Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Medya

Sipa yeni sahibini arıyor

Türkiye'de basın özgürlüğü var...

Avrupa’daki ekonomik kriz, Gökşin Sipahioğlu’nun kurduğu, Fransa’nın en büyük fotoğraf ajansı Sipa Press’i de etkiledi. 40 yaşındaki ajans, Paris Ticaret Mahkemesi’nin kararıyla kayyıma devredildi. Sipa Press bünyesinde kurulan Sipa News ise iflas etti. Bu ay satılmasına ya da iflasına karar verilecek olan Sipa’nın Genel Müdür yardımcısı Mete Zihnioğlu ajansın durumunun yanı sıra Avrupa ve Türk basınıyla ilgili görüşlerini Cihan Medya Haber Dergisi’ne anlattı. Türkiye’deki gazeteciliğin gayet iyi durumda olduğunu söyleyen Zihnioğlu, ülkedeki ekonomik gelişmelerden de övgüyle söz etti.

Sipa Press’in kuruluşunun ve kendisinin işe başlama tarihinin eşit olduğunu belirten Zihnioğlu, “Ajans 40 senedir faaliyette. Ajansı kuran Gökşin Sipahioğlu ağabeyimizdi. Kendisi bundan yaklaşık 1,5 sene evvel vefat etti. Sipa, onun sayesinde kuruldu. Ben de 16 yaşımda liseyi bitirdikten sonra Türkiye’den geldim. 40 sene evvel Gökşin Sipahioğlu’nun yanında işe başladım. Bildiğim, öğrendiğim iş de Sipa Press’in bünyesinde fotoğraf çekmek ve ajansı idare etmekti.” diye konuşuyor.

8,5 MİLYON CİROSU VAR, 2 MİLYONA SATACAKLAR

Sipa Press’in 5 bin gazete ve dergiye fotoğraf sattığını, cirosunun ise 8,5 milyon Euro olduğunu dile getiren genel müdür yardımcısı, ajansın düştüğü ekonomik krizden Alman ortaklarını sorumlu tutuyor: “Bizi 1 buçuk seneden beri Alman Ajansı DAPD satın almıştı. Bunların amacı burada haber ajansı kurmaktı. Çok büyük maceraya girdiler; ama başarılı olamadılar. Kendi ajansları da Almanya’da iflas etti.”

Mahkeme sürecine de açıklık getiren Mete Zihnioğlu, ajansı kurtarmak ve ortaklıktan çıkmak için Fransa’daki hükümetin himayesine girmeye mecbur kaldıklarını söylüyor. Zihnioğlu, “8,5 milyon Euro cirosu olmasına rağmen Sipa’yı yaklaşık 2 milyon Euro’ya satacaklar.” diye yakınıyor. Bir ya da iki tane anlaşacakları ortak aradıklarına vurgu yapan Zihnioğlu, Türk girişimcilere Sipa’yı almasını da arzu ettiğini belirtiyor. Her zaman Türkiye ile ilgili kendilerini sorumlu hissettiklerini belirten Zihnioğlu, “Türkler bizim yanımızda biz de Türklerin yanındaydık. Tabii ki bir iki senedir Almanlar bizi aldığından beri ilişkimiz azalmıştı. O yüzden inşallah Türkiye’den bir iki işadamı çıkıp bize yardım etme imkânı olabilir. Ve bunun sayesinde de ajansı daha ileri götürebiliriz.” diye umut ediyor.

ÇALIŞANLARIN DÖRTTE BİRİ TÜRK

Ajansta 60 çalışan bulunduğunu söyleyen Zihnioğlu, bunların 15’inin Türk olduğunu belirterek, “Hepimiz Türkiye’ye bağlıyız.” diyor. Ajansın, kurucusu Gökşin Sipahioğlu tarafından Fransızlara, onların da Almanlara sattığını belirterek, “Ama bize yeterince faydası olmadı; Almanlar bizi daha kötüye götürdüler.” ifadelerini kullanıyor. “Türkler satın aldığı takdirde anlaşmamız daha kolay ve daha hoş olacak.” diyen Zihnioğlu şöyle devam ediyor: “Ama bizim istediğimiz sadece yardım değil. Yardım iki yönlü olur. Bizim de onlara yardım etmemiz gerekir ki onlar da bize yardım etsinler. Tek yönlü hiçbir şey olmaz.”

Zihnioğlu, Fransa’da çok sayıda Türk markasının bulunduğunu, ajansın Türkler tarafından alınmasının Türk markalarını Fransa’da daha da kuvvetlendireceğini vurguluyor. “30 sene evvel Türk konsolosluklarıyla ilişkilerimiz vardı. Bize yardım ettiler, biz de onlara yardım ettik” diye konuşan Mete Zihnioğlu zamanla ilişkilerin koptuğunu belirterek, “Bugün aynen Gökşin ağabeyimizin yolunda gitmekten, bir Türk’ün gelip bize yardım etmesinden iftihar ederiz.” diyor.

TÜRKLÜK, SİPAHİOĞLU’NUN GURURUYDU

Sipa Press Genel Müdür Yardımcısı Zihnioğlu, 5 Ekim 2011’de hayatını kaybeden Gökşin Sipahioğlu’nun Fransa’da yalnız Türkler tarafından değil, Fransızlar için de en önemli gazetecilerden olduğunu belirterek, “Gökşin ağabey hiçbir zaman Fransız olmadı. Türk kaldı ve bu, onun gururuydu.” diye devam ediyor. Zihnioğlu, “Kendisi gazeteci doğdu, gazeteci öldü. En son gününe kadar her şeyle ilgileniyordu. Gökşin ağabeyimizin resimleri ajansta her tarafta; hâlâ da bizi terk etmedi, o kafada gidiyoruz.” diye ekliyor ustasının ardından.

Ajansın düştüğü ekonomik sıkıntıda Avrupa’daki ekonomik krizin de etkileri olduğunu belirten Zihnioğlu, Sipa’yı alan Almanların niyetinin, düştükleri durumda etkili olduğunu vur¬guluyor: “Almanlar AFP’ye karşı bir girişim gerçekleştirdiler ve Almanya’da yaptıklarını Fransa’da da yapmak istediler. Ama Almanya’da da Fransa’da da başaramadılar. Bütün hikâye, az para koyup büyük para kazanmaktı; olmadı. Ekonomik olarak da fiyatlar düşü-yor, ekonomik kriz var. Sadece ekonomik kriz de değil; fotoğraf artık her yerde var. Her şey değişti, dünya da değiş-ti. Bizim de dünyaya uymamız gerekir.”

HABER HER TARAFTA; AMA FOTOĞRAF KOLAY BULUNMUYOR

Fotoğraf ajansçılığının geleceğinin değiştiğini ve eskisi gibi olmadığını da belirten Mete Zihnioğlu, “Eskiden Sigma, Sipa, Gamma 3 ajansları vardı. Ama internet dolayısıyla ajanslar daha da küçüldü. Bugün bir tek arşivi olan, 20 milyon fotoğraf, 14 milyon tane de dijital fotoğrafımız var. Fransa’da, Avrupa’da bu kadar fotoğrafı olan ajans kalmadı; bazıları kapandı, bazıları yok oldu.” diye konuşuyor.

Fotoğraf ve haber ajansçılığının ayrı, ekonomik krizden etkileşiminin de farklı olduğunu belirten Sipa Press Genel Müdür Yardımcısı Zihnioğlu, “Haberi her tarafta bulabiliyorsunuz; ama resmi bulamıyorsunuz; fotoğrafı yapmak lazım. Elinizde fotoğraf yoksa haber yok gibi. Aynı haberi her tarafta bulabilirsiniz. Ama fotoğrafın özelliği dikkatinizi çekiyor ve o resmin altı¬na gidip habere bakıyorsunuz. O yüzden Türkiye’deki gazetelerin en önemli manşetleri fotoğraf üstüne. Aldığınız zaman bir gazeteyi, en büyük şey fotoğraf.” yorumunu yapıyor
.
TÜRKİYE’DE HERKES İSTEDİĞİNİ YAZABİLİYOR

Türkiye’deki gazeteciliğin gayet iyi durumda olduğunu söyleyen Mete Zihnioğlu, “O kadar çok serbestlik var ki herkes istediğini yazabiliyor.” görüşünde. Türkiye’deki gazetelerden de övgüyle bahseden Zihnioğlu, “Fransa’da böyle gazete yapılmıyor. En azından 40, 50 sayfalık gazeteler çok resimli, haberleri çok. Fransa’da böyle bir gazete yok. Avrupa’da da ancak iki, üç tane öyle kaliteli gazeteler var; onun dışında Türkiye’deki gazetecilik çok ilerde” ifadelerini kullanıyor.

Türkiye’de eskiden bir iki ajans oluğunu söyleyen Zihnioğlu, ama şimdi üç, dört, beş tane ajans var. Eskiden yoktu. 20 sene evvel tek ajans vardı. Tabii büyük gelişme var.” diyor.

Türkiye’deki ekonomik gelişmelerden de övgüyle bahseden Zihnioğlu, “Bugün Türkiye’de bütün hikâye ekonomik. Avrupa tarafından bakınca Türkiye’nin ekonomisi gayet iyi gözüküyor.” diyor. Ge¬lir bakımından Türkiye’nin oldukça ileride olduğunu söyleyen Mete Zihnioğlu, sözlerine şöyle devam ediyor: “Dışarıdan baktığınız zaman Avrupalı işadamları Türkiye’de acayip gelişmeler olduğunu söylüyor. Şimdi dışarıdan bir Yunanistan’a bir de Türkiye’ye bakıyorsunuz, aradaki farkı görüyorsunuz, bütün hikâye bu. Bakın sokaklarda İstanbul’da eski araba kalmadı. Herkeste yeni bir araba var.”

Türkiye’deki ajansların dünyaya açılması için Sipa Press’in iyi bir fırsat olacağını da belirten Mete Zihnioğlu, “Bir ajans kurduğunuz zaman Türkiye çapında kalıyorsunuz. Ancak Türkiye’de büyük haberler olursa yurtdışına çıkabiliyorsunuz. Avrupa’nın ortasında, Fransa’da olup bunları iletmeniz daha kolay.” diyor.

FERHAN KÖSEOĞLU | PARİS – CİHAN

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]