Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

[SON DURUMU CANLI İZLE] Kiev’de eylemciler polisi havai fişekle dağıttı

Ukrayna’nın başkenti Kiev’de, 19 Ocak’ta devlet kurumlarına zorla girmek isteyen aşırı gruplarla kolluk kuvvetleri arasındaki çatışmalar aralıksız sürüyor.

Bağımsızlık Meydanı’nda devam eden ve barışçı olarak nitelenen ‘Euro Meydan’ eylemlerinden farklı şekilde gelişen bu eylem giderek büyüyor.

Ukrayna Başsavcılığı izinsiz ve şiddet içerikli protesto eylemlerini ‘vatan hainliği’ olarak sınıflandırmasına ve polisin ‘dağılın’ uyarılarına rağmen ‘Sağ Sektör’ adlı grup direnmeye devam ediyor. Eylemciler, kolluk kuvvetlerine yaklaşık 20 metre mesafede barikat kurarak direniyor.
Yüzleri maskeli eylemcilerin, taşlı, sopalı, molotof bombası ve havai fişekli saldırılarına karşı kolluk kuvvetleri ise gazla müdahalede bulundu. Öte yandan polisin de eylemcilere molotof bombası ve taş atması dikkat çekti. Çıkan olaylarda polis 32 eylemciyi göz altına aldı.

Eylemcilerin polsin üzerine havai fişek yağdırarak dağıtması ilginç görüntüler oluşturdu. Eylemcilerin attığı taş ve molotof kokteyllerden Dinamo Kiev stadının girişi de hasar gördü. Eylemciler uzak mesafede konumlanan kolluk kuvvetlerine molotof atmak için ağaç ve demirlerden mancınık kurdu.

Kaldırım taşlarını polise fırlatan eylemciler, polisin barikat kurmak için kullandığı toplam 6 adet kamyonet ve polis otobüslerinin tamamını yakmıştı.

Ukrayna’da yürürlülüğe giren yeni yasaya göre eylemcilere sert müdahalede bulunan kolluk kuvvetlerine cezai müeyyide uygulanmayacak. Bununla birlikte kasklı ve maskeli eylemcilere yüksek para ve uzun süre hapis cezası verilebilecek.

YÜZLERCE YARALI VAR
19 Ocak öğlenden sonra başlayan ve şiddeti artarak devam eden eylemlerde, aralarında Türkiye’den Cihan Haber Ajansı (Cihan) muhabirinin de olduğu yerli ve yabancı basın kuruluşlarından 20’den fazla gazeteci yaralandı. Kamerası kayıt halinde iken yüzüne taş isabet eden ve hafif şekilde yaralan Cihan muhabirine ilk müdahale olay yerinde hazır bekleyen bir ambulansta yapıldı.

Olayda yüzün üzerinde eylemci ağır yaralandı. Çıkan olaylarda üç eylemci gözünü kaybetti. Polisin attığı gaz bombasını alan bir eylemcinin ise eli koptu. Çıkan olaylarda 119 polisin yaralandığı, 61’inin hastaneye kaldırıldığı bildirildi.

Devletin idari binalarının bulunduğu bölgeyi koruyan kolluk kuvvetleri ile eylemciler arasında çıkan çatışmada çok sayıda eylemci de atılan bomba ve sıkılan göz yaşartıcı gazlardan etkilendi.

Sayıları bini aşan yüzleri maskeli ve kasklı eylemciler, Ukrayna’da hükümet ve cumhurbaşkanın istifasını istiyor.

Bu arada, Bağımsızlık Meydanı’nda eylemlerini sürdüren muhalefet partileri, hükümet binaları çevresindeki şiddet içeren eylemleri üstlenmiyor. Ülkede protestolar, Ukrayna hükümetinin 21 Kasım 2013’te Avrupa Birliği ile ortaklık anlaşmasını askıya aldığı açıklamasının akabinde başlamıştı.

YUNUS ERDOĞDU | KİEV – CİHAN

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]