Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

Türkiye savunma sanayisinde ben de varım diyor

Yeni projelerle Türk Silahlı Kuvvetleri’ne milli ürünler kazandıran TÜBİTAK; uydu, füze, radar ve sonar çalışmalarının ardından yazılım ve işletim sisteminde de yerli dönemine geçiş yaptı.

Savunma sektöründeki tüm alanlarda kullanılan ve dünyada 11 adet bulunan Gerçek Zamanlı İşletim Sistemi tamamen yerli olarak geliştirildi. Yerli yazılım ile insansız hava araçları, helikopter ve uçak gibi savunma sistemlerinde kullanılan kritik teknolojiler özgün olarak geliştirilebilecek. Bu sayede dışarıdan müdahale ihtimali de ortadan kalkacak.

Konuya ilişkin değerlendirmede bulunan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, “İnsansız hava araçları, helikopter ve uçak gibi savunma sistemlerinde kullanılan kritik teknolojiler artık özgün olarak geliştirilecek. Bu sayede dışarıdan müdahale imkânı tamamen ortadan kalkacak.” dedi.

Dünyada Amerika, İsrail, Güney Kore ve Kanada gibi az sayıda ülkenin sahip olduğu Gerçek Zamanlı İşletim Sistemi TÜBİTAK BİLGEM’e bağlı Bilişim Teknolojileri Enstitüsü’nce yerli imkânlarla ve Türk mühendisleri tarafından geliştirildi. İşletim sisteminin ülke savunma sanayii için kritik öneme sahip olduğuna dikkat çeken Bakan Ergün, “Çünkü bunlar gömülü sistemler dediğimiz yazılımlar. Bu sistemler milli olmadıkça sızmalara ve müdahalelere karşı kendinizi tam olarak güvende hissetmeniz mümkün değil. Yani füze, insansız hava aracı, helikopter, uçak yapabilirsiniz, ancak GİS gibi sistemleri milli yapamazsanız kafanızda her zaman kuşkular olacaktır. TÜBİTAK dünyada sadece 11 adet bulunan ‘DO-178B’ sertifikalandırılabilir gerçek zamanlı işletim sistemini geliştirmeyi başardı. Bu sistemle dünyada 12’nci ürüne sahip olduk.” değerlendirmesinde bulundu. Ergün, geliştirilen sistemle yurtdışına bağımlılığın kalmayacağına dikkat çekerek, “Devletlerin hayatında öyle bazı alanlar vardır ki, bu alanlarda muhakkak başarılı olmak zorundasınız. Aksi halde ülkeniz savunmasıyla ilgili en stratejik noktalardaki mahremiyetinizi, gizliliğinizi koruyamazsınız. Bu nedenle savunma sanayii alanındaki stratejik konularda ortaya konulacak ürünler ve çalışmalar milli olmalıdır, yerli olmalıdır.” diye konuştu.

Azaltılmış maliyetler sayesinde uluslararası rekabet edebilir sanayi sektörüne destek olmasının önemli bir özellik olduğunu ifade eden Bakan Ergün, “Milli GİS Türkiye’nin bu alanda dışa bağımlılığını azaltmada önemli bir rol üstlenecektir. Hükümetimizin koymuş olduğu her alanda millileşme hedefleri doğrultusunda üretilmesi planlanan milli otomobil, milli uçak, milli füze ve milli uydu gibi alanlarda millileşmeyi yüzde yüze çıkaracak sistem olacak diyebiliriz.” dedi. Ergün, işletim sistemini yazan firmaların bazı bilgiler için kısıtlama koyabildiğine dikkat çekerek  bu tür projelerin Türkiye’ye teknolojik bağımsızlığı kazandırdığını kaydetti.onun en büyük önceliklerinden biri olduğunu belirtti. Ciliv, “Bugün bu yolculukta dev bir adım atıyoruz. Kod adı Gebze olan ürünü 450 Turkcell teknoloji mühendisi tasarladı.” dedi. Bu yıl içerisinde Türkiye’de üretimi başlayacak akıllı telefon ile her yıl 1 milyon adetlik satışla cari açığın azalmasında 500 milyon TL katkı yapması bekleniyor. Üretim aşamasıyla ilgili şirketin elektronik üretime girmeyeceğini belirten Ciliv, “Bunu buradaki iş ortakları ve yerel donanım üreticileri ile yapacağız. Bu isimlerin kim olacağı ilerde belli olacak.” açıklamasını yaptı. Mobil iletişim ve bilgi teknolojileri pazarının önümüzdeki yıllar için küresel ekonominin en önemli pazarı olacağını söyleyen Ciliv, Türkiye’nin de artık sadece ithal ederek değil üreterek bu büyük pazardan pay alması gerektiğine dikkat çekti.  

Turkcell’in GSM şirketi olarak çıktığını ama kendilerini her zaman teknoloji şirketi şeklinde tanımladıklarını ifade eden Ciliv, şirketin bugün birçok yazılımı dışardan almak yerine Türkiye’de ürettiğini hatta ihraç ettiğini söyledi. Geçtiğimiz yıl Turkcell’in en hızlı büyüyen telekomünikasyon firması olduğunu hatırlatan Ciliv, “Mobil finansta Turkcell Cüzdan’ı piyasaya sunduk. GSMA’da bunu anlatıyoruz.” dedi. Geçtiğimiz yıl GSMA’da en yenilikçi marka ödülünü alan marka bu sene Turkcell Cüzdan, Turkcell Finans ve Gencaver projeleri ile 3 dalda Türkiye’yi temsil ediyor. Üretilen cihazlarda yazılımın ürünün kapak değerinden daha fazla olduğunu dile getiren Bakan Binali Yıldırım ise, “Yani aklın teri alın terini geçti.” tabirini kullandı. 3G lisansları verilirken bu gerçeği dikkate alarak bazı ürünleri yerli mühendislerden temin etme şartı getirdiklerini hatırlatan Yıldırım, “Bugün Turkcell’in bu adımında bunun büyük katkısı var.” dedi. FATİH Projesi’nin de yerli üretimi teşvik ettiğini söyleyen Yıldırım, “Dünyanın bilinen markaları FATİH Projesi’nden sonra Türkiye’ye akın ediyor. Geçtiğimiz hafta Microsoft buradaydı, birkaç gün sonra Motorola gelecek.” dedi. Genel Ar-Ge teşviklerinin yanı sıra bilişimle ilgili Ar-Ge faaliyetlerinin desteklenmesi için özel bir kanun da çıkardıklarını hatırlatan Yıldırım, düzenleme kapsamında ocak ayında proje kabulleri başladığını açıkladı. Uzmanların değerlendirdiği projelerden kabul görenlere toplamda yıllık 300 milyon TL destek verilecek. Qualcomm Avrupa Başkanı Enrico Salvatori de anlaşmanın bölge ülkeleri için de önemli bir gelişme olduğuna dikkat çekti.

Toplantıda Qualcomm’a “Türki-ye’de var mısınız?” sorusunu yönelten Bakan Yıldırım, bir Qualcomm çalışanından gelen cevap üzerine tatmin olmayarak “İrtibat ofisiniz var yani.” dedi. Bu kez Qualcomm, Avrupa Başkanı Enrico Salvatori’ye dönerek, “Enrico, What is the next step in Turkey” (Türkiye’deki bir sonraki adımınız ne)?” diye sordu. Konuşmasına Türkiye ile ilgili övgülerle başlayan Enrico, “Türkiye’yi genel bir pazar olarak değil ortak olarak düşünüyoruz. Türkiye bizim için üs olacak” dedi. Bunun üzerine Bakan Yıldırım, Salvatori’ye “You say a lot, you say nothing (Çok şey söyledin, hiçbir şey söylemedin.)”  diye cevap verdi.

ERCAN BAYSAL | ZAMAN

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]