Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

Çin tuzu E621 zararlı mı değil mi?

Çinli uzmanlar, son günlerde “sağlığa zararlı” iddiasıyla ile gündeme gelen ve Çin tuzu olarak da adlandırılan ‘’monosodyum glutamat’’ ın ( MSG) zararlı olmadığını savundu.

Cihan haber Ajansı’na (Cihan) konuşan Çin Çeşni Derneği (China Condiment Association) İcra Kurulu Başkanı Wei Xiangyun, MSG’nin insan sağlığına zararlı olmadığını söyledi. Çin’de üç şekilde bu maddenin tüketildiğini ifade eden Wei, dünyada yapılan araştırmalarda söz konusu maddenin binde 2 oranında insanlarda alerjiye neden olduğunun saptandığını aktardı. Çin’de MSG’ye karşı bir sınırlama olmadığını belirten Wei, ülkesindeki Çin tuzunun sirke, soya sosu gibi 17 tat maddesinden bir tanesi olduğunu dile getirdi. Çinli uzman, Çin’deki Çeşni Endüstri ile ilgili yazdığı kitabında da Çin’de MSG ile ilgili standardın bulunduğunu gösterdi. Wei, MSG’Nin Çin’de tahıllardan elde edildiğini, sade, tuzlu ve tuzla birlikte diğer katkı maddelerinin katılmasıyla üç şekilde tüketildiği dile getirdi.

ÇİN’DEKİ SOSYL MEDYA: MSG ZARARLI
Çinli uzmanlar adı geçen katkı maddesinin zararsız olduğunu söylese de ülkedeki soysal medyada uzmanlara dayanılarak bu madenin zararlı olduğu görüşleri aktarılıyor. Halk, zararına çok vakıf olmasa da Çin tuzunu marketlerden almaya devam ediyor. Bazıları ise sadece misafirleri için yemek yaparken kullandığını ifade ediyor. Bunlardan birisi ise Zhang Ruyi isimli bir Çinli bayan. Kendisinin bu katkı maddesinden yemediğini, sadece aile bireylerine yemek yaparken kullandığını söyleyen Zhang, ‘Weijing’in insan sağlığına zararlı olduğuna inanıyorum. Bazen yaptığım yemeklere lezzet katması için çok az kullanıyorum’’ ifadelerini kullandı.

MSG yerine yine tavuktan yapılan bir başka Çin tuzu da tercih ediliyor Çin’de. Ancak bu tuzun içinde de yine MSG maddesi bulunuyor.

Çinlilerin tabiriyle weijing’in (MSG) herhangi bir besleyiciliği yok. Çok kullanılması halinde erkeklerde üreme sistemlerine yönelik zararları olduğu belirtiliyor. MSG, uzun süre kullanılması sonucunda ise saç dökülmesi ve görme yeteneğinde sorunlara da yol açıyor.

1908’de deniz yosunundan izole edilerek kullanılan MSG’yi Japonlar buldu ve sonrasında dünyaya yayıldı. Glutamik asidin anyonik formu olan ve glutamat denilen bir tuz olan MSG, gıda katkıları listesinde E-621 olarak tanımlanıyor.
Gıdaların ve yemeklerin orijinal tadını arttırarak daha lezzetli olarak algılanmasını sağlayan MSG, gıdalarda aroma arttırıcı olarak kullanılıyor.

Çinliler ise bu tuza Weijing diyorlar. Çinliler genelde bu maddeyi yemeklere tat vermesi için yada gıdalarda katkı maddesi olarak kullanıyor. MSG Çin’de yasak değil ve sınırlama da yok ancak katkı maddesi olarak kullanılırken belli bir standardı bulunuyor.

Çin’de yılda 3 milyon ton civarında üretilen MSG, çoğunlukla ülke içinde tüketiliyor. Geriye kalanı ise ihraç ediliyor.

TÜRKİYE 2012’DE 2182 TON ÇİN TUZU İTHAL ETTİ

Resmi rakamlara göre, Türkiye, 2011 yılında Çin’den 2050 ton, 2012’de ise 2182 ton Çin tuzu ithal etti.
MSG’nin etkileri üzerinde dünyada farklı görüşler var ve bazıları MSG’nin kimi rahatsızlıkları tetikleyici olduğunu söylerken, bazı araştırmacılar da söz konusu etkileri farklı maddelere bağlayarak MSG’nin zararsız olduğunu belirtiyor.
Çin’in internetteki arama motoru Baidu’da MSG ile ilgili yazılarda, bu maddenin aşırı kullanılması durumda merkezi sinir sistemini etkilemesinden dolayı alzheimer, parkinson ve sara gibi hastalıklara sebep olacağı aktarılırken, ayrıca vücutta yağ birikimi, obezite, böbrek ve karaciğerde kalıcı hasarlara yol açtığına değinildi.

GÜNDE EN FAZLA 6 GRAM TÜKETİLMESİ GEREKİYOR

Çin medyasında, bir insanın günde en fazla 6 gram weijing tüketmesi gerektiği, fazlasının insan sağlığı için olumsuz sonuçlar doğuracağına vurgu yapıldı.

Yavru civciv ve yavru fare üzerinde yapılan deneylerde de MSG maddesinin fazla kullanılması sonucu sinirsel ve görsel bozukluklara yol açtığı ve ayrıca çocukların kemik gelişimini de olumsuz etkilediği ifade edildi.

Bu madenin 60 yaş ve üzeri yaşlılar ile tansiyon ve böbrek hastalarının az kullanması tavsiye ediliyor.

Çin’deki internet sitelerinde, MSG’nin merkezi sinir sistemini tahrip ettiği uyarısında bulunuyor ve kanser, kalp çarpıntısı, migren ve hiperaktiviteye neden olduğu, iştah açıcı özelliği nedeniyle de obeziteyi tetiklediği savunuluyor.

OSMAN EROL | PEKİN – CİHAN

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]