Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

[CANLI İZLE] MISIR’DA KATLİAM: 2.200 MÜSLÜMAN KARDEŞ ÖLDÜ!

Müslüman Kardeşler, Mısır güvenlik güçlerinin başkent Kahire’deki Mursi destekçilerine yaptığı müdahalede  2.200 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Mısır devlet televizyonu ise Sağlık Bakanlığı’nın olaylarda toplam 13 kişinin öldüğü açıklamasına yer verdi. Habere göre, ölenlerden 5’i polis, 8’i ise sivil. Ölü sayısına dair farklı kaynaklardan çelişkili rakamlar gelmeye devam ediyor. Adeviye Meydanı’nda öldürülenler arasında İhvan Lideri Hayrat Şatır’ın damadı ve kızının da olduğu belirtildi. Öte yandan Müslüman Kardeşler’in önde gelen birçok üyesinin tutuklandığı belirtildi.

Adeviye ve Nahda meydanlarındaki Mursi’yi destekleyen kalabalığa güvenlik güçleri sabah erken saatlerde müdahale etti. Kalabalığa ateş açan polis, çok sayıda kişiyi kafasından vurarak öldürdü. Meydanda ambulanslar aralıksız hastanelere yaralı taşıyor. Mısır Sağlık Bakanlığı ölü sayısını 5’i polis, 8’i sivil toplam 13 olarak açıklarken, Müslüman Kardeşler katliamda hayatını kaybedenlerin sayısının 2.200’ün üzerinde olduğunu açıkladı. Müslüman Kardeşler daha önce, sadece Rabiatül Adeviyye meydanında güvenlik güçlerinin göstericilere ateş açması sonucu 300 kişinin öldüğünü, toplam rakamın ise 450 civarında olduğunu ifade etmişti.

Bu arada Müslüman Kardeşler, dünyaya vahşetin durdurulması çağrısında bulundu. İhvan hareketi, halkı sokaklara çıkmaya çağırdı. Demokrasi yanlıları yaşanan vahşetin sonra ermesi için devlet binalarını kuşatmak için harekete geçeceğini duyurdu. Meydandaki kalabalıktan “sardırmayın biz Mısır vatandaşıyız. İsrail ya da düşman değiliz” çığlıkları yükseliyor.

Ölü sayısının artmasından endişe ediliyor. Müdahalelerde 2 güvenlik görevlisinin de hayatını kaybettiği iddia ediliyor. Zırhlı buldozerler Adeviye Meydanı’ndaki barikatları yıkmaya başladı. Bu arada Adeviye ve Nahda meydanlarının giriş ve çıkışları zırhlı araçlarla kapatıldı. Sadece eylemcilerin çıkarılması için bir bölgenin açık bırakıldığı bildirildi. Güvenlik güçleri, çadırlarda protestocuları tek tek gözaltına alıyor.

Ölenlerden ikisi İhvan liderinin kızı ve damadı

Gelen haberler arasında Adeviye Meydanı’nda öldürülenlerden ikisinin İhvan Lideri Hayrat Şatır’ın damadı ve kızı olduğu belirtildi.

Müslüman Kardeşler liderleri tutuklanıyor

Mısır’ın başkenti Kahire’deki Adeviye Meydanı’na yönelik müdahalenin ardından Müslüman Kardeşler’in (İhvan) önde gelen birçok üyesinin tutuklandığı belirtildi. İçişleri Bakanlığı yetkilisi Abdülfettah Osman, özel CBC televizyonuna yaptığı açıklamada, “İhvan’ın bazı liderlerini tutukladık ama isim vermek için henüz erken.” dedi. İhvan liderlerinden Muhammed Bilteci’nin gözaltına alınanlar arasında olduğu belirtiliyor.

Geçici hükümet acilen toplanacak

Mısır’da darbenin ardından iş başına getirilen geçici hükümetin, başkent Kahire’deki son gelişmelerle ilgili acilen toplantı yapacağı belirtildi.

Kahire’deki kanlı müdahalenin ardından halk sokaklarda

Kahire’de demokrasi yanlılarının üzerine ateş açılması ülke genelinde halkı sokaklara döktü. Darbeyle devrilen Müslüman Kardeşler’i destekleyen gruplar, Akdeniz kıyısındaki İskenderiye’de yolları kapattı. Süveyş’te de insanların meydanlara akın ettiği belirtildi.

Mısır’da Minye ve Asyut şehirlerinde de devrik Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi taraftarı göstericiler ile polis arasında çatışma yaşandığı bildirildi. Bu arada başkenti Kahire’nin 90 kilometre kuzeyindeki Garbiya ilinde de çatışmalar yaşandığı ve 6 kişinin yaralandığı belirtildi.

Baltacılar, Fayyum şehrinde de Mursi’yi destekleyenlere saldırdı

Mısır’ın kuzeyindeki Fayyum şehirinde baltacılar olarak bilinen grubun Mursi yanlılarına saldırdığı iddia ediliyor. Fayyum şehirinde motosikletle gösteri düzenleyen gruba karşı şiddet kullanan baltacıların, birçok kişiyi yaraladığı bildiriliyor.

Ezher şeyhinden itidal çağrısı

Mısır’da Ezher şeyhi Ahmed El Tayib, ülkede kanlı müdahale ve aşırı güç kullanımına karşı tarafları uyarırken, itidal çağrısı yaptı.

Mısır radyosunda bugün yayınlanan Ahmed El Tayib’in ses kaydında, şiddetin diyaloga alternatif olamayacağı uyarısı yapıldı. Ezher şeyhi ayrıca bütün taraflara itidalli olma çağrısı yaparken, göstericileri dağıtmak için yapılan plandan habersiz olduklarını vurguladı. El Tayib, ayrıca bütün taraflara Ezher’i siyasi krizin içine çekmemeye çağırdı.

 

AMR MUSTAFA | KAHIRE – CİHAN

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]