Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

Rusya ve Türkiye vizesiz süreyi iki aya çıkaracak

Rusya ve Türkiye arasında 16 Nisan’da başlayan bir aylık süreli ziyaretlerde vizesiz uygulamadan memnun kalan iki ülke, süreyi iki katına çıkarmak için çalışmalara başladı. Türk kaynaklardan edinilen bilgiye göre Ankara, Moskova’ya sürenin iki katına çıkarılması ile ilgili teklifi iletti. Moskova’dan olumlu yanıtın gelmesini bekleyen Türkiye, Bakanlar Kurulu kararı ile geçici bir dönem tek taraflı olarak süreyi iki katına çıkarmaya da hazırlanıyor.

Rusya Federal Turizm Ajansı da İnterfax’a yaptığı açıklamada, Türkiye Turizm Bakanlığı ve Türkiye Dışişleri Bakanlığı’nın koordinasyonu ile vizesiz seyahat süresinin iki aya çıkarılabilmesi için çalışmalara başladığını doğruladı. 30 Mayıs-2 Haziran günlerinde İzmir’de düzenlenen Rusya-Türkiye ortak turizm çalışma grubunda da konunun ele alındığı kaydediliyor.

Rusya’nın yeni anlaşmadan önce Türk gümrük kapılarında 20 dolar ödeyerek iki ay süreli vize alabilmeleri uzun süreli ziyaretlerde Rusya tarafına önemli avantaj sağlıyordu. Şimdi bir aydan uzun dönem kalmak isteyenler Türkiye’nin Moskova Büyükelçiliği ve başkonsolosluklardan vize almak için başvurmaları gerekiyor. Evrak yoğunluğunun yanı sıra bu şekilde vize alabilmek için en az bir hafta beklemeleri ve 50 dolar da ödeme yapmaları gerekiyor. Türkiye’nin “bir aylık vizesiz girişle gelen” Rusya vatandaşları için uygulamaya koyduğu ek 3 aylık “ikamet tezkeresi” de yeterince ekonomik bulunmuyor.

Rus ailelerin tatil beldelerinde villalar kiralayarak 45 gün 2 ay kaldıklarına değinen yetkililer, özellikle bu sektör için vizesiz uygulamanın olumsuz etki yaptığına değiniyor. Türkiye’nin girişimi ile başlatılan yeni sürecin hedefe ulaşması durumunda karşılıklı olarak iki ülke vizesiz seyahat süresini iki aya çıkarmış olacak. Rusya’nın cevabı gecikmiş olsa da, Ankara tek taraflı olarak kısa sürede vizesiz seyahat süresini iki aya kadar uzatacak.

RUS TURİST SAYISI YÜZDE 50’NİN ÜZERİNDE ARTTI
Geçen yıl Türkiye Turizm Bakanlığı’nın verilerine göre yaklaşık 3,1 milyon Rus Türkiye’yi ziyaret etti. Yüzde 5’inin bir ayın üzerinde ziyaret gerçekleştirdiği dikkate alındığında, bu rakamın 150 bini geçtiği belirtiliyor. Bu yıl 4 milyon hedefin gerçekleşmesi durumunda da bu rakam yaklaşık 200 bini geçecek. İlk dört ay için Türkiye’ye giden Rus turist sayısında da yüzde 50’nin üzerinde artış sağlandı. 350 binin üzerinde Rus turist ilk dört ayda Türkiye’yi ziyaret ederken, yılsonu 4 milyon hedefinin tutturulması bekleniyor.

İki ülkenin tarihi bir adım atarak bir aylık süreli ziyaretlerde vizeleri kaldırması turizm sektörünün canlanmasının yanı sıra karşılıklı iş seyahatlerinde olumlu kolaylıklar sağladı. Toplam ticaret hacminde kriz öncesi rakamlara ulaşılırken, Türk markaları ve Türkiye’ye olan güvenin de artmaya başladığına dikkat çekiliyor.

Cihan

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]