Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

[FOTO GALERİ] Eski Sovyet ülkeleri NATO’ya alternatif oluşturuyor

“Doğu’nun NATO’su” olarak ünlenen Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü (KGAÖ) üyesi eski Sovyet ülkeleri Kazakistan’ın başkenti Astana’da kravatsız zirvede bir araya geldi.

Rus basınında yer alan bilgilere göre, zirvede Arap baharı çerçevesinde rejimlere yönelik iç tehditlerin yanı sıra, dış tehditlere karşı da bölge ülkelerinin güvenliğinin sağlanması için kurulan Hızlı Hareket Gücü ile ilgili son durum ele alındı. Örgüte üye olan Rusya, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan, Belarus, Ermenistan ve Özbekistan kurdukları 16 bin kişilik bir ordu ile ortak güvenlik alanı oluşturuyor.

KGAÖ dönem başkanlığını sürdüren Belarus Cumhurbaşkanı Aleksander Lukaşenko, örgütün gücünün artırılması için çalışmalarda bulunduklarını söyledi.

Basına açıklamada bulunan Lukaşenko, “Bir kısım iç sorunlara değindik… Ülkeler arasında sorunlu konular da ele alındı” dedi. Yıl sonuna kadar Hızlı Hareket Gücü’nün (HHG) yapılanma sürecinin tamamlanacağını kaydeden Belarus lideri, “Aralık ayına kadar üye ülkeler organizasyon çerçevesinde imzalanan HHG anlaşmasını onaylayacak. Belarus olarak biz bu süreci tamamladık. Diğer ülkeler de onay sürecinde.” şeklinde konuştu.

Zirveye; Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko, Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan, Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman ve Kırgızistan Cumhurbaşkanı Roza Otumbayeva katılırken, Özbek lider İslam Kerimov Astana’ya gelemedi.

Zirvede ele alınan önemli bir konunun da uzay ve bilişim araçları ile yayılan tehlikelere karşı ortak mücadele edilmesi olduğuna değinen Lukaşenko, “Arap ve Kuzey Afrika ülkelerinde meydana gelen son gelişmeler çerçevesinde yeni hedefler belirlendi. Muhtemel tehditlere karşı ülkelerimiz birlikte mücadele edecek.” değerlendirmesinde bulundu.

MEDVEDEV KRAVATINI SON ANDA ÇIKARDI
Ev sahibi ülke olarak Rixos Otel’de misafirlerini karşılayan Kazak lider de, Afganistan’dan Amerikan birliklerinin çekilmesinden sonraki durum, uluslararası terörle mücadele, uyuşturucu ve silah kaçakçılığına karşı alınan önlemler ve bölgesel işbirliğinin geliştirilmesi konularının gündemleri olduğunu söyledi.

Tüm liderlerin kravatsız katıldığı zirveye Medvedev’in kravatlı gelmesi dikkat çekerken, Rus lider basın mensuplarının önünde hızlıca kravatını çıkardı.

16 BİN KİŞİLİK ORDU YIL SONUNA HAZIR
Rus NATO’su olarak da adlandırılan KGAÖ, 2002’de kuruldu. Rusya’nın öncülüğünde bölgesel güvenlik için çalışan örgüt Kırgızistan’da yaşanan iç kargaşa sırasında etkin olamaması nedeni ile eleştirilmişti.

Şubat 2009’da HHG oluşturulması kararı alan örgütün 16 bin kişilik ordusu ile ilgili onay sürecinin yıl sonuna kadar tamamlanması bekleniyor. Rusya’nın 8 bin, Kazakistan’ın 4 bin, Kırgızistan, Ermenistan, Tacikistan ve Belarus’un bin kişilik ordu ile destek sağlayacağı HHG yapısına dahil olmak için Özbekistan acele etmiyor.

Rusya en az 5 bin kişilik ortak askeri gücün Orta Asya’da kurulacak bir askeri üsse yerleştirilmesini istiyor.

Cihan

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]