Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

Çiçek: Araştırma komisyonlarına partilerin tümünün üye vermesi gerekmiyor

Ukrayna’nın başkenti Kiev’de temaslarda bulunan Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Cemil Çiçek, Kiev’de Türk basın mensuplarının sorularını cevapladı.

AK Parti’nin çözüm sürecinin değerlendirilmesine ilişkin komisyon kurulması önerisine karşılık, CHP ve MHP’nin üye vermeyeceğinin sorulması üzerine Cemil Çiçek, araştırma komisyonlarının faaliyete geçmesi için bütün partilerin üye vermesinin gerekmediğini belirtti.

Her partinin meclis içtüzüğe uygun olarak araştırma komisyonu kurulması için önerge verebileceğini ifade eden Cemil Çiçek, gerekli çoğunluk sağlanması takdirde komisyon çalışmalarına devam edeceğini bunun sayısız örneği olduğunu söyledi.

Araştırma komisyonlarının çalışma esaslarıyla ilgili bilgi veren Çiçek, bu dönemde kurulan Darbeleri Araştırma Komisyonu’nun önerilerinin ittifakla tespit edildiğini ifade etti.

Konuya ilişkin Çiçek şu şekilde konuştu: “Dolayısıyla verilmiş olan araştırma önergesi gerekçesine bakarsak darbeleri araştırma komisyonu önerileriyle de irtibatlı komisyon kurulması önerisi var. Meclis Genel Kurul’da eğer kabul edilirse böyle bir komisyonun kurulması, Meclis Başkanlığı olarak bizim yapacağımız iş bellidir; kaç kişiden kurulacağına karar veriliyor, genelde 17 kişidir, partilere göre dağılımı var, biz bunu partilere bildireceğiz. Eğer kabul edilirse. Gündemde öne alınmış değil, belki de Meclis gündeme almaz veya hemen gündeme gelmez, onu bilemiyoruz. Verilmiş olması hemen yarın sabah bunun kabul edileceğini anlamına gelmiyor. Onu görmemiz gerekir. Şayet komisyonun kurulmasına karar verilirse, o takdirde ne yapılacağı bugüne kadar meclis uygulamaları içerisinde bellidir. Partilere bildirilir. Partiler isterlerse üye verirler, isterlerse vermeyebilirler. Nitekim geçmiş uygulamalarda da bazı komisyonlara ilgili partiler ya komisyonun kuruluşunu doğru bulmamışlardır ya içeriğine itiraz etmişlerdir ya hukuki açıdan sakıncalı bulmuşlar, bu takdirde komisyona üye vermemişler ama buna rağmen komisyon da çalışmalarına devam etmiş. Böyle çok sayıda bunun örnekleri var. Yani araştırma komisyonlarının faaliyete geçmesi için üye vermesi gereken partilerin tümünün üye vermesi gerekmiyor. Sadece üye verebileceklerinin kendilerine bildirilmesi gerekiyor. Eğer gerekli çoğunluk varsa komisyon çalışmalarına geçmişte de devam etmiş ve bunun örnekleri sayısız derecede var.”

CHP’nin kurulan komisyonun içtüzük ve Anayasa’ya uygun olmadığı yöndeki görüşünü ise Çiçek; “Onu bilemiyorum, hangi noktadan diyorlar. Genel Kurul’da müzakereler sırasında CHP bunu neden Anayasa ve içtüzüke aykırı olduğunu ortaya koyacak ve Genel Kurul ona göre değerlendirecektir. Neden aykırı onu ben bilmiyorum, ama bu türlü talepleri, itirazları elbette olabilir” şeklinde değerlendirdi.

YUNUS ERDOĞDU | KİEV – CİHAN

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]