Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

Timoşenko sivil darbe çağrısında bulundu

Rusya’dan alınan doğalgazda yolsuzluk yaptığı gerekçesiyle tutuklanan eski Ukrayna Başbakanı Yuliya Timoşenko, cezaevinden sivil darbe çağrısında bulundu.

Yuliya Timoşenko, avukatı Sergey Vlasenko aracılıgıyla yaptığı açıklamada; Sovyet Sosyalist Cumhuriyetleri Birliği (SSCB) dağılma sürecinde iktidara el koyan Ukrayna Devlet Acil Durumu Komitesi’ni (İcra Kurulu) göreve çağırarak, halkı meydana çıkmaya, sivil itaatsizlik eylemleri yapmaya çağırdı.

Halihazırda Ukrayna’nın başkenti Kiev’deki Bağımsızlık Meydanı’nda devam eden eylemlerin ülkedeki bütün şehirlerine yayılmasını isteyen tutuklu lider Timoşenko mektubunda, Avrupa Birliği (AB) ile ortaklık anlaşmasının imzalanması kararını Ukrayna Milli Güvenlik ve Savunma Kurulu’nun vermesi gerektiğini iddia etti.

Timoşenko, mektubunda Ukrayna Hükümeti’nin Avrupa Birliği (AB) ile imzalanması beklenen ortaklık anlaşması hazırlığı sürecini durdurması hususunda Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç ve Başbakan Nikolay Azarov’u eleştirdi.

Ukrayna’da iktidar, Litvanya’nın başkenti Vilnius’ta 28-29 Kasım’da düzenlenecek, Avrupa Birliği (AB) Doğu Ortaklığı Zirvesi öncesinde ortaklık anlaşması hazırlığı sürecini durdurmuştu.

Ukrayna hükümeti dün ülkenin milli güvenliği gerekçesiyle Avrupa Atom Enerjisi Topluluğu, AB ve üye devletleriyle yapmayı planladığı ortaklık anlaşması sürecinin askıya alındığı duyurdu. Ukrayna hükümeti yapacağı çalışmalarla, Rusya Federasyonu ve diğer Bağımsız Devlet Topluluğu (BDT) üye ülkeler ile mi yoksa AB ile mi ticari, iktisadi ilişkilere devam edeceğinin kararını verecek.

Avrupalı yetkililer ise hazırlıkları durduran Ukrayna ile AB arasında Litvanya’nın başkenti Vilnius’ta 28-29 Kasım’da düzenlenecek, Doğu Ortaklığı Zirvesi’nde ortaklık anlaşmasının imzalanamayacağına kesin gözüyle bakıyor.

Timoşenko’nun atıfta bulunduğu ve halihazırda mevut olmayan tarihte kalan, Devlet Acil Durumu Komitesi (İcra Kurulu), 18-21 Ağustos 1991’de SSCB’nin dağılma sürecinde kendi kendini otorite ilan etmişti. Sovyetlerin dağılma sürecini ve bağımsız cumhuriyetlere dönüşümü için çalışmıştı.

YUNUS ERDOĞDU | KİEV – CİHAN

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]