Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

Ruslar, gazı İngilize 313’e Ukraynalıya 432 dolara veriyor

Rus İzvestia Gazetesi, Rus doğalgaz şirketi Gazprom’un 21 ülkeye sattığı gaz fiyatını ve stratesijini ifşa etti. Gazprom, 2013 yılında  Türkiye’ye doğalgazı yüzde 8 daha ucuza satacak.

Rus İzvestia Gazetesi, Rus doğalgaz şirketi Gazprom’un dış ülke satış fiyatlarını deşifre etti. Gazetenin haberinde Gazprom’un, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 21 Avrupa ülkesi ile ilgili doğalgaz anlaşma fiyatları ve miktarları yer aldı. Buna göre Türkiye Gazprom’a geçen yıl bin metreküp için 406,7 dolar ödeme yaptı. 2013’te Gazprom’dan yüzde 18 daha az miktarda doğalgaz almayı planlayan Türkiye, geçen yıla kıyısla bu yıl yüzde 8 daha ucuza doğalgaz alacak. Türkiye, 21 ülke arasında pahalılık açısından 8. sırada. Bu yıl 22,8 milyar metreküp doğalgaz almayı planlayan Türkiye, miktar olarak Almanya’dan sonra ikinci sırada.

Gazprom 2013 için Avrupa satışlarından bin metreküp için ortalama 360 dolar fiyat bekliyor. 2012’de ortalama fiyatlar bin metreküp için 386,7 dolar ve 2011’de de 383 dolar gerçekleşti. Şirketin tahminlerine göre bu yıl fiyatlar yüzde 14 düşecek, miktar ise yüzde 8 artacak. Avrupa Birliği, Gazprom’la şeffaf fiyat  için çaba gösterse de şirket ikili anlaşma bilgilerini açıklamaya yanaşmıyordu. Gaz savaşlarının yaşandığı Ukrayna ise 2012’de bin metreküp gaz için 416-432 dolar ödemiş.

Rusya’dan en pahalı gazı yeni Avrupa ülkeleri alıyor. Makedonya bin metreküp için 564 dolarla başı çekerken, Polonya 525,5 dolar, Bosna-Hersek 515 dolar, Çek Cumhuriyeti 503 dolar ve Bulgaristan 501 dolar ödüyor. Fiyatların yüksek olmasında Gazprom’a tam bağımlılık öne çıkıyor. Gazeteye göre Makedonya ve Bosna-Hersek tüm doğalgaz ihtiyacını Rusya’dan karşılıyor. Bulgaristan yüzde 90, Polonya ise yüzde 90 bağımlı. Rusya’dan en ucuz doğalgazı ise bin metreküp için 313,4 dolarla İngiltere alıyor.

Gazprom, 2013 için önemli miktarda doğalgaz fiyatlarında indirim yaşanacağını öngörüyor. Gazprom’a yakın bir kaynağın gazeteye verdiği bilgiye göre Avrupa’ya ihracat 2013’te 143 milyar metreküpten 151,8 milyar metreküpe çıkarılacak. 2015 için öngörülen miktar ise 209 milyar metreküp.

Rusya Başbakanı Dmitri Medvedev’in basın sözcüsü Natalya Timakova, İzvestia’nın haberini yalanlamadı, ancak üst düzey memurların gizli yazışmalarının İzvestia Gazetesi’ne sızdırılmasından rahatsızlık duyduklarını, olayın araştırılacağını belirtti. Timakova, “Son zamanlarda İzvestia, hizmet içi yazışmalardan haberdar olduğunu sergiliyor. Gazetecilerin çalışmaları ve kaynaklarından ziyade asıl bu olay öfkelendirici: Devlet Başkanı, başbakan ve başbakan yardımcılarına yönelik belgeler, gazetenin eline, bu devlet adamlarının masasından daha çabuk düşüyor.”

FARUK AKKAN, FUAT SEFEROV MOSKOVA, CİHAN

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]