Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

Yatırım kolaylığı sıralamasında Ukrayna 145’inci sırada

Dünya Bankası’nın hazırladığı “2011 yılı ticaret ve yatırım yapma kolaylığı” sıralamasında Türkiye 65’inci sırada yer alıyor. 183 ülkenin incelendiği çalışmada en kolay iş yapılan ülke Singapur olurken, en zor iş yapılan ülke Çat çıktı.

Ülkeler arasında en kolay iş yapılabilir sıralamasında, İngiltere 4’üncü, ABD 5’inci ve Çin 79’uncu, İtalya 80’inci,Yunanistan 109’uncu, Rusya 123’üncü, Brezilya 127’nci, İran 129’uncu, Ukrayna 145’inci sırada yer alıyor.

Gelelim sıralama yapılırken dikkate alınan kriterlere… Bir ülkede iş yapma kolaylığı ölçülürken dokuz farklı kritere bakılıyor. Bu kriterler sırasıyla, “işe başlama, tapuya kayıt, kredi alma kolaylığı, işyeri kapatabilme ve tasfiye kolaylığı, yapı ruhsatı alma, sözleşmelerin yürürlüğe konulması süresi, vergi ödeme kolaylığı, ithalat ve ihracat yapabilme kolaylığı, yatırımcının koruması” olarak belirleniyor.

Peki Türkiye’de yapılması en zor olan iş ne? Türkiye’de ticaret ve yatırım yaparken üstesinden gelinmesi en güç olan iş, yapı ruhsatı almak. Türkiye bu konuda 139. sırada bulunuyor. Bir yatırımcı ve tüccar için aşılması en zor olan ikinci engel ise işletmeyi kapatabilmek oluyor. Türkiye’de işletmeyi kapatıp işini tasfiye etmek oldukça zahmetli bir süreç. Türkiye bu konuda da 183 ülke arasında 115’inci sırada. Türkiye’de iş yaparken zorlanılan diğer iki konu da vergi ödemek ve dış ticaret yapmak. Vergi ödeme kolaylığında 75’inci, dış ticarette ise dünyada 76’ncı sırada bulunuyoruz.

Türkiye’de kolay yapılan bir iş yok mu peki? En kolay yapılan iş, sözleşmelerin yürürlüğe konması… Dünyada 26’ncı Türkiye bu konuda. Diğer ülkelerden Yunanistan 88’inci, Hindistan 182’nci sırada geliyor sözleşmelerin yürürlüğe konmasında.

Komşumuz Yunanistan’da en zor yapılan işe gelince… Orada en güç iş, yatırımcıyı korumak. Yunanistan yatırımcıyı koruma açısından 183 ülke arasında 152’inci sırada bulunuyor. Türkiye ise yatırımcıyı korumada 59’uncu sırada yer alıyor.

Peki Rusya’da en zor iş ne? Orada da, Türkiye’de olduğu gibi inşaat ruhsatı almak en zor iş. Rusya bu konuda 183 ülke arasında 182’nci… Rusya’da yatırımcı ve tüccar için en kolay iş ise ticari sözleşmelerin yürürlüğe konması. Sözleşmelerin hemen yürürlüğe konmasında Rusya 18’inci sırada yer alıyor.

Anlayacağınız “2011 yılı ticaret ve yatırım yapma kolaylığı” sıralamasında dünyada 183 ülke arasında ancak 65’inci olabilen Türkiye’nin dünya ekonomisinden daha büyük pay alabilmek için yapması gereken çok iş var.

Önce yapı ruhsatı alma ve işletme tasfiyesi kolaylaştırılmalı. Ardından niye bu ülkede vergi ödemenin bir sorun olduğu düşünülmeli. Bir yandan vergi toplayamamaktan yakınırken, diğer yandan da vergisini ödemek isteyenin önüne çıkarılan güçlükler nedeniyle vergisini ödeyememesi doğrusu çok tuhaf kaçıyor. Bu üç konuyu hemen çözdüğümüz takdirde Türkiye, dünyada kolay ticaret ve yatırım yapılan ilk 10 ülke arasına girmeyi hedefleyebilir. Artık ipe un seren bürokrasi engelini aşmalıyız. Hızlı ve pratik çalışan Başbakan Erdoğan’a ağır çalışan bürokrasi ayak uyduramıyor. Bürokrasi hızlanmazsa Cumhuriyet’in yüzüncü yılına hediye edilmek istenen 500 milyar dolarlık ihracat hedefi bir hayal olur.

 

Süleyman Yaşar – SABAH

 

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]