Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

Obama, askeri müdahale kararını Kongre’ye bıraktı

ABD Başkanı Barack Obama, Esed rejimin sivillere yönelik kimyasal saldırısı sebebiyle bu ülkeye karşı askeri düzenlemeye yapılması gerektiğini dile getirdi. Bu kararı kendisinin de verebileceğinin bilincinde olduğunu ifade eden Obama, “Ordunun harekete geçme yetkisini Kongre’deki Amerikan halkı temsilcilerine vereceğim.” dedi.

Suriye’de yaşanan olayı 21. yüzyılın en kötü kimyasal saldırı olayı olarak tanımlayan Obama, ellerindeki istihbari bilgilerin Suriye rejiminin bu olayın sorumlusu olarak gösterdiğini ifade etti.

Suriye’nin kimyasal saldırısının ulusal güvenlik ve bölgedeki müttefik ülkeler için tehdit anlamına geldiğini dile getiren Obama, “İsrail, Ürdün, Türkiye, Lübnan ve Irak dahil müttefiklerimiz ve Suriye sınırındaki dostlarımız tehdit altında.” dedi.

“Bu konuda çok iyi düşünüp taşınmam gerekiyordu.” diyen Obama, “ABD’nin, Suriye rejimine yönelik askeri harekat yapması gerektiğine karar verdim. Ucu açık bir müdahale olmayacak. Bölgeye asker sevk etmeyeceğiz. Harekatımız kapsam ve süreç olarak sınırlı bir şekilde planacak.” şeklinde konuştu.

Suriye’ye operasyonun zamanlaması hakkında konuşan Obama, “Genelkurmay başkanımız ne zaman istersek savaşabileceğimizi bana bildirdi. Bunun ötesinde Genelkurmay başkanımız bana bu görevi yapmamız zamana bağlı olmadığını ifade etti. Yarın veya önümüzdeki hafta ya da bugünden itibaren bir ay sonra olabilir. Ve kendilerine emir vermeye hazırım.” dedi.

KARAR KONGRE’NİN

Başkomutan olarak ulusal güvenlik menfaatleri temelinde karar vereceğini dile getiren Obama, ‘dünyanın en eski anayasal demokrasisine sahip’ ülkenin başkanı olduğunu hatırlattı. Bu yüzden ikinci seçenekte karar kıldığını dile getiren Obama, “Ordunun harekete geçmesi yetkisini Kongre’deki Amerikan halkı temsilcilerine vereceğim. Son günlerde kongre üyeleri seslerinin duyulmasını istiyordu. Kesinlikle aynı fikirdeyim. Bu sabah tüm kongre liderleriyle kongre toplandıktan sonra en kısa zamanda bunun tartışılması ve sonrasında oylanması konusunda fikir birliğine vardık.” ifadesini kullanarak bu konuda kararı Kongre’ye bıraktığını açıkladı. Obama gelecek günlerde de Kongre üyelerine ellerindeki tüm bilgileri paylaşmaya hazır olacaklarını vurguladı.

“BM ONAYI OLMADAN HAREKETE GEÇMEKTEN RAHATSIZLIK DUYMUYORUM”

Askeri müdahale konusunda atılacak adımda herkesin sorumluluğu paylaşması gerektiğini dile getiren Obama, bunun ancak oylama yoluyla gerçekleşebileceğini ifade etti. Kararlarını BM araştırmacılarını beklemeden alabileceklerini belirten Obama, “Esed’e hesap verilmesi noktasında şu ana kadar hareketsiz ve isteksiz olan BM Güvenlik Konseyi’nin onayı olmadan harekete geçmekten bir rahatsızlık duymuyorum.” dedi.

İngiltere Parlamentosu’nun askeri harekata onay vermemesinin ardından çevresindeki birçok kişinin bu konuda kararın Kongre’ye bırakılması şeklinde öneride bulunduğunu dile getiren Obama, “Özel bir Kongre yetkisine ihtiyaç olmadan bu askeri müdahaleyi başlatabileceğimi biliyorum. Ancak eğer Kongre’ye gidilmesi yolunu izlersek ülkenin daha güçlü olacağına inanıyorum ve harekatımız daha etkili olacaktır. Bu tartışmayı yapmalıyız.” şeklinde konuştu.

“Biz Amerika’yız, Şam’da yapılanlara göz yumamayız ve yummamalıyız.” diyen Obama, Kongre’yi askeri müdahaleye onay vermeye çağırdı.

CUMHURİYETÇİLERDEN OBAMA’YA DESTEK

Suriye’ye askeri müdahale konusunda son kararı Kongre’ye bırakan Obama’ya ilk destek muhaliflerin lider ismi John McCain’den geldi.

Cumhuriyetçi Parti Senatörü ve Obama’nın 2008 yılı başkanlık seçimlerindeki rakibi McCain, yaptığı yazılı açıklamada, “Kimyasal silah kullanan Esed rejimine ABD ile dost ve müttefik ülkeleri tarafından askeri yöntemli bir cevap gerektiği konusunda Başkan Obama’nın haklı olduğuna inanıyoruz” ifadesini kullandı. McCain, Obama’nın askeri müdahale konusunda Kongre’den destek istediğini vurgulayarak, Kongre’yi bu konuda en kısa zamanda adım atmaya çağırdı.

Bununla birlikte izole edilmiş askeri harekatın bölgedeki çatışmalara ivme kazandıracağını ve bu yönüyle böyle bir harekatı gönül rahatlığıyla destekleyemeyeceklerini ifade eden McCain, rejime yönelik yetersiz bir cevabın Amerika’nın atacağı adımı yakından takip eden dost ve müttefik ükelere, Suriyeli muhaliflere, Esed rejimine, İran’a ve tüm dünyaya yanlış bir mesaj gönderilmesine yol açabileceğine dikkat çekti.

İHSAN DENLİ | WASHINGTON – CİHAN

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]