Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

[VİDEO] Eylemciler Kiev’in merkezinde kontrolü ele geçirdi

Olayların tırmandığı Ukrayna’nın başkenti Kiev’in en kilit noktalarından olan ve Bağımsızlık Meydanı’nın giriş kapısı niteliğindeki Avrupa Meydanı gece tamamen eylemcilerin kontrolüne geçti.

Avrupa Meydanı’na çıkan yollarda yaklaşık üç metre yüksekliğinde barikatlar kuran eylemciler araç trafiğini de kontrol ediyor. Kontrollü geçişi sağlayan eylemciler bir taraftan da halktan gelen yardımların organizasyonunu yönlendiriyor.

Avrupa Meydanı’nın ele geçirilmesiyle birlikte ateş hattına kolluk kuvvetleriyle çatışan eylemciler de arkalarını emniyete almış oldu.
Ateş hattında ise devlet kurumlarına zorla girmek isteyen radikal Sağ Sektör ile kolluk kuvvetleri arasında gece boyunca çatışmalar aralıksız sürdü.

Yaralanan eylemcilere ilk müdahale olay yerindeki gönüllü tıp fakültesi öğrencileri tarafından yapılıyor. Ağır yaralı eylemciler ise çok sayıda hazır bekleyen ambulanslarla hastanelere sevk ediliyor.

ÖLÜMDEN KORKMUYORLAR
Araç kontrol noktasında güvenlikten sorumlu eylemciler Cihan Haber Ajansı’na (Cihan) yaptıkları açıklamada; “Şu anda biz burada kurduğumuz barikat ile alanın güvenliğini sağlıyoruz. Kolluk kuvvetleri, Kartal (Berkut) Birlikleri ve provokasyon amaçlı gelen sivil polisleri (Tituşki) engellemeye çalışıyoruz. Bir ideal için, belli bir disiplin ve düzen içinde hareket ediyoruz.” dedi.

Cihan muhabirinin ölen insanları sorduğunda ise eylemciler; “Ölü sayısı artıyor ormanda da bir eylemci ölü bulundu. Ne korkacağız. Biz buraya zaten bir amaç için geldik. Çocuklarımız bari normal bir ülkede yaşasın istiyoruz. Bunun için buradayız. Burada devrim için bulunuyoruz 5 kişi 9 kişi kaybetmemiz normal bundan dolayı korkmuyoruz. Sadece geride kalanlara üzülüyoruz. Ölen kişilerin ailelerine ve çocuklarına ayrıca her anne baba çocuğunun yaşamasını ister. Biz çocuklarımıza sağlıklı ve güvenli bir ülke bırakmak istiyoruz. Olayların hepsi bu.” şeklinde konuştu.
Geceleyin meydana eylemcilere destek olmak için gelen Natalya adlı bir kız öğrenci ise Cihan’a; “Ülkemizdeki gelişmeler nedeniyle buradayız. Hak ve özgürlüklerimiz için sonuna kadar mücadele edeceğiz ve özgürlüğümüzü kazanacağız. Cihan’a selam.” diye konuştu.

Eylemciler sıfırın altında 11 derecede (hissedilen eksi 18 derece) çöp kutularında yaktıkları ateş başında ısınıyor. Eylemcilerin morallerinin yüksek olduğu görüldü.

TORBA YASA OLAYLARI ŞİDDETLENDİRDİ
Hükümetin Ukrayna Parlamentosu’nda 16 Ocak’ta kabul ettiği ve Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç’in ivedilikle onayladığı torba yasa toplumda büyük tepkiye yol açtı. Yasa ile birlikte sivil toplum kuruluşları, basın yayın organları, internet, kiliseler, radikal guruplar, eylem ve gösteri kanunlarında köklü değişiklikler yapıldı. Sayıları bini aşan yüzleri maskeli ve kasklı radikal Sağ Sektör (Pravıy Sektör) adlı grup, hükümet ve cumhurbaşkanın istifasını istiyor. Bu arada, Bağımsızlık Meydanı’nda eylemlerini sürdüren muhalefet partileri, hükümet binaları çevresindeki şiddet içeren eylemleri üstlenmiyor. Ülkede, Euro Meydan protestoları, ilk olarak Ukrayna hükümetinin 21 Kasım 2013’te Avrupa Birliği ile ortaklık anlaşmasını askıya aldığı açıklamasının akabinde başlamıştı.

YUNUS ERDOĞDU | KİEV – CİHAN

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]