Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberlerİş Dünyası

TUİD Başkanı Aytaç, AA’ya konuştu

Anadolu Ajansı muhabiri Musab Turan’ın Ukrayna ekonomisine ilişkin sorularını yanıtlayan Aytaç, Ukrayna’nın 2008 yılındaki global ekonomik krizden çok etkilendiğini ve ülke ekonomisinin 2009 yılında yüzde 15,6 gibi rekor bir oranda küçüldüğünü söyledi.

Uluslararası Türk Ukrayna İşadamları Derneği (TUİD) Yönetim Kurulu Başkanı Cem Murat Aytaç, Ukrayna’daki devalüasyon tehlikesinin ülkenin yatırım yapılabilirliğine kalıcı bir etkisi bulunmayacağını belirterek, “Yıllardır devalüasyon konuşuluyor ancak son 4 yıldır Grivna-Dolar kuru hemen hemen hiç değişmedi. Devalüasyon olsun ya da olmasın Ukrayna’ya inancımız devam ediyor” dedi.

“Krizi takip eden 2 yıl yüzde 4-5 aralığında büyüme sağlandıktan sonra 2012 yılındaysa sıfır büyüme yaşandı. Ülke ekonomisi ne yazık ki son 6 çeyrektir büyümüyor. Henüz 2008 yılındaki ekonomik büyüklük bile yakalanamadı” diyen Aytaç, yaşanan ekonomik kriz sonrası ülke yönetimiyle IMF arasında stand-by imzalandığını, ilk iki ödeme alındıktan sonra IMF’in istediği taleplerin hükümet tarafından uygun görülmediğini ve antlaşmanın 2011 yılından bu yana donmuş olduğunu ifade etti.

Zaman zaman IMF heyetleri ülkeyi ziyaret etse de bir uzlaşma sağlanamadığını dile getiren Cem Murat Aytaç, “IMF’in ciddi oranda devlet sübvansiyonu olan hane halklarının kullandığı doğal gaz fiyatlarında yüzde 40-50 bandından aşağı olmayacak bir doğalgaz zammı talebi var. Hükümet, sosyal maliyeti çok yüksek olacağı için bu talebe sıcak bakmıyor” dedi.

Ukrayna ekonomisinde dalgalanma olmasına karşın Türkiye ve Ukrayna arasındaki siyasi ve ekonomik ilişkilerin altın çağını yaşadığını belirten Aytaç, bu dönemde Ukrayna’nın, özellikle Türk firmaları için mutlaka yatırım gündemine alınması gerektiğini, iki ülke arasında müzakereleri uzun bir zamanda süren Serbest Ticaret Anlaşması’nın  ise birkaç ay içerisinde  imzalanabileceğini bildirdi.

TÜRK SERMAYESİNİN UKRAYNA İLGİSİ
Ülkenin para birimi Grivna’nın dolar karşısında ciddi oranda kadar değer kaybedebileceği tartışmalarına karşın, ülke ekonomisinin kalıcı bir şekilde yara almadığına işaret eden Aytaç, şöyle konuştu:

“Biz Ukrayna’nın bugününe ve geleceğine inanıyoruz. Elbette ülke ekonomisinde inişler çıkışlar olacaktır ancak Avrupa ailesinin bir parçası olan Ukrayna’nın kişi başına gelirinin daha uzun bir süre 3 bin 500 dolarlar seviyesinde kalması mümkün değil. Ukrayna’nın büyük bir potansiyeli var ve bu potansiyel er ya da geç realize olacaktır. 28-29 Kasım tarihlerinde Vilnius’da gerçekleşecek AB’nin Doğu Ortaklığı Zirvesi, Ukrayna için önemli bir kilometre taşı. Burada imzalanacak AB Ukrayna Serbest Ticaret ve Derin Kapsamlı Ortaklık Antlaşması, Ukrayna’nın finansal durumuyla ilgili önemli gelişmelere yol açacaktır.”

Ekonomik gelişmelerin Ukrayna’da sosyal, ekonomik ve politik yaşama etkilerine ilişkin değerlendirmeler yapan Aytaç, ülkedeki cari açık, dış krediler ve enerji sorununa değinerek, politik çekişmelerin işadamlarınca uzaktan takip edilen konular olduğunu, ancak detaylara inmeden büyük fotoğrafı da görmeye çalıştıklarını anlattı.

Bölgedeki Türk işadamlarının Ukrayna’ya yatırım yaparken kısa değil, orta ve uzun vadeli düşünmeleri gerektiğini, kaderlerini yalnız bu ülkedeki gelişmelere bağlamamalarını öneren Aytaç, sözlerini şöyle tamamladı:

“45 milyon nüfusa sahip dost ve komşu ayrıca büyük potansiyel arz eden Ukrayna’nın, mutlaka firmalarımızın yatırım radarında olması gerek. Dünyanın en verimli toprağı olan kara toprağın yüzde 25′ine sahip, Avrupa’nın tarım yapılabilir alanının üçte birini sınırları içerisinde bulunduran Ukrayna’ya özellikle tarım sektöründe girişimcilerimiz ilgi göstermeli. Ukrayna’da, yarın işler çok düzeldiğinde herkes zaten burada olmuş olacak ve o gün pazara girmek, yatırım yapmak için çok daha maliyetli olabilir.”

Musab Turan | Anadolu Ajansı

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]