Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Dünya

ABD’de seçiminin galibi Joe Biden

ABD’de başkanlık seçimi sonucu belli oldu. Demokrat Parti’nin başkan adayı Joe Biden, resmi olmayan sonuçlara göre seçimi kazandı

ABD’de başkanlık seçimi sonucu belli oldu. Demokrat Parti’nin başkan adayı Joe Biden, resmi olmayan sonuçlara göre seçimi kazandı.

ABD Başkanı seçilen Joe Biden’dan ilk mesaj: Ben ‘tüm Amerikalıların başkanı’ olacağım

ABD’nin 46’ıncı seçilmiş başkanı ilan edilen Joe Biden, sosyal medya platformu Twitter üzerinden paylaştığı ilk mesajında Amerikan halkına teşekkür etti.

“Amerika, beni büyük ülkemizin lideri seçtiniz ve onore ettiniz.” diyen Biden, “Önümüzde yapılması gereken zorlu birçok iş var. Ancak size söz veriyorum ki bana oy vermiş ya da vermemiş olsun, ben tüm Amerikalıların başkanı olacağım. Bana vermiş olduğunuz bu inancı koruyacağım.” ifadelerini kullandı.
Biden’ın yakın bir zamanda basın toplantısı yapması bekleniyor.

ABD’de 3 Kasım’da yapılan başkanlık seçiminin sonucu belli oldu. Oy sayımının sürdüğü kritik Pennsylvania’dan son gelen sonuçlara göre Biden, bu eyaletten gelen 20 delegeyi alıyor. Henüz resmi sonuçlar açıklanmasa da, kazandığı diğer eyaletlerden 253 delege sayısına ulaşan Biden’ın böylece başkanlık için gerekli olan 270 delege sayısını aşarak başkanlığa hak kazandığı öngörülüyor.

Demokratların seçimi kazanmasıyla birlikte Kamala Harris de başkan yardımcısı oluyor. Böylece ABD tarihinde ilk kez bir siyah kadın, başkan yardımcısı olacak.

Joe Biden, sonuçların gelmesinin ardından yaptığı ilk açıklamada “Tüm Amerikalıların başkanı olma” sözü verdi ve “Amerikan halkının bana ve seçilmiş başkan yardımcısı Harris’e olan güveninden gurur duyuyorum. Öngörülemeyen engellere rağmen rekor sayıda Amerikalı oy kullandı. Bu da bir kez daha demokrasinin Amerika’nın kalbinde attığını kanıtladı.” ifadelerini kullandı:

“Kampanya sürecinin bitişiyle birlikte artık öfkeyi ve sert söylemleri arkamızda bırakma ve ulus olarak bir araya gelme zamanı. Amerika’nın birleşmesi ve iyileşmesinin zamanı geldi. Biz Amerika Birleşik Devletleri’yiz. Ve birlikte hareket ettiğimiz sürece yapamayacağımız hiçbir şey yok.”

Pennsylvania’nın en kalabalık şehirlerinden Philadelphia’da oy sayımı devam ederken toplanan Biden destekçileri, oy sayım merkezinin önünde kutlamalara başladı.

Biden, oyunu da kullandığı Pennsylvania’ya seçim kampanyası boyunca 19 kez gitmişti. Kampanyasına başladığı ve bitirdiği eyalet de burası olmuştu.

Aynı alanda Cumhuriyetçilerin adayı ve Başkan Donald Trump’ın destekçileri de günlerdir bekliyordu. Trump destekçilerinden bazılarının ağır silahlar taşıdığı görülmüş; iki kişi kanuna aykırı şekilde silah taşımak suçlamasıyla gözaltına alınmıştı.

Aynı zamanda yoğun olarak Demokratlara oy veren New York, Illinois gibi eyaletlerde de kutlamalar yapılıyor.

Donald Trump, seçim gecesinden bu yana bazı eyaletlerde yeniden sayım talebinde bulunacağını söylüyor. Küçük bir farkla geride kaldığı Michigan ve Georgia’da hile olduğuna yönelik iddialarla mahkemeye giden Trump’ın başvuruları, kanıt olmadığı için reddedildi.

Pennsylvania eyaleti yetkilileri de “kesinlikle hile ya da usulsüzlük olmadığını” açıkladı.

Biden’ın küçük farkla önde olduğu ve sayımın devam ettiği Georgia’da yeniden sayım yapılacağı açıklandı. Ancak Gerogia’dan gelecek sonuç, mevcut durumda Biden’ın delege sayısını değiştirmiyor.

Diğer eyaletlerde yeniden sayım olması durumunda kesin ve resmi sonuçların açıklanması Kasım ayı sonunu bulabilir.

Kaynak: VOA, BBC ve Euronews

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]