Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Ukrayna'daki savaşın birinci yılında Rusya'nın kayıpları.
Haberler

[VİDEO VE FOTO GALERİ] Kiev’de Mevlid Kandili coşkuyla kutlandı

Peygamber Efendimizin (s.a.v.) doğum günü, Ukraynalı Müslümanlar tarafından da coşkuyla kutlandı. Dışarıda havanın sıfırın altında 7 derece olduğu ülkede Müslümanlar başkent Kiev’deki, Ukrayna Evi Fuar Merkezi’nin salonunu doldurdu.

Ukrayna Müslümanları Dini İdaresi (DUMU) tarafından “Bizim Hayatımız Peygamber Sevgisi” adı altında düzenlenen Kutlu Doğum programına her kesimden geniş katılım oldu.
Mevlid Kandili, ‘İslam Medeniyetinin Mirası’ adlı sergi ile başladı. Sergide farklı kültürlerin İslam ile birlikte oluşturduğu ortak mirasın yanı sıra İslam’ın dünyaya farklı alanlarda kazandırdığı değerler paylaşıldı. Sergide hazırlanan afişlerle büyük İslam âlimleri ve ilmi keşifleri hakkında bilgi verildi.

Salonun fuar alanında Türkmenistan’dan, Pakistan’a ve daha değişik coğrafyalardaki Müslümanların yöresel kıyafetleri, el sanatları ve çeşitli gündelik eşyaları sergilendi.

“BİZİM HAYATIMIZ PEYGAMBER SEVGİSİ”
Serginin akabinde salondaki kutlama programına geçildi. Etkinliklerin “Bizim Hayatımız Peygamber Sevgisi” bölümü Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başladı. Hz. Muhammed’in (s.a.v.) soy ağacının animasyon filmi gösterildi. Etkinlik Almanya’dan gelen bir grup tarafından okunan Arapça ilahilerle devam etti.

Etkinlikte söz alan Ukrayna Kültür Bakanlığı Diyanet İşleri ve Milliyetler Bölümü Müdürü Yardımcısı Maksim Budarin, Müslümanların Mevlid Kandili’ni kutladı. Budarin, konuşmasında birlik ve beraberlik mesajını verdi.

Kürsüye gelen diğer Ukraynalı üst düzey yetkililer de inanç özgürlüğünün devlet tarafından garanti altına alınmasının önemine vurgu yaptı.

“HZ. MUHAMMED SAYESİNDE DİĞER RESULLERİ ÖĞRENDİK”
Ukrayna Müftüsü Şeyh Ahmed Tamim ise; “Biz bugün son Peygamber Hz. Muhammed’in (s.a.v.) ümmeti olduğumuz için mutluyuz. Bugün biz burada sadece, Hz. Muhammed (s.a.v.) değil bütün peygamberleri hayırla yâd ediyoruz. Çünkü ,biz Hz. Muhammed sayesinde; Hz. İsa’yı, Hz. Musa’yı, Hz. Davut’u, Hz. Süleyman’ı, Hz. İbrahim’i ve diğer Resulleri öğrendik. Hz. Muhammed sayesinde bütün Resullerin bir amaç için geldiğini öğrendik. O da bu amacın en güzel örneklerinden birisini sergiledi. Biz O’ndan öğrendik Allah sevgisini, İlahî kanunları, iyi ile kötüyü ayırt etmeyi.” dedi.

Müftü Tamim, Cihan Haber Ajansı’na (Cihan) yaptığı özel açıklamada, Ukrayna’daki Müslümanların dini vecibelerini diledikleri gibi yerine getirdiklerine dikkat çekerek, Türkiye ve bütün dünyadaki Müslümanları Mevlid Kandili’ni kutladı.

Kandil programına katılan Ukraynalı Sabrina Halaval adlı bir bayan ise; “Bugün Peygamberimiz Hz. Muhammed’in (s.a.v.) doğum günü kutluyoruz. Bol bol salâvat getiriyor, Kur’an okuyoruz. Komşularımıza arkadaşlarımıza Efendimizi anlatıyoruz. Sergi açtık, doğu kültürünü tanıtıyoruz burada. Mevlid Kandili en güzel şekilde geçirmeye çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

Ar-Rahma Cami İmamı Rustam Gafuri ise Cihan’a şunları söyledi: “Burada değişik milletlerden Müslümanların kendilerine özgü elbiseleri, kitapları, getirdik. Hatta gayri Müslimler de görsün Müslümanlar da İslam medeniyeti ile tanışsın istedik. Müslümanlar da burada dini zenginliklerini görüyor. Maşallah çok güzel oldu. İlk defa kültür sergisi de açtık inşallah devamı olacak. Destek olan herkese teşekkür ediyoruz.”

YUNUS ERDOĞDU | KİEV – CİHAN

Ukrayna Haber

Ukrayna'nın, ilk Türkçe haber sitesi.

İlgili Makaleler

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu
Ukrayna Savaşı Sayılarla
Kapalı

Reklam Engelleyici Algılandı

BU HABERLER YAZILIRKEN NE MİLYARDER SERMAYE SAHİPLERİNDEN, NE DE ÇIKAR ÇEVRELERİNDEN DESTEK ALMIYORUZ… LÜTFEN REKLAM ENGELLEYİCİYİ DEVRE DIŞI BIRAKARAK SİTEMİZDEKİ GERÇEK HABERCİLİĞE DESTEK OLUNUZ... BU REKLAMLARA TIKLAYARAK GAZETECİLERİN BAĞIMSIZ OLMASINA YARDIMCI OLUNUZ... BAŞKA GELİRİMİZ YOK. DESTEĞİNİZ İÇİN, TEŞEKKÜR EDERİZ. PAYPAL: [email protected]