Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

Ukrayna’da protestocular polise saldırdı

Avrupa Birliği (AB) yanlıları, ‘Euro Meydan’ eylemini kanlı bir şekilde bitiren polise Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Binası önünde saldırdı. Ukrayna Hükümeti’nin AB ile ortaklık anlaşması sürecini askıya almasına karşı çıkan yaklaşık 200 kişilik grup, buldozerle Ukrayna Cumhurbaşkanlığı İdaresi’ne girmeye çalıştı.

Başkent Kiev’deki Cumhurbaşkanlığı İdaresi binasını kordon altına alan Kartal Timlerinin (Berkut) üzerine yürüyen göstericiler polise sopalarla saldırdı. Eylemciler polise kaldırım taşları fırlattı. Polis eylemcilere karşılık vermedi. Açık hedef halindeki polislere daha sonra kalkan dağıtıldı. Cumhurbaşkanlığı binası önünden ayrılmayan eylemciler uzun süre polisi taşladı.

Eylemde göstericilerin bir kısmı ısrarla binayı ele geçirme çağrısında bulunurken bir kısmı da provokasyona gelmeyin uyarılarında bulundu. Bina girişinde Kartal Timi üzerine biber gazı sıkan, havai fişek ve sis bombası atan eylemciler, ‘devrim’ sloganları atıyor.

Cumhurbaşkanlığındaki polisin direnişi devam ederken Kiev Belediyesi binası eylemcilerin eline geçti. Eylemciler bina girişine sprey boya ile “Devrim Karargahı” yazdı. Polisin dağıttığı protestocular, sosyal medyada yeniden örgütlenerek gece saatlerinden itibaren Ukrayna’nın Milli Şairi Taras Şevçenko ve Mihaylivskiy Meydanı’nda toplandı. Mihaylivskiy Meydanı’nda polise karşı koymak için antrenman yapan eylemciler bu sefer polise karşı koyacaklarını açıkladı.

Geceyi hareketli ve örgütlenerek geçiren halk hep birlikte yeniden Bağımsızlık Meydanı’na yürüdü. 100 bini aşkın kişi meydanı yeniden doldurdu. Meydandaki demir barikatları kaldıran protestocular, yeni yıl hazırlılıkları yapan kamu görevlilerini de meydandan çıkarttı. Eylemciler meydandaki kamuya ait; vinç, kamyon benzeri iş makinelerini de ele geçirdi.

Çam ağacı giydirmek için hazırlanan demir iskelete ise Ukrayna ve AB bayrakları çekildi. AB ile Rusya arasında sıkışan Ukrayna Hükümeti’nin geçtiğimiz hafta tercihini Rusya’dan yana yapması üzerine AB yanlıları, dokuz yıl önce ‘turuncu devrimin’ yapıldığı Bağımsızlık Meydanı’nda ‘Euro Meydan’ adı verdikleri eylemlerine başlamıştı.

YUNUS ERDOĞDU | KİEV – CİHAN

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]