Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

Türkiye’nin sınır kapısında uzaktan kumandalı terör

AHMET DÖNMEZ, BAYRAM KAYA, FAZİLET CANDAN, MÜRSEL SEHER – HATAY

Suriye’de yaklaşık iki yıldır devam eden iç savaş, bir kez daha Türkiye’de ocaklara ateş düşürdü.

Hatay’ın Reyhanlı ilçesi Cilvegözü Sınır Kapısı’nda dün meydana gelen patlamada 13 kişi hayatını kaybetti.

Ölenlerden 3’ünün Türk vatandaşı, 10’unun da Suriyeli olduğu bildirildi.

Sınır kapısının yaklaşık 40 metre ilerisindeki ara bölgede gerçekleşen patlamada 27 kişi de yaralandı.

Reyhanlı Devlet Hastanesi’nde tedavi altına alınan yaralılardan 13’ünün durumu ağır.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, saat 15.00 sularında meydana gelen patlamanın, Suriye’den gelen bomba yüklü panelvan minibüsün infilak etmesi sonucu gerçekleştiğini açıkladı. Suriye’ye yardım için gönderilen TIR’ların bekletildiği alanda park halindeki aracın, uzaktan kumanda ile patlatıldığı ileri sürülüyor.

Olayın ardından teyakkuza geçen Ankara, Adalet, İçişleri ve Gümrük bakanlarını bölgeye gönderdi. Mersin, Gaziantep ve Adana gibi illerden sahte kimliklerle kiralanan birçok aracın Suriye’ye kaçırıldığını belirten güvenlik birimleri, dünkü saldırıda kullanılan aracın da bunlardan biri olabileceği ihtimali üzerinde duruyor.

Kiralanarak kaçırılan araçların çoğuna bu ülkenin plakalarının takıldığı, Türkiye’ye giriş yapıldığı zamanlarda ise Türkiye plakası kullanıldığı belirtiliyor.

Ekim ayı başlarında Suriye’den atılan bir havan topu sonucu Şanlıurfa’nın Akçakale ilçesinde 5 kişinin hayatını kaybettiği saldırının ardından bir kez daha Türk vatandaşlarının ölümüne yol açan olay sonrasında Ankara’da hareketli saatler yaşandı. Patlamayı Bakanlar Kurulu toplantısına verilen arada öğrenen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, gelişmelerle ilgili İçişleri Bakanı Muammer Güler ile görüştü.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de Hatay Valisi Celalettin Lekesiz’den bilgi aldı. Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı ile Reyhanlı’ya giderek incelemelerde bulunan İçişleri Bakanı Güler, saldırıda güçlü bir patlayıcı kullanıldığını söyledi.

PATLAYAN ARAÇ SURİYE’DEN GELDİ
Patlamada 19-20 aracın hasar gördüğünü bildiren Güler, “Olay anından 2 dakika önce kırmızı bir aracın, 22 dakika önce de gri renkli bir aracın orada park ettiği ve kesinlikle Suriye’den gelen araçlar oldukları kamera görüntüleriyle tespit edilmiş durumda. Bu araçlardan birinin patlayan araç olduğu biliniyor.” bilgisini verdi. Olayda yaralanan 27 kişin de 9’unun Türk olduğunu söyledi.

Başbakan Erdoğan da dün Ankara’da AB ülkeleri büyükelçilerine verilen akşam yemeğindeki konuşmasında, Cilvegözü’ndeki terör saldırısına değindi.

Patlamanın, bomba yüklü aracın Türkiye’den Suriye’ye geçerken olduğuna yönelik iddiaları yalanlayan Erdoğan, “Her şey dakika dakika kameralarla tespit edilmiştir. Bu olay, hem terör hem de Suriye’deki olaylar konusunda hassasiyetimizin ne derece isabetli olduğunu göstermesi bakımından çok önemli.
Her iki konudaki kararlılığımızdan da en küçük bir taviz vermeyeceğimizin özellikle bilinmesini istiyorum.” dedi.

Suriye’deki savaştan sonra araç geçişine kapatılan Cilvegözü Sınır Kapısı’ndan sadece komşu ülkeye gönderilen yardımların geçişine izin veriliyordu.

Türkiye tarafından girişlere izin verilmezken Suriye’den gelen araçlara kapılar açık tutuluyordu. 22 Haziran’da F-4 tipi keşif uçağının Suriye tarafından düşürülmesi ve ekim ayındaki Akçakale olayı, Ankara-Şam ilişkilerinde tansiyonun yükselmesine sebep olmuştu.

Akçakale olayının ardından Türk topçu birlikleri, Suriye’deki askerî hedefleri vurmuş, sınıra askerî yığınak yapan Türkiye, bölgeye Patriot füzeleri yerleştirmek için de NATO’ya başvuruda bulunmuştu.
Bu arada patlamayla ilgili başsağlığı mesajı yayınlayan ABD’nin Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone, “İnsanların, malların ve fikirlerin iki ülke arasında özgürce dolaşımını sağlamakla yükümlü barış içerisindeki bir sınır geçiş kapısına yapılan bu saldırının hiçbir gerekçesi olamaz.” değerlendirmesinde bulundu.

ZAMAN

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]