olmaktan mutluyum. Burada iyi futbol var. İyi sonuçlar alıyoruz. Netice itibariyle çalıştığım takımın seviyesi yükseldi. Takımın Başkanı (Rinat Ahmetov) ile çok iyi ilişkilerimiz var. Takımda bir bütünlük sağladık. Brezilyalı, Arjantinli ve hatta doğu Avrupa’dan 18 – 19 yaşlarında çok genç oyuncular transfer ettik. Bu sayede Avrupa’da rekabet edecek hale geldik. Reytinglerde çok iyi seviyelere çıktık. Burada çok iyi bir alt yapı ve çok iyi bir stadımız var. Takımı bütün ülke seviyor. Ülkenin bir numaralı takımı olduk.” diye konuştu.

TÜRKİYE DEFTERİNİ KAPATTIM

Shakhtar Doneks ile 2 yıl daha sözleşmesi bulunan Lucescu, Türkiye’ye dönecek misiniz? sorusuna ise şöyle cevap verdi:

“Neden başka yere gideyim. Burayı seviyorum. Daha uzun zaman buradayım. Ben takım kurmaktan ve emeğimin sonucunu almaktan hoşlanıyorum. Burada geçen 7 yılda 5 defa şampiyon olduk. 6 defa kupa, 6 defa da süper kupa ve üstüne de UEFA kupasını aldık.

Ben gelene kadar Dinamo Kiev 13 defa şampiyon olmuş. Ben geldikten sonra takımım, Ukrayna’nın bir numarası oldu. Şimdi burada lig başladı. İlk iki maçı da kazandık. Bunlar tesadüf değil. Çalışmalarımızın neticesinde oluyor. Her gün çalışıyorum ve çalışmayı seviyorum.”

FENERBAHÇE İÇİN HAZIRLANIYORUZ

Tecrübeli teknik adam, liglerinin devam etmesine rağmen 21 Temmuz’da Fenerbahçe ile özel bir maç yapacaklarını belirtti.

Spor Toto Süper Lig’in öncesinde Fenerbahçe ile dostluk maçı yapacaklarını belirten Lucescu, “Son beş yıl içerisinde 2 defa Fenerbahçe ile dostluk maçı yaptık. Yeniden İstanbul’da olma fikri hoşuma gidiyor. Türk takımı ve taraftarı ile karşılaşmaktan zevk duyacağım. Fenerbahçe de Şampiyonlar Ligi gruplarında yer alıyor. Şampiyonlar Ligi bizim için çok önemli. İyi seviyede oyuna ihtiyacımız var. Özellikle de doğu Avrupa ülkeleri için önemli çünkü İspanya, İtalya, Fransa, Almanya ve İngiltere’den rakiplerimiz var.” dedi.

Fenerbahçe stadının kendileri için önemli olduğunu, UEFA Kupası’nı o statta kazandıklarını da belirten Lucescu, Fenerbahçe’nin sezon öncesi hazırlıklarını nasıl geçirdiğini bilmediğini belirterek, takım hakkında yorumunu dostluk maçı sonrasına sakladığını söyledi.

Avrupa’nın en iyi takımları arasında ilk on içerisinde yer aldıklarına vurgu yapan Lucescu bu konumu sağlamlaştırmak istediğini dile getirdi.

Şampiyonlar Ligi’nde Batı Avrupa’nın zorlu takımlarıyla karşılaşacaklarına dikkat çeken Lucescu, Şampiyonlar Ligi hedefini ise, “Çok zorlu geçecek, tabii ki hedefimiz finale kalmak asgari hedefimiz çeyrek finale çıkmak.” şeklinde açıkladı.

TÜRKİYE’DE FUTBOL ZOR

İstanbul ve Türk taraftarına övgüler yağdıran Rumen Teknik adam Türkiye’ye dönüş konusunda ise, “Türkiye’ye geri dönmek için çok yaşlıyım. Yeniden başlamak bir Türk takımı ile çalışmak onu büyütmenin ne kadar zor olduğunu çok iyi biliyorum. Türkiye’de sonuç almak ve başarının devamlılığını sağlamak çok zor. Bütün bunlardan dolayı burada kalmayı, Türkiye’ye yeğlerim. Çünkü burada emeğimin karşılığını alabiliyorum.” şeklinde konuştu.

Neden Türk taraftarı sizi seviyor sorusuna ise Lucescu, “Çünkü ben Türk futbolunda dürüst çalıştım. İyi neticeler elde ettik. Güzel oyun sergiledik. Galatasaray ve Beşiktaş, Avrupa kupasında bahar havası yaşadı. Taraftar ile çok iyi bir bağ kurmuştum. Takımlarım muhteşem bir futbol sergiledi. Beni bundan dolayı seviyor olabilirler.” cevap verdi.

Lucescu, Türkiye özlemini ise, lig maçlarının hazırlıkları için takımını Antalya’ya götürerek giderdiğini ifade etti.

TERİM, GALATASARAY İÇİN ÇOK İYİ OLDU

Galatasaray’ın Fatih Terim’i seçerek isabetli bir karar aldığını ifade eden Lucescu, “Galatasaray iyi bir teknik adam buldu. Fikrimce Terim, Galatasaray’a yeniden başarıyı getirecek. Bu sayede Galatasaray’ın yeninden Avrupa’da sesini duyurması mümkün olabilir.” dedi.

TÜRKİYE’DEKİ ŞİKE SKANDALINA VAKIF DEĞİLİM

Türkiye ligini takip etmeyi çoktan bıraktığını ifade eden Lucescu, “Ukrayna’ya geldiğim ilk iki-üç sene Türkiye ligini burada TV’den izledim. Aklımda bir gün Türkiye’ye geri dönme fikri vardı. Son beş yıldır takip etmiyorum. Tamamen buradaki işime yoğunlaştım. Neticesinde de iyi sonuçlar aldık. Shakhtar Donetsk’e güzel bir imaj kazandırdık. Burada kalmaya karar verdiğim için Türk futbolunda son zamanlarda neler oluyor bilmiyorum. Genelde İstanbul takımları şampiyon oluyor. Kim kazandı kim geliyor gidiyor ona bakmıyorum. Sadece Avrupa kupalarına katılacak takımlara bakıyorum.” dedi.

Türk futbolundaki şike sorularına bilgisi olmadığı ve dava sürecini müdahil olmak istemediği gerekçesiyle cevapsız bırakan Lucescu, sözü İstanbul hatıralarına getirdi.

Lucescu, “İstanbul’da geçirdiğim zamanı doya doya yaşadım ve güzel hatıralarla ayrıldım. En çok da harika Türk taraftarını özledim. Türk taraftarı şahane insanlardan oluşuyor. İstanbul’u da çok özledim; boğazı, tarihi mekânları her şeyini özledim İstanbul’u çok beğeniyorum.” diye konuştu.

SAĞLAM BAŞARILI AMA BU YETERLİ DEĞİL

Bursaspor Teknik Direktörü Ertuğrul Sağlam’ı yakından takip ettiğini ifade eden Lucescu, “Ertuğrul Sağlam’ı takip ediyorum. Çok entellektüel bir insan, Beşiktaş’ta oynadığı zamanları biliyorum. Çok hızlı değildi, lakin teknik ve taktik oynardı. Daha sonra Samsun’un teknik direktörü iken de değerlendirdim ve beğendim. Samsun’da da başarılı teknik direktörlük yaptı. Bursa’da da başarılı oldu ama bu yeterli değil. Türkiye’de şampiyon olabilirsin ama başarını, Avrupa’da tescil etmen gerekiyor. Avrupa önemli bir kıstas ve oradaki başarı Sağlam’a iyi bir imaj kazandırır. Taraftarı da, Sağlam’dan Avrupa’da da başarı bekliyor. Başarı sadece Fenerbahçe’yi, Galatasaray’ı, Beşiktaş’ı ve Trabzonspor’u yenmek değildir. Takımının Avrupa’daki, seviyesini de yükseltmesi gerekiyor. Sağlam’ı izlemeye devam edeceğim.” dedi.

HAKEM CEM PAPİLA’YI UNUTAMADI

Beşiktaş’ta son senesinde yaşadıklarını hatırlamak bile istemediğini ifade eden teknik adam her ne kadar, “O günler bitti. Geride kaldı. Artık benim için önemli olan gelecekte neler yapacağım” dese de Cem Papila’dan bahsetmeden de edemedi.

Söz dönüp dolaşıp tekrar şike iddialarına gelince Lucescu, “Ben Türkiye’de yaşamıyorum. Ben Donetsk’te yaşıyorum. Orada yaşananlar hakkında yorum yapmayacağım. Çünkü şu anda yargı süreci devam ediyor. Yıllar önce Beşiktaş’ı ve Türkiye’yi geride bırakıp buraya geldim ve burada başarılı oldum. Benim için önemli olan bu. Türkiye’de neler oluyor, bilmiyorum, bilgim yok. Bilmeden de yorum yapmam doğru olmaz. İnternetten bir şeyler okudum ama burada da işlerim var. Türkiye konsantrasyonumu dağıtır. Burada lig başladı. Fenerbahçe ile maçımız var mesela. Türkiye’de ise hâlihazırda önemli olan taraftarın duyguları, takımlarınız önemli. Eğer Türkiye’de yaşasaydım bunu tartışabilirdik. Vakıf olmadığım bir konuda konuşmam doğru olmaz.” dedi.

ÖNEMLİ OLAN TARAFTARIN DUYGULARI

Dünyanın en iyi taraftarının Türk taraftarı olduğuna tekrar vurgu yapan Lucescu, “Türkiye’nin yetenekli oyuncuları iyi takımları var. Birkaç yıl içerisinde ben yeniden, Türk takımlarının Avrupa’da başarılı olacağına eminim.” diyerek sözlerini şöyle tamamladı.

”Orada yaşanan hadiseleri bilmiyorum fakat tartışmalara girip sorunun bir parçası ya da mevcut sorunun büyümesini de istemiyorum. Benim işim; maçları, oyuncuları ve takımları değerlendirmek. Fenerbahçe, şampiyon oldu. Şampiyonlar Ligi’nde oynayacak. Bütün bunlar geçer. Hayat devam ediyor. Yorum yapmamama saygı gösterin. Siz benim burada neler yaşadığımı biliyor musunuz? Bilmiyorsunuz. Ben de şimdi orada neler yaşanıyor bunları bilmiyorum. Öte yandan Türk sporu çok gelişti. Artık Türkiye basketbol ve voleybolda da söz sahibi bir ülke siz bunlara bakın.”

Yunus Erdoğdu – Donetsk | [email protected]

Twitter: @Yunus_ERDOGDU

Facebook: facebook.com/erdogduy

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]